Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ето останалите новини от конгреса на ЕНП в Хелзинки, който избра с 80% Манфред Вебер да наследи Жан-Клод Юнкер:

Влизаме скоро по въздух в Шенген - това се усети покрай срещите на Борисов и Цветанов. Българският премиер се скара, че в ЕНП няма дисциплина и поиска отговори - включително за Македония

 

"Имайте предвид, че в предизборната кампания ще ни бъдат задавани въпроси от нашите опоненти, на повечето от които ние нямаме отговори на партията ЕНП - какво правим с кохезията, с миграцията, с Европа на две скорости, с Шенген за България и Румъния, с Македония, Сърбия, Западните Балкани и Турция. Отговори, отговори по всичко. Има и не, и да, но важното е да е отговор."

Това заяви от трибуната на конгреса на ЕНП в Хелзинки лидерът на ГЕРБ - премиерът Бойко Борисов. Доста остър и рязък бе българският министър-председател в изказването си на конгреса. Сгълча европейските си приятели, че в ЕНП няма дисциплина. И докато повечето присъстващи тълкуваха думите му като недоволство от закъснението по предварителната програма, Бойко Борисов отсече: "Имаме двама чудесни кандидати. Но ако резултатите ни на европейските избори са слаби, а при тази дисциплина не виждам как ще са добри, те просто няма да са кандидати. Хубаво говорим за външни граници и е хубаво, че днес тук имаме пример и за северна такава в лицето на Финландия, и за южна - в наше лице. Понеже виждам тук и Зеехофер (германския вътрешен министър Хорст Зеехогер - б.а.), преди 4 г. предупредих какво ще стане в Европа, ако не се вземат незабавни мерки за външните граници. България взе мерки, други не го направиха, и Европа се счупи по средата на тема миграционна криза. Цели правителства и държави се разтресоха от това. И ние - тези, които сме на първа линия, трябва да се чуваме."

Борисов натърти за двойния стандарт спрямо България и Румъния, и съответно към Гърция. Напомни, че подписването на договора за добросъседство с Македония не му е било никак лесно. Но и той, и колегата му Заев, който е социалдемократ, са намерили начина как да върви Скопие напред към ЕС и НАТО. "И какво се получи - социалдемократите в Македония искат да отидат към ЕС и НАТО, а нашата сестринска партия в Македония не го иска", разпали се Борисов.

Всъщност това е голямата интрига на конгреса в Хелзинки - лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски попадна в изолация, след като изключи свои активисти, поддръжници на договора за добросъседство. В крайна сметка репресираните и изгонени от дясната партия начело с бившия й зам. генерален секретар Петър Богоевски бяха поканени на форума на най-високо равнище във Финландия от лидера на ЕНП Жозеф Дол като лична негова квота. А Мицковски бе заобикалян от лидерите, включително и от Борисов. "Искам да си зададем прост въпрос - има ли дисциплина в ЕНП, или няма", настойчиво попита той от трибуната. И направи уточнението, че на конгреса говори като партиен лидер, защото като премиер не си е позволил на никоя друга държава да дава съвет. Доказа го и по-рано вчера, когато посети финландския си колега Юха Сипила, който е представител на центристка партия, т.е. не е член на ЕНП. На въпрос какъв съвет е дал за председателството на Съвета на ЕС (Хелзинки го поема от първи януари - б.а.) Борисов каза, че съвети на други държави не дава. Сипила го похвали как се е справил, а по време на срещата в правителствената резиденция двамата договориха Финландия, която е лидер в образованието, да обучава на разменни начала студентите в новооткрития от Борисов бургаски университет по изкуствен интелект.

България ще бъде приета в Шенген по въздух съвсем скоро. Това се усети в срещите на Цветанов със Зеехофер, австрийския канцлер Себастиан Шулц и останалите лидери на континента. Цветанов благодари на германския вътрешен министър за обмена на опит в сигурността, правоприлагането и правосъдната система, и напомни, че Германия е стратегически партньор за ГЕРБ.

Кандидатът на ЕНП за наследник на Жан-Клод Юнкер - Манфред Вебер, който получи номинацията с внушителните 80% от гласовете на делегатите в избор срещу бившия финландски премиер, сега зам.-шеф на Европейската инвестиционна банка Алекс Стуб, похвали Борисов за това, че е забил 15-метрово знаме на най-югоизточната точка на ЕС - Резовската река, за да се вижда отдалеч къде почва Европа.

Две са големите опасности за Европа извън миграцията - Брекзит и Европа на две скорости. Ако миграцията не ни раздели, то Европа на две скорости ще счупи Европа и евроскептицизмът ще бъде голям, предупреди Борисов.

На форума имаше и малко българска интрига - ДСБ въобще не пристигнаха, понеже не са си платили членския внос. СДС бе представено от лидера си Румен Христов и заместникът му Емил Кабаиванов, които са гласували за Стуб, но от вчера се вече за Вебер, а ДБГ - от председателя си Димитър Делчев и от Найден Зеленогорски.