Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

За пореден път пенсионери от община Приморско чуха ценни съвети от полицията.
За пореден път пенсионери от община Приморско чуха ценни съвети от полицията.

Кампанията на бургаски депутати "Заедно срещу ало измамите" събра десетки пенсионери в Приморско

Възрастни хора с по-големи пенсии, предварително проучени от измамници, са сред най-атакуваните, стана ясно в Приморско, където се проведе поредната среща от кампанията на бургаските депутати от ГЕРБ "Заедно срещу ало измамите".

В залата на местния парламент присъстваха народните представители Ивелина Василева и Диана Саватева, а говорителят на ОДМВР Бургас Цветелина Рандева представи най-честите схеми на телефонни измами и по какъв начин гражданите могат да им се противопоставят. В дискусията участваха още Яна Узунова, началник на полицията в Приморско, шефът на криминалистите в районното управление Атанас Атанасов и секретарят на община Приморско Мария Георгиева.

Представителите на полицията споделиха, че въпреки различните канали за информация и ролята на медиите, все още голям брой възрастни хора попадат в капана, като най-чест механизъм остава обаждане за пострадал член на семейството и "съдействие на МВР за залавяне на престъпници".

"Този вид измама, с пострадал близък, с необходима операция, най-силно травмира възрастните хора, които не само губят заделените си средства, но и психически не издържат на напрежението. Притесненията засягат и техните семейства, когато разберат за последствията. Поддържайте контакт с близките си и не вярвайте на непроверена информация", посъветва Ивелина Василева. Сред присъстващите от различни съставни селища на община Приморско имаше и потърпевши, които споделиха как са се развили ситуациите в техния случай.

Диана Саватева сподели и личен опит по темата с пострадал близък родина. "Говорете с вашите близки, контактът гарантира спокойствие. Ако получите подобно съмнително обаждане, веднага прекъснете връзката и през мобилен телефон потърсете своя близък, за да се уверите, че всичко е наред", посъветва народният представител.

Престъпниците са гъвкави и изобретателни, което води до нови схеми и механизми. Представят се за служители на различни социални институции, използва се дори  участие на чужди граждани, предупреди Цветелина Рандева. Началникът на полицията в Приморско Яна Узунова призова хората да не вярват на непознати, които се представят за служители на МВР. Отново бяха припомнени и телефоните, на които могат да постъпват сигнали в местното управление при съмнения за измами.

В края на дискусията се включи и началникът на пожарната в Приморско Младен Илиев, които припомни най-честите проблеми, свързани с отоплението през зимата и мерките за предотвратяване на битови инциденти.

Говорителят на полицията Цветелина Рандева припомни най-често използваните схеми на измамниците. На срещата участваха бургаските депутати Ивелина Василева и Диана Саватева.
Говорителят на полицията Цветелина Рандева припомни най-често използваните схеми на измамниците. На срещата участваха бургаските депутати Ивелина Василева и Диана Саватева.