Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Униформените в МВР няма да бъдат засегнати.
Униформените в МВР няма да бъдат засегнати.

Вътрешният министър Младен Маринов: Полицаите заслужават високи заплати

250 служители в администрацията на МВР ще бъдат съкратени догодина, защото вече са пенсионери. Причината е, че държавните служители вече не може да остават на постовете си, ако са излезли в пенсия. Промяната в Закона за държавния служител е разписана в проектозакона за бюджет 2019 г.

Сега 1650 чиновници

вземат и пенсия,

и заплата от

държавата, обяснява в мотивите към промените екипът на финансовия министър Владислав Горанов. В тях е описано, че навлизането на новите технологии и политиката на управляващите да развиват електронното правителство повишават изискванията към държавните служители. “Това ще даде възможност да се предложат свободни места на млади висококвалифицирани кадри, които да стартират кариерата си в държавната служба и да намерят реализация в България, както и ще предостави възможност за кариерно развитие и по-добра мотивация на държавни служители със стаж в администрацията”, се посочва още в мотивите.

Пенсионери обаче ще могат да бъдат наемани по заместване, за да се намери по-бързо временен персонал. Така те ще могат

да заменят

служители в

майчинство

или в дълъг отпуск по болест. Финансовото министерство предлага и друга възможност за пенсионерите - да бъдат наети на обикновен трудов договор. Тези промени ще засегнат и администрацията, но не и униформените служители в отбраната и на МВР. Вътрешният министър Младен Маринов вчера категорично отрече спекулации, че 5000 ще бъдат съкратени. “250 служители ще бъдат засегнати, ако бъдат приети преходните и заключителни разпоредби в Закона за бюджета”, обясни той пред БНР.

“Тези

слухове целят

да създадат

напрежение

в системата”, каза още Маринов. И обясни, че тези 250 човека са на длъжности, които подпомагат административната дейност. Според него всяко едно по-сериозно оттегляне на служители от структурата ще доведе до известни затруднения.

“Полицаите наистина заслужават да вземат по-големи заплати. Те непрекъснато са изложени на риск, на нападения и съпротива. Тези пари няма да са дадени напразно”, коментира Маринов ръста на възнагражденията с 10% в бюджет 2019. Някои от синдикатите предлагат да се помисли как да бъде диференцирано възнаграждението. Така хората ще имат мотивация да израстват кариерно и да заемат длъжности, които към момента не са толкова привлекателни, обясни той.

 

Възрастта за пенсия се вдига от 1 януари - на 61 г. и 4 месеца за жените и на 64 г. и 4 месеца за мъжете

През 2019 г. мъжете ще се пенсионират на 64 г. и 2 месеца с 38 г. и 8 месеца стаж. Жените излизат в пенсия на 61 г. и 4 месеца с 35 г. и 8 месеца стаж.

За хората, които не могат да изпълнят условието за стажа, възрастта за излизане в пенсия е 66 г. и 4 месеца, като те трябва да са се осигурявали поне 15 г.

И през 2019 г. работещите в трета категория имат възможност да излязат по-рано в пенсия - до една година преди възрастта, ако имат достатъчно стаж. За всеки месец, който не достига, пенсията се намалява с 0,4%.

Военните и полицаите ще се пенсионират на 53 г. и 4 месеца с 27 години стаж, от които 2/3 в системата, независимо от пола им. Докато балерините и танцьорите трябва да имат навършени 43 г. и 4 месеца и осигуряване от 25 години.

От Националния осигурителен институт изпращат писма до всички, на които им предстои да се пенсионират до шест месеца. В тях се описват условията и документите.

От 1 януари коефициентът на тежест на година стаж при пенсиониране ще е вече 1,2, а от 1 юли всички пенсии ще нараснат с 5,7%. Така минималната ще стане 219,43 лв. Средната пък ще достигне 386,27 лв., което е с 23,45 лв. повече от тази година.

Социалната пенсия за старост от 1 юли ще се вдигне от 125,58 на 132,74 лв. Таванът остава, но ще се повиши до 1200 лв.

За пенсии догодина са предвидени общо 9,989 млрд. лв.