Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лидия Станоева с Евлоги Станоев-Голямата Бирма по времето, когато още са заедно. С тях е синът им Георги, известен като Малката Бирма.
Лидия Станоева с Евлоги Станоев-Голямата Бирма по времето, когато още са заедно. С тях е синът им Георги, известен като Малката Бирма.

Спецпрокуратурата удари трета фамилия на крупен бизнесмен през последните 2 седмици. Заподозряна, че се е занимавала с производството на нелегални цигари и пране на пари, е пернишката династия на Евлоги Станоев-Голямата Бирма и бившата му съпруга Лидия Станоева, известна като Лидка Скалата.

Заподозрени за участие в престъпната група са и синовете им. По-известният от тях е Георги Станоев-Малката Бирма, прочул се с връзките си с фолкпевиците Преслава и Алисия.

Първа от семейството за 24 часа бе задържана Лидия Станоева.

Тя бе арестувана

във

велинградски

спахотел,

където била на почивка от няколко дни. След като било категорично установено местопребиваването ѝ, периметърът около хотела бил блокиран от полицаи. Бизнесдамата била изведена без много шум, за да не се смущават останалите гости. Тя била откарана под охрана в София. Голямата Бирма и синовете му до 18 часа вчера още се издирваха заедно с още 3-ма души.

Фамилията е подозирана, че е реалният собственик на три фабрики за нелегални цигари в Тутракан, Дупница, Горна Оряховица и склад за тютюн в с. Ясен, Плевенско. Цеховете бяха ударени от униформените на 24 и 25 август тази година. В тях бяха открити общо 42 тона тютюн и 190 000 кутии цигари от различни марки. Стоката била предназначена предимно за чужбина.

При акцията бяха заловени 23-ма души, предимно работници и шофьори. В края на август Пловдивският окръжен съд ги пусна на свобода с по-леки мерки за неотклонение. В ареста остана само един.

Делото за нелегалните цигари пристигнало по компетентност в спецпрокуратурата от Пловдивската окръжна прокуратура във вторник, съобщи зам.главният прокурор Иван Гешев. Тогава започнало събирането на доказателства за по-високите нива на организацията.

В 8,30 ч в петък прокурори, следователи и жандармерия атакуваха 21 офиси и жилища и две заведения - пицария “Везувий” в кв. “Сухата река” и сръбския ресторант “Бест” (бившият ресторант на Коко Динев “Кошарите”) в кв. .Лозенец”. Предстояли и тараши на складове в Перник, притежавани от Станоеви.

Претърсванията се извършвали в присъствието на собствениците на имотите, служители във фирмите или на хората, които ги обитават.

“Има варианти някои от тях да бъдат задържани за 24 часа”, каза прокурор Гешев.

Според него нямало информация някои от хората, които ги интересували по това разследване, да са напуснали страната. По другите две мегаразследвания на спецпрокуратурата от последните две седмици се издирват бизнесмените Ветко и Маринела Арабаджиеви и Стайко Стайков, който е син на задържания собственик на “Винпром Карнобат” Миню Стайков.

“Според доказателствата, събрани до момента,

тези хора са били

собственици на

фабриките и

основният

паричен

ресурс е отивал

към тях

Те са организирали производството, занимавали са се с пласмента и са получавали финансовия ресурс, а той е сериозен - към 10 млн. лв. на месец”, уточни Гешев. Той не назова имена с аргумента, че още няма обвиняеми. Според него нямало данни хората, които стояли зад трите фабрики, да са свързани с тези, които били зад карнобатския цех. За него обвиняем е Миню Стайков.

Фабриките в Дупница,

Тутракан и Горна

Оряховица правели

оборот от 10 млн. лв.

на месец

“Но ние сме малка държава и тези, които практикуват даден бизнес - легален или нелегален, се познават”, каза Гешев. По думите му не били много хората, които можели да рециклират стари машини или да вкарат нови. Те били 10-15 човека. “Но това не е престъпление. Сега съвсем спокойно може да се купят машини, да се рециклират и всеки да си направи законно фабрика в която страна иска”, продължи Гешев.

Той описа накратко и схемата.

И петте бази, в които бяха открити общо 42 тона тютюн и 190 000 кутии цигари от различни марки, в момента са запечатани.

Полицаи

получили

“оперативна

информация за

определени хора

за пране на пари”

Те “тръгнали по тази линия и стигнали до фабриките. Тогава подали сигнал в Пловдивската окръжна прокуратура. Към онзи момент не е имало данни за организирана престъпна група, каза Гешев.

Пловдивските прокурори направили анализ на доказателствата, които ги отвели до цеховете.

“Те са изкарвали поне 10 млн. лв. на месец, но засега не е ясно откога са работили”, каза зам. главният прокурор. Според разследващите над 80 млн. лв. били вложени в оборудването на нелегалните фабрики.

Всички предприятия разполагали с най-нова и скъпа техника. Тайната манифактура в Дупница се е помещавала в сградата на бившето местно военно поделение.

