Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

По този тесен път покрай напоителен канал Тодор Николов стигнал до лобното си място.
По този тесен път покрай напоителен канал Тодор Николов стигнал до лобното си място.

Банкноти и незаконен револвер - ключ към загадъчното самоубийство на Тодор Николов? Психолог от МВР работи с близките му

"С най-голямо съжаление казвам, че моите вътрешни притеснения се потвърдиха. А именно, че колегата Тодор Николов е сложил край на живота си". С тези думи на извънреден брифинг в петък вечер в родното село на мъртвия Бузовград директорът на ОДМВР в Стара Загора старши комисар Георги Хаджиев обяви официално за смъртта на досегашния началник на КАТ в Казанлък. Мъжът бе обявен за издирване от сестра си в сряда вечер, след като не се прибрал вкъщи, а и трите му мобилни телефони били изключени.

Заедно с него полицията издирва в продължение почти на 2 денонощия личния му автомобил "Мерцедес" и служебния му пистолет "Макаров", който липсваше от касата на началника на КАТ.

В петък към 13 часа при обход на полицаи от службата за охрана на обществения ред в района на язовир "Копринка" бил открит автомобилът на издирвания. В него бил трупът на Николов, а още първоначалния оглед показал, че човекът е с прострелна вхидно-изходна рана в областта на главата, в дясното слепоочие. По всяка вероятност смъртта му е настъпила мигновено.

По информация на окръжния прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов, в ръката си мъртвият все още държал зареден пистолет "Макаров" - "очевидно този, който му е бил зачислен служебно", по думите на прокурора. Той каза още: "На този етап нямаме данни за убийство, но все пак, за да бъдем категорични в тази посока, трябва да бъдат изготвени съответните балистическа и техническа еспертизи. Те ще установят дали действително той е стрелял и под какъв ъгъл, дали с това оръжие е произведен изстрелът и т.н. В автомобила бе намерена и една единствена гилза, а пистолетът беше в положение зареден".

"За мен изчезването на колегата за момента е абсолютно необяснимо. Още повече, че през последните 2-3 седмици не е имало индикации за промяна в поведението или в състоянието му. Силно се надявам, че той не е станал жертва на престъпление", каза по-рано сутринта в петък старши комисар Хаджиев пред журналисти.

Зловещата находка, на която се натъкнаха полицаите в петък по обяд, сама по себе си не дава отговор на много въпроси, най-важен сред които е защо се е стигнало до фаталното решение за самоубийство от човек, който с поведението си доказвал, че обича живота. Приживе 44-годишният Тодор Николов, който е разведен и без деца, свирел на барабани, бил председател на читалище "Любен Каравелов" в Бузовград. Дори вечерта в петък в местното читалище трябваше да има коледен концерт, който полицаят, както обикновено, щял да озвучи с музикалната си уредба. Разбира се, концертът бе отменен, а селото потъна в скръб. Местните категорично отказаха да повярват, че техният Тодор сам е посегнал на живота си.

За да направи това, мъжът избрал безлюдна местност между селата Бузовград и Горно Черковище, надалеч от стената на язовир "Копринка". Дотам се стига по тесен, но асфалтиран път край канал, който отвежда водите на язовира към Старозагорското поле. Николов направил своята последна спирка на поляна, на 30-40 метра от която бил утайникът на преливника на язовира.

Точно на това място разследващите попаднали на предмети, които могат да се окажат ключът за разгадаване на иначе загадъчното самоубийство. Защото други причини за него поне засега не са известни. В хода на издирването на Николов неговите колеги разговаряха с бившата му съпруга, която сега има ново семейство, и с хора от най-близкото му обкръжение, но не откриха поводи за притеснения. Тодор Николов единствено загатнал за евентуални лични проблеми пред началника на РУ на МВР в Казанлък Стойчо Крачолов. "Преди около 2 седмици ми каза, че има сърдечни проблеми и му предстоят по-сериозни прегледи и евентуално лечение, но нищо конкретно, свързано със служебните му задължения", сподели за това той пред медиите.

"В зоната на самото произшествие, в близост до утайника на язовир "Копринка"", бяха намерени пачки с различни по номинал банкноти, около 4-5, кутийки с боеприпаси за пистолет - патрони, и кожен кобур с револвер в него. На този етап предполагаме, че вероятно това е незаконно оръжие. Каква връзка имат тези неща със самото прострелване засега не можем да кажем. Но това е една обективна находка от извършения оглед на местопроизшествието, което само по себе си очевидно ни навява на мисълта, че има някаква връзка с това деяние. Дали става въпрос за някакво корупционно деяние с опит за покриване на следи или за нещо друго, тепърва ще изясняваме", каза още окръжният прокурор на Стара Загора.

Тепърва разследващите ще броят и описват парите от пачките, но се предполага, че няма да бъдат над 10 хиляди лева. Банкнотите били с различни номинали - между 10 и 100 лева, имало и валута. Били мокри и подгънати, защото вероятно известно време са били във водата на утайника, която се отдръпнала. Това била една от причините по тях да не бъдат открити следи. Същото са отнасяло и за кобура с револвера. По тревата на поляната пък нямало никакви дири и следи, тъй като падналият мокър сняг вероятно ги е заличил.

Според съдебният лекар, тялото на простреляния е престояло поне 38 часа след смъртта, преди да бъде открито. Т.е. фаталният изстрел е прозвучал още в сряда вечерта, малко след като Николов бил обявен за издирване.

От първи оглед разследващите не могат да твърдят категорично дали намерените и иззети веществени доказателства имат връзка със самоубийството на началника на КАТ в Казанлък или те са били там случайно. "На този етап нямаме данни за корупционни практики, но това ще бъде една от основните версии, по които ще работим", увери прокурор Атанасов.

На своя ред старши комисар Хаджиев потвърди, че при него не са постъпвали сигнали за корупция или други прегрешения на началника на казанлъшкия КАТ, но с уговорката, че с тези проблеми все пак се занимава дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР. Тодор Николов бил в системата на МВР от 2005 г., от ноември 2014-а става началник на казанлъшките пътни полицаи. На този си пост не е наказван. "В тази служба има текучество. Само в последните 2 месеца има подадени от служители 3-4 заявления за напускане, но не бих казал, че това има връзка със самоубийството", допълни директорът.

Разследването по случая се води от Районната прокуратура в Казанлък. Засега то е по член 127, ал. 1 от Наказателния кодекс. "Това е работен заканов текст, по който се проверява дали някой не е склонил пострадалия да сложи край на живота си", каза районният прокурор Таня Димитрова. Според юристи, процедурата в подобни случаи е рутинна. "Ако има промяна, ще ви уведомим", обеща тя на медиите.

Тодор Николов живеел в една къща със сестра си в родното им село Бузовград. Родителите им са починали. Баща му бил дълги години криминалист в Казанлък и се пенсионирал като началник на ведомствената охраа на оръжейната фирма "Арсенал". Майка му била кмет на Бузовград, а след това - и секретар на кметството в селото. Директорът на ОДМВР старши комисар Георги Хаджиев е разпоредил на психоложката на областната дирекция да окаже помощ на сесрата на починалия и на неговата племеница в този труден за тях момент.

Докато течеше огледът на местопроизшествието, полицията отцепи голям периметър от района и не допусна до мъртвия дори най-близките му хора.
Докато течеше огледът на местопроизшествието, полицията отцепи голям периметър от района и не допусна до мъртвия дори най-близките му хора.