Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бойко Борисов в Хелзинки СНИМКИ: пресслужбата на кабинета
Бойко Борисов в Хелзинки СНИМКИ: пресслужбата на кабинета

Премиерът Бойко Борисов току-що се изказа от трибуната на конгреса на ЕНП в Хелзинки, който в момента избира кандидата, който да оглави Европейската комисия догодина.

Борисов разкритикува партията, че не спазва дисциплината - закъснява с графика. А и за това, че не е дала отговор на важни въпроси - нещо, което е наложително да направи преди евровота. И подчерта общото между България и Финландия - в охраната на външните граници на ЕС.

Между българските и английските служби след Брекзит няма да се промени нищо - оставаме близки партньори. Това гарантира Борисов пред английските медии на конгреса в Хелзинки.

"Няма да говоря за двойния стандарт, който беше наложен към България и Румъния, и съответно към нашата съседка Гърция относно Шенген. В този ред на мисли бих искал да кажа, че и договорът за приятелство със Скопие никак не беше лесен за подписване от България. Но ние дадохме пример. И ние го направихме, защото считаме, че перспективата за Македония за членство в ЕС и НАТО минава през този договор", каза премиерът Бойко Борисов в изявление пред Европейския парламент в Хелзинки.

Той е във Финландия заедно с Цветан Цветанов, за да дадат подкрепа на Манфред Вебер за шеф на Еврокомисията. 

"Има ли дисциплина в Европейката народна партия или няма? В случая говоря като партиен лидер, като премиер не съм си позволил да давам акъл на никоя държава", попита Борисов.

"Тук е колегата Вучич - огромна работа върши", допълни премиерът.

Като едно от предизвикателствата пред ЕС Борисов посочи Брекзит. Другото е "Европа на две скорости".

"Ако едното не го направи, то "Европа на две скорости" ще го счупи. Така че пожелавам успех на конгреса, на нашите кандидати, но имайте предвид, че в предизборната кампания ше ни бъдат задавани въпроси от нашите опоненти, на които ние няма да имаме отговори", завърши Борисов.

СНИМКИ: Фейсбук/Бойко Борисов
СНИМКИ: Фейсбук/Бойко Борисов