Базата заемала

7,5 дка площ

На прозорците били монтирани затъмнени стъкла. Имало и помещения за спане и спорт.

Комфортни условия се предоставяли и в другите незаконни фабрики за цигари, като целта била персоналът да има всичко необходимо по време на двуседмичния си режим на работа, за да не излиза навън.

Разбитият цех за нелегални цигари в Горна Оряховица се помещавал в база на бившата керамична фабрика “Мизия”. Тя била скрита зад наглед пустеещо хале в едноетажна сграда в кв. “Калтинец”.

За разлика от производствената сграда от времето преди 10 ноември в съседство постройката, където бил цехът, била санирана и оборудвана с мощни климатици.

Според запознати нелегалната фабрика произвеждала цигари с марката “Капитал”.

Разследващите обаче твърдят, че цеховете в Дупница, Тутракан и Горна Оряховица отстъпвали като оборудване и условия на фабриката в Карнобат.

Турска красавица

разведе Голямата

Бирма и Желязната

лейди. Синът им

Георги смени

Преслава с Алисия 

Лидия Станоева СНИМКА: ИНСТАГРАМ
Лидия Станоева СНИМКА: ИНСТАГРАМ

Името на

Лидия Станоева

бе замесено

в афера с

контрабанда на

дрехи менте

Лидия Станоева - майката на Малката Бирма (Георги Станоев), е известна с прякорите Желязната лейди и Скалата. Тя ги получава, когато поема ръководството на пернишкия футболен тим “Миньор” през 2007 г. Преди това управлявала “Хебър”, “Искър” и “Кремиковци”.

Съпругът ѝ Евлоги е бивш футболист, а синът ѝ Георги, който имаше бурна връзка с фолкпевицата Преслава – състезател на юношите на ЦСКА.

Макар и да е перничанка, за Лидка Скалата в миньорския град се знае малко. Тя има поне 7 фирми, занимаващи се с внос, износ, търговия и строителство. Това са “Лидия 08”, “Скалата 04”, “Дайли”, “Астория рент”, “ГШ.М. Билдинг”, МГС и “Дрийм 2007”.

Лидия Станоева
Лидия Станоева

Името на Станоева бе замесено преди години в афера с контрабанда на дрехи менте.

Твърдеше се,

че тя внася

имитации

на големите

марки и прави

луди пари

от това.

Дрехите идвали от Китай с контейнери и били разтоварвани в Солун. След това се транспортирали до България и се разпределяли в различни складове и магазини на територията на цялата страна. Целта била да се избегне конфискация на цялата стока при евентуална акция на Икономическа полиция. Дрехите се продавали онлайн.

Лидия Станоева е

Лидия Станоева СНИМКА: ИНСТАГРАМ
Лидия Станоева СНИМКА: ИНСТАГРАМ

известна с дружбата си с

фолкпевицата Алисия,

която е гадже на сина ѝ Жоро Бирмата. Двете се забавляваха заедно на Черноморието. Освен че са станали първи приятелки, Лидка Скалата има за цел и зорко да следи евентуалната си бъдеща снаха да не стъпи накриво, коментираха злите езици. Според тях Жоро и Ася, както е истинското име на фолкдивата, наскоро са имали тежък скандал, сед като той я заподозрял в изневяра, съобщи “България днес”.

Скалата се развежда

със Станоев-старши,

след като той среща турската хубавица Фатима Мурад. Мъжът се е оттеглил от семейното имение в полите на Витоша и живее в обикновен апартамент в София. Баровската вила в Симеоново е във владение на Жорко, Алисия и майката Лидка.

Преди развода - през януари 2014 г., бизнесменът Евлоги Станоев вдигна грандиозен купон в Перник по повод 50-ия си рожден ден. Тежкото празненство било лично организирано от съпругата му Лидия Станоева и предишната приятелка на сина му Преслава, която изпяла няколко от най-големите си хитове.

Работниците вземали

по 1500 лв. заплата

за 15 дни работа

Фабриката за цигари в Горна Оряховица
Фабриката за цигари в Горна Оряховица

Работниците в нелегалните фабрики за цигари вземали по 1500 лв. и били ангажирани 15 дни в месеца - колкото траел един производствен цикъл, твърдят разследващи.

Те били от различни населени места - от пловдивските села Крумово и Първенец, София, Смолян, Хасково.

Всички официално се водели безработни, което е обяснимо, тъй като не са имали трудови договори в тайните манифактури.

Според разследващите тайните фабрики за цигари били зареждани с тютюн, който бил рязан и обработван в мандра в пазарджишкото село Калугерово.

Тя била собственост на 38-годишния местен жител Георги Моллов, който също бе задържан при акцията в края на август. Той бил бивш рейнджър в Ирак. Според съселяните му видимо се замогнал през последните години.

Прокуратурата твърди, че Моллов бил наемател на склада, но го преотдал под наем, за да прикрие следите си.

При претърсванията в старата мандра били открити 1700 тона тютюн и модерна машина за рязане и ароматизиране на суровината.