Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Румен Порожанов СНИМКА: Архив
Румен Порожанов СНИМКА: Архив

В петте села, където беше чумата сред животните, всичко беше потвърдено от френска лаборатория. При аутопсии в Шарково имаше положителни проби. Направихме проби и на разширения 20 км диапазон. Доволни сме, че там няма зараза.” Това съобщи пред Би Ти Ви земеделският министър Румен Порожанов.

Той посочи, че собствениците на убитите животни са обезщетени. В Шарково имало положителни проби, а в Болярово в едно от стадата се получил съмнителен резултат. „Затова предложихме втори проби. Те отказаха, което е нарушение на закона”, каза той. Собственичката на стадото Ани Петрова отказала. Тя има 203 животни. Жената заяви пред Би Ти Ви, че вече 60 дни гледа животните след пробата и всички са здрави, а срокът на карантината е 20 дни.

„Отчетохме чисто комуникативни грешки, макар че провеждахме срещи”, каза Порожанов. Той заяви, че не се притеснява от прокурорска проверка в агенцията по храните, на която е принципал.

Той коментира и казуса със спряната от премиера Бойко Борисов обществена поръчка за закупуване на апарати за тестване на чума за 330 хил. лв., спечелена от компютърна фирма. „Премиерът е прав, правилно беше спряна”, каза Порожанов. Оставката на Дамян Илиев, шеф на агенцията по храните, която пусна поръчката, ще бъде изговорена с премиера, посочи министърът.

Оградата по границата с Румъния заради чумата поскъпна, защото се взе решение да се сложи допълнителна мрежа. Последното огнище на чумата в Румъния е на 15 км от Силистра, посочи Порожанов. Изграждането на съоражението ще излезе около 1.1 млн. лв.

Имитиращите продукти пък вече трябва да са на отделен щанд от млечните в магазина. „Целта е потребителят да се ориентира по-добре”, каза Порожанов.

Цените на пшеницата от тази реколта са малко по-високи. 53% е с добри хлебоперкарни качества, а м.г. е била 83%. „Потреблението на хляб е спаднало, възрастните хора консумират хляб повече”, посочи министърът.