Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Най-старият кораб в света на дъното на Черно море край Варна
Най-старият кораб в света на дъното на Черно море край Варна

Западни медии представят находката като сензация

Плавателният съд прилича на този, с чието изображение е украсена древногръцка ваза, съхранявана в Британския музей

Най-старият в света почти непокътнат търговски кораб лежи на дъното на Черно море край българския бряг близо до Варна. Анализи са доказали, че откритият 23-метров корпус на гръцкия плавателен съд датира отпреди 2400 години, т.е. от IV в. пр. Хр., предаде Би Би Си.

Във вторник много британски и други западни медии представиха находката като сензация. Поводът е двучасовият документален

филм, който бе

представен в

Британския музей

и се очаква след

това да обиколи

целия свят

Корабът е открит от английско-български археологически екип, а експедицията Black Sea Mар беше осъществена от учени от университета в Саутхемптън съвместно с техни колеги от българския Национален археологически музей при БАН и Центъра за подводна археология в Созопол.

В. “24 часа” писа подробно за откритието миналата година, когато ръководителят на проекта проф. Джон Адамс от университета Саутхемптън бе в България.  

През есента на 2017 г. премиерът Бойко Борисов награди в Бургас ръководителя на проекта проф. Джон Адамс.
През есента на 2017 г. премиерът Бойко Борисов награди в Бургас ръководителя на проекта проф. Джон Адамс.

“Никога не бих предположил, че ще можем да открием непокътнат кораб от древността на два километра дълбочина”, посочи сега пред британските медии проф. Адамс. Според него находката ще промени схващанията за корабостроенето и за навигацията по време на Античността.

Експедицията Black Sea Map проучваше в продължение на три години дъното на Черно море на площ от над 2000 квадратни километра край българското крайбрежие. Тя приключи през септември 2017 г. - на 19-и корабът Havila Subsea, с който плават учените, акостира на Морската гара в Бургас. Тогава лично премиерът Бойко Борисов награди участниците в експедицията.

Изследванията бяха осъществени със сонар и управляем дистанционно апарат с камери за дълбоководни снимки.

За периода на теренни проучвания -

81 дни в морето

и 30 дни под

вода, екипът

откри 67 останки

от кораби,

датиращи от

древността,

от римската епоха до XVII век. Най-древните от тези отломки били разкрити на дълбочина, в която отсъства кислород, което е позволило запазването на материалите в продължение на хиляди години. Точните датировки са били осъществени с анализ на радиоактивен изотоп на въглерода.  

КАЛИН ДИМИТРОВ
КАЛИН ДИМИТРОВ

“Ние имаме още по-древни отломки, но уникалността на новооткрития обект се състои в това, че е много добре запазен. Това е като някакъв различен свят”, заяви пред Би Би Си археоложката Хелън Фар, която сътрудничи на проекта.

По нейните думи корабът лежал на морското дъно на едната си страна със запазени мачта, скамейки за гребците и корабно кормило. Плавателният съд прилича поразително на този, с чието изображение е украсена древногръцка ваза. Всъщност досега единствено на този съд, съхраняван в Британския музей, е можело да бъде видян такъв кораб.

Изображението представя плаването на Одисей, който се е привързал към мачтата, за да не бъде омаян от песните на сирените, които убивали моряците.

“Когато роботизираната система се потопи надълбоко във водата и вие видите този кораб да се появява в светлината на прожекторите толкова перфектно запазен, се чувствате сякаш сте се върнали назад във времето”, казва Фар.  

Факсимиле на 1-а стр. на в. “24 часа” от 20.IX.2017 г.
Факсимиле на 1-а стр. на в. “24 часа” от 20.IX.2017 г.

Тя смята, че освен всичко друго за късмет корабът едва ли би привлякъл иманярите.

Някога

този плавателен

съд е бил един

от многото,

кръстосващи

между

гръцките

колонии

по бреговете на Черно море. Според екипа е необходимо допълнително финансиране, за да продължи проучването и светът да научи повече за находката.

“Документирали сме над 50 корабокрушения. Те са много навътре, извън териториални води, в изключителната икономическа зона на България”, обясни през есента на 2017-а Калин Димитров, директор на Центъра по подводната археология в Созопол.

Според него Черно море има изключителни условия за съхранение на дървени корабни останки, тъй като на дълбочина под 150 м няма кислород и процеси на гниене, водата е силно отровна и всичко, което попадне там, се консервира.

“Откритите останки от корабокрушения без съмнение ще пренапишат историята на древното корабостроене”, убеден е д-р Калин Димитров.