Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

И вярващите в Бог са повече, отколкото в Западна Европа

По-силно е чувството ни за културно превъзходство, отколкото на италианците

Вярата в Бог у нас се споделя от по-голям дял хора, отколкото в страните от Западна Европа. Огромно мнозинство - 77% от българите, вярва в Бог. Това показва голямо сравнително проучване на авторитетния американски изследователски център “Пю”, проведено в 34 европейски страни.

Вярата на 30% от българите в Бог е силна, на 47% - не толкова. Атеистите са 17%. Като цяло се оказва, че източноевропейците са по-религиозни, отколкото западноевропейците, констатира проучването, което е посветено на ценностните различия между Източна и Западна Европа. В Румъния огромното мнозинство от 95% вярва в Бог, в Гърция - 92%, в Полша - 86%. Докато в Холандия например мнозинството - 53%, са атеисти, а вярващите в Бог са 44%.

19%, или една пета от българите, ходят на църква поне веднъж месечно. Процентът е доста по-малък, отколкото в страни като Полша - 61%, Румъния - 53%, Гърция - 38%, Италия - 43%.

71% от българите вярват и в съдбата - че животът на човек е предопределен, “така му е писано”. Интересно е, че в страни като Полша и Гърция под влияние на суеверията са значително по-малки мнозинства - съответно 56% и 59%. И в Русия са по-малко - 60%.

55% от българите вярват в “лошо око” и проклятия. От страните в ЕС само в Гърция и Латвия е по-висок делът на вярващите в лоша магия - 66%. Иначе по-силен страх от проклятия има в Армения, Молдова, Украйна и Русия. За сравнение - едва 13% от германците и англичаните вярват в силата на лошите магии.

Нивата на вяра в проклятията в Източна Европа са сравними с тези в Латинска Америка, отбелязват от центъра “Пю”.

36% у нас вярват в прераждането, сочи още проучването.

Интересно е, че българите се гордеят повече с културата си, отколкото нации като италианската, френската и испанската. 69% у нас смятат, че културата ни превъзхожда други, докато нивата на такова чувство за културно превъзходство в Италия е 47%, във Франция 36%, а в Испания - 20%. Гърците са нацията в Европа, които имат най-силно чувство за превъзходство на културата си - 89%.