Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

-Доц. Рачев, може ли да се говори за тенденция към по-високи реколти в селското стопанство у нас през последните години заради промените в климата?

- Вие сте абсолютно прав. Селското ни стопанство се връща и е задминало дори онези величави години при социализма. Ние имаме една стотна от обработваемата земя, а даваме 5% от световния добив на слънчоглед. Две поредни години ние добихме над 2 млн. тона слънчоглед. Така малка България е на първо място в света на глава от населението по добив на слънчоглед.

2014 на много места в България беше най-дъждовната година, откакто се водят метеорологични наблюдения. За съжаление тогава загубихме и 20 човешки живота при наводненията, но едновременно с това

ние имахме

най-богатата реколта,

защото няма по-голяма опасност от сушата. Когато настъпи тя, и да се опитваш да поливаш, може да компенсираш само загубите, а ние се радваме на няколко последователни години, през които влагата е достатъчно и температурите са високи. Ами това води до фантастични реколти, не ще и дума.

- А доколко е следствие от глобалното затопляне и не е резултат, да речем, на една нормална цикличност в климата?

- Глобалното затопляне е факт. Защото се наблюдава не само в България, а и в света. А вече можем да кажем със сигурност, че имаме и 30-годишни данни за температурата на Световния океан. Много е трудно някой да говори за глобални температури отпреди 30-40 години, защото тогава океанът е бил абсолютна "тера инкогнита", ако не се разглеждат някои отделни буйове и данните, които са давали търговските кораби. След навлизането на ерата на спътниците обаче вече можем

да съставим пълното лице на климата на Земята и да съпоставяме днешните данни с тези отпреди 30 години. Преди този период е било въпрос по-скоро на налучкване и на гледане на боб, хвърляне на карти таро и т.н.

- В тази връзка преди няколко години от Института по метеорология прогнозираха, че след 2050 г. и дори по-скоро климатът у нас може да стане изцяло субтропичен?

- Това ми е един от любимите въпроси - аз обожавам да давам прогноза за 50 години напред. (Смее се.) Но обикновено дори част от прогнозите, които давам за следващия месец, хората не си ги спомнят, а за такъв дълъг период просто всичко е в рамките на фантазията. Политиците също обичат такива прогнози - ако не ме изберете мене, ще ви затисне климата, ще умрете от глад и т.н. Но искам да подчертая: никога до този момент

светът не е бил

толкова сит,

толкова богат и толкова мирен. Никога. Детска смъртност, обща смъртност при хората - всичко е с ниски показатели. При това не гледаме само Европа и Северна Америка, а и Африка и Югоизточна Азия. Никога хората не са яли толкова и не са били толкова дебели, колкото в момента. И това е благодарение и на колегите биолози, и на тези които се занимават със селско стопанство, но благодарение и на по-топлия и по-дъждовен климат.

- Не ни ли стресират излишно понякога с прогнозите?

- Определено. Аз обаче смятам, че България има полза от климатичните промени такива, каквито са в момента. Но не бива и да се спекулира, защото ако вземем увеличаването на валежите от последните години и свободно го екстраполираме, тоест пренесем тази тенденция за 50 години, това означава, че Пазарджишко-Пловдивското поле

ще се превърне

в огромен язовир

Пренасянето свободно на някаква тенденция за години напред във времето е абсолютна глупост, но се използва точно за да покажеш колко страшно ще стане, ако продължат. Нищо, че в следващия момент, както отбелязахте, може да има цикъл на понижение на температурите или задържането им, или по-малко валежи. А ако ние станем тропик, какво ще стане с Гърция?! Ами тогава не ми се мисли за Египет и за Либия - там сигурно земята ще се разтопи, а морето ще стане на рибена супа.

- Често ни плашеха със засушавания...

- Ами да - винаги се изтъква само негативът. А хората, които го правят се наричат алармисти и имат и един друг голям довод - непрекъснато се увеличава честотата, както и щетите от екстремните явления. А истината е друга и тя е в данните на Световната организация по прехрана, на Световната здравна организация и на Американската агенция за изследване на тропичните циклони. Наистина с всеки изминал ден се увеличават материалните щети от природни явления - суши, тропични циклони, наводнения, земетресения и т.н., но това не е, защото честотата им е станала по-голяма, а защото просто хората са повече, инфраструктурата е огромна. Затова едно и също явление при едно и също време преди 40-50 години е нормално да причини много по-големи щети.

У нас помня примерно, когато го нямаше Слънчев бряг - там беше един прекрасен лонгоз, пълен с паяци, змии и не знам още какво. Ами същото е и във Флорида - преди 100 години е имало крокодили в езерата, а сега там няма местенце, което да не е застроено с къщи. Един тропичен циклон преди 100 години само щеше да напълни езерата с вода, а сега ще нанесе щети за милиарди. Материалните щети винаги ще нарастват, защото светът става по-богат.