Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Прокурорката Теодора Златева, която не поиска постоянен арест за обвинения в кражба на кола Светослав Петков-Лъвицата, е получила отказ от Висшия съдебен съвет да бъде повишена, научи "24 часа".  Заради отказа на представителката на Софийската градска прокуратура да поддържа искането на Софийската районна прокуратура за задържане под стража на мъжа, който бе издирван 30 дни, съдът пусна Петков под гаранция.

В съдебната зала днес Златева дори не мотивира отказа си да иска арест за Петков, който има 15 криминални регистрации и още 2 висящи дела. Извън залата демонстрира непознаване на делото, като каза, че от Лъвицата нямало ДНК. Всъщност при бягството си с работната им кола Петков катастрофира. Ербегът се отваря и Лъвицата удря главата си в него. Именно по въздушната възглавница е открита негова ДНК, потвърждава експертиза. Генетичен материал от Петков има и по ключа, с който е отворена крадената кола.

Златева кандидатствала за позиция във Върховната касационна прокуратура през 2015 г. Съдебните кадровици обаче сментали, че други прокурори притежават по-високи нравствени, морални и професионални качества, затова отказали да повишат Златева, а избрали нейни колеги.

В доклад на Инспектората към Висшия съдебен съвет за 2013 г. пък са открити редица нарушения в актове на Златева. От 13 внесени обвинителни акта за годината съдът върнали заради нейни грешки 7.  Тя прекратила и други 19 дела, има засечени случаи, че по част от тях наредила спирането им след повече от 2 месеца, а законовият срок е не повече от 30 календарни дни. По дело за убийство пък объркала датата на задържане под стража, се разбира от доклада на съдебните инспектори.

Гражданин пък се оплаква от Златева в сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров. Тя отказала да образува дело след негова жалба до прокуратурата.

В досието на Златева личи и друг куриозен случай. По шумно дело тя пледирала за осъдителна присъда на подсъдимия. Съдът го оправдал, а Златева не внесла протест и така присъдата станала окончателна. Прокурори коментират, че са й правени забележки за подобни случаи, но Златева заплашвала всеки със съд, тъй като влияел на вътрешното й убеждение. Тя често излизала в неплатени отпуски. Днешното й решение да не поддържа искането за арест на Лъвицата потресло колегите й. Част от тях се разтреперили, когато разбрали какво е сторила в съдебната зала Златева.