Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тръмп вбеси съюзниците си в НАТО, за да увеличи печалбите на щатските оръжейни концерни Стратегията на Тръмп е проста - в нея няма трансатлантически клишета, а стремеж към повече средства за американските оръжейни концерни. СНИМКА: РОЙТЕРС

С новите приоритети и загърбването на Русия като враг за военните гиганти ще има още по-големи бюджети

Американският президент Доналд Тръмп е абсолютна загадка за изгражданите с години трансатлантически елити в цял свят. Те вероятно още години ще преживяват шока, който дори не са и сънували. Тръмп фронтално атакува НАТО като остаряла организация със сбъркани приоритети, в която само САЩ плащат, а всички останали се възползват от глупостта им.

Горе-долу така могат да се резюмират няколкото изказвания на стопанина на Белия дом от последните седмици.

Тръмп разви една теза, която буквално

нокаутира целия европейски политически елит,

да не говорим за демократите в САЩ. Той в прав текст намекна, че Алианса вече е демоде и целите му нямат нищо общо с реалните проблеми. Че въпреки целия си капацитет НАТО пропуска факта, че

основните заплахи са свързани с тероризма,

който изобщо не присъства в плановете на Алианса.

Всъщност това е една теза още от времето на Перестройката, когато мнозина критикуваха Михаил Горбачов, че закривайки Варшавския договор, не е поискал и закриването на НАТО.

Много анализатори смятат, че ако тогава ЕС и САЩ бяха интегрирали Русия в една нова организация, където тя не е враг, а партньор, и ако бяха положили усилия да изградят политически елит в Москва, който да говори на един език със Запада, днес вероятно само хората над 45 години щяха да си спомнят какво е Студена война.

Още тогава имаше дискусии, че тероризмът би могъл да обедини усилията на Запада и Русия, но до такава организация така и не се стигна. Вместо това развитите държави постепенно абдикираха от ангажиментите си и забравиха за договорките от времето на Горбачов, че

НАТО ще бъде запазена като организация, но не трябва да приема за членове държави, граничещи с Русия. Тъй като стратегията на Алианса от последните години е да заобиколи Русия, тези споразумения предизвикаха серия от ответни действия от страна на Москва и съвсем логично се стигна до нов етап на Студената война. Сега администрацията на Белия дом се опитва да коригира това и да върне диалога с Русия някъде през 1989-1990 г., когато Москва все още не бе враг.

Всъщност това могат да си го позволят само САЩ, които са основен донор на Алианса, задавайки нов приоритет - НАТО да поеме борбата с тероризма.

Целта на Тръмп е прозрачна - той иска да спечели нов пазар за американската икономика като руския, без военно-промишленият комплекс на Америка да загуби и 1 долар от смяната на приоритетите на Алианса.

Напротив, оръжейните концерни имат всички шансове да натрупат още по-големи печалби от стратегията на Тръмп. Неслучайно той публично изрази изумлението си от факта, че

САЩ плащат колосален членски внос в НАТО

години наред, докато останалите съюзници с мъка събират по 1%, обещавайки до 2024 г. да увеличат вноските си на 2%.

Какъв е обичайният блъф на Тръмп в подобни ситуации, четете в хартиеното издание. 

Коментара ()

Вашият коментар