Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ръководителят на Службата за сигурност на Украйна (ССУ) Васил Грицак съобщи, че следователите са идентифицирали украински гражданин, който е получил 40 хиляди долара от руската служба за сигурност, за да организира и извърши убийството на живеещия в изгнание в Киев руски журналист Аркадий Бабченко, предаде Асошиейтед прес.

Грицак даде разясненията на брифинг днес, на който бяха поканени журналисти, след като снощи беше обявено, че Бабченко е бил застрелян в апартамента си в Киев и открит окървавен от съпругата си.

След изненадващата си поява в залата невредимият Бабченко беше аплодиран от ахналите журналисти и се извини на приятелите и семейството си, които не са били в течение на плана за инсценировка на неговото убийство и от вчера оплакваха смъртта му. Грицак каза още, че наетият за убийството украинец убедил свой познат да стане извършител.

Украинският президент Петро Порошенко обяви, че страната му ще осигури защита на Бабченко и неговото семейство, защото Русия едва ли ще се укроти, предаде Ройтерс.

Украинските правоохранителни агенции стават с всеки изминал ден все по-добри в противопоставянето на руската агресия, каза в Туитър Порошенко.

Украинските служби за сигурност съобщиха, че са арестували в Киев мъж, заподозрян, че е "организатор" на опита за убийство на Бабченко, предаде Франс прес.

Още през март Бабченко пише, че е сигурен, че ще го убият.

Затова изпратил семейството си на сигурно място. Не излизал от къщи, нощем подскачал, когато чуел, че се задейства асансьорът във входа, и тихо се добирал до вратата, за да погледне през шпионката какво става, пише сайтът "Медуза".

Имал силно развито чувство за хумор. Ето как се представя във фейсбук, намеквайки за участието си във войните и ежедневието си като военен кореспондент:

"Аз съм стар, плешив пергиш, с голям нос и двуметров ръст. Среден на килограми. Никога не съм имал коса и не знам какво е това шампоан. Мия си плешивата глава с прах за пране. Гърба си търкам с ренде за сирене. Зъбите си чистя с гладък шиш, 12-и калибър. Намазвам го със синтетично масло за дизел. Веждите си почиствам с клещи. Когато е студено, си мажа устните с грес.

Епилирам се

със запалка.

Контактни лещи използвам от телескоп. Пазя ги в метилов спирт. Използвам го и при простуда. С ютия се предпазвам от бръчки. Крем за ръце вземам от кутия с вакса. Гърдите си разчесвам с мръсен радиатор от БТР. Ноктите на ръцете си подрязвам с щик. А на краката - с бойна горелка. Ушите - с ръчна дрелка.

Отличавам се с ум и съобразителност. Затова съм служил два пъти в армията. Почивам в Ичкерия, Осетия и Киