Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Турция не може да е член на ЕС.

Уважавам Макрон, но никой не може да дели европейците на добри и лоши

Веднага, след като бе безапелационно избиран за водещия кандидат за председател на Европейската комисия, Манфред Вебер даде интервю за "24 часа". Това е втората част от него.

- Винаги сте подчертавал и доказвал, че сте приятел на България и на Бойко Борисов. Как може да ни подкрепите за приемането на страната ни в Шенген?

- Първо, трябва да сме наясно с условията. Днес е очевидно, че България е изпълнила правилата за членство. Тоест България трябва да получи равно третиране. Оценявам високо това, което направи българското правителство, особено за контрола на границите. Българо-турската граница днес е охранявана по-добре от много други граници, които са в Шенген. Ето защо всичко опира до уважението и справедливото отношение от страна на останалите. Шенген трябва да бъде разширен сега, за да включи България.

Това, което мога да направя аз и което мога да обещая, е да продължа битката заедно с Бойко Борисов, за да стане страната ви част от шенгенското пространство.

- Вие вече ни подкрепяте и в усилията ни за приобщаване към ЕС и на Западните Балкани. Как ще продължите да го правите от новата си, още по-висока позиция?

- Страните от Западните Балкани са европейски страни. Няма никакво съмнение в това. За мен важно послание е да съчетаем този въпрос с този за финалните граници, финалната композиция на ЕС. Так че аз казвам: "Да" за страните от Западните Балкани. Те трябва да получат своята възможност да се присъединят." Но, от друга страна, да сме наясно с Турция. Турция не може да стане член на ЕС, тоест границата между България и Турция е външна.

- Орбан или Макрон - кой от двамата избирате?

- Много уважавам Макрон, защото той е млад, проевропейски и прогресивно настроен президент на голяма страна. Това е духът на Европа, който споделям и аз. Но, от друга страна, не ми харесва Европа да се дели на добри и лоши европейци. Ние всички сме европейци, макар че може понякога нещо да ни харесва или да не ни харесват някои теми или изявления. Но ние всички сме европейци. Трябва да се уважаваме и да си говорим. Иначе не може да решаваме проблемите.

- Ако не е тайна, какво ви каза г-жа Меркел, след като днес така убедително спечелихте номинацията водещ кандидат на ЕНП за председател на Европейската комисия?

- Моля ви за разбиране, че ще го запазя за себе си. Лично е. Чувствам се наистина топло и силно подкрепен от нея, което е нещо голямо.