Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимка и видео: КРИСТИНА КРЪСТЕВА
Снимка и видео: КРИСТИНА КРЪСТЕВА

Българският премиер е вече във Финландия, за да гласува утре за бъдещия председател на Европейската комисия. Вечеря с Меркел и останалите лидери на европейската десница

"Идвал съм няколко пъти в България с моите приятели Бойко Борисов и Цветан Цветанов. Беше удоволствие да посетя това лято Бургас. На границата с Турция има една малка река, на която Борисов е сложил голям 15-метров български флаг, за да покаже, че оттук започва България, оттук започва Европа."

Това заяви Манфред Вебер пред лидера на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов, евродепутатите от ГЕРБ и кметовете на областните градове от партията. Вебер, който според предварителните сондажи утре ще получи номинация за председател на Европейската комисия в конкуренция с бившия финландски премиер, сега - шеф на Европейската инвестиционна банка Алекс Стуб, проведе емоционална среща с делегатите на ГЕРБ в рамките на конгреса на ЕНП в Хелзинки.

Вебер похвали начина, по който Борисов защитава не само българските граница и граждани, но и тези на цяла Европа.

"Горд съм от силата на вашата партия и на вашия дух, и че мога да разчитам на вас", каза Вебер на делегацията на ГЕРБ.

"Да спечелим утре (в четвъртък, 8 ноември конгресът гласува дали той или зам.-шефът на ЕИБ Алекс Стуб да е председател на ЕК след май 2019 г.), после ще се стягаме за изборите в България, включително за местните", добави Вебер. Той лично ще присъства на откриването на кампанията на ГЕРБ за европейските избори.

Вебер похвали Цветанов, че ГЕРБ е прекрасна в правенето на кампании, и подчерта, че за него е истинска чест, че работи с тази партия, с Борисов и Цветнов, които са подобрили живота на българите. "Следя постиженията им. За нас ГЕРБ е позитивното бъдеще. Най-важното нещо е да развиваме партньорството", увери Манфред Вебер.

Междувременно тази вечер в Хелзинки пристигна и премиерът Борисов, който веднага отпътува за вечеря с останалите десни лидери на ЕС. Тук са канцлерите на Германия Ангела Меркел, за която това е първата среща с партньорите, след като наскоро обяви, че вече няма да се кандидатира за лидер на ХДС, и на Австрия Себастиан Курц. Двамата ще говорят пред форума утре, непосредствено след Борисов. След което ще се пристъпи към избора на наследник на Жан-Клод Юнкер, който да оглави Европейската комисия догодина.

Очаквайте новините и от втория ден на конгреса утре.