Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Никола Манев  СНИМКА: Архив
Никола Манев СНИМКА: Архив

Бих искал моите картини да са отворен прозорец на хората към един по-красив свят, заяви в обширно интервю за БТА художникът Никола Манев, който почина в Париж след боледуване, дни преди да навърши 78 години. Интервюто е взето по телефона, навръх рождения му ден - 28 август, и дни преди да почине.

Трябва да оставя максимално количество картини - това е моето желание, друго нямам, допълни творецът, който от години живееше и твореше във френската столица.

Непрекъснато присъствам в България с мисълта си и картините си, каза Никола Манев. Обичам България и ще я обичам винаги докато съм жив, заяви той.

Никола Манев e роден на 28 август 1940 година в Пазарджик, но е израснал в Чирпан. Завършва Художествената гимназия в София, а през 1962-а е приет във френската Академия за изящни изкуства, където се дипломира в класа по "Живопис" на професор Морис Брианшон. Тогава се установява в Париж - в ателие в "Ил Сен Луи". През целия си живот обикаля света и трупа впечатления за платната си. Зад гърба си има над 165 самостоятелни изложби, а над 3000 негови творби са притежание на държавни и частни колекции и музеи в над 30 страни. Има над 180 самостоятелни изложби. Манев живее и твори от 57 години в Париж, но остава завинаги свързан с България. През април 2000 г. купува старинна възрожденска къща в Чирпан и я завещава на града заедно с 40 свои картини от различните периоди. През 2008-а Манев става академик на Българската академия за наука и изкуство.