Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Pixabay
СНИМКА: Pixabay

Лавина падна и уби двама сноубордисти  в Пирин. Трагичният инцидент е станал предиобед днес. Те излезли извън маркираните писти и трасета и навлезли в улеите, които се спускат към долината на Бъндерица, наричани Тодорини улуци. Там е любимото място за спускане на екстремни скиори и инцидентите са чести.

Преди минути планинските служители са открили и втория младеж. Сигналът е подаден към 11:00 ч.

   В акцията са участвали две спасителни кучета, а в момента се прави организация за транспортиране на починалите.

Двама любители на екстремните зимни спортове предизвикаха днес, преди около час, свличане на лавина в западните склонове на вр. „Тодорка“ и попаднаха под огромна снежна маса. Те бяха открити от планинските спасители, за съжаление, мъртви, съобщи Българският червенкръст, към който е Планинската спасителна служба. 

Въпреки многократните предупреждения на ПСС, продължава практиката да се пренебрегва информацията за утежнената лавинна обстановка, както и указанията на планинските спасители за безопасно поведение във високата планина, се казва още в съобщенинието на БЧК.

Във връзка с очакванията, че през почивните дни стотици граждани ще се отправят към националните зимни курорти, Пресцентърът на БЧК информира отново, че ПСС при БЧК призовава за стриктно спазване на правилата за поведение в планините - на пистите и извън тях.

Отново напомняме, че Планинската спасителна служба при БЧК ще оказва помощ при подаден сигнал на тел 112, респективно в Централния денонощен пост на ПСС при БЧК на тел. 1470 и 9632000.

Вчера от ПСС предупредиха за сериозно лавинна опасност и заявиха да не се кара извън обозначените писти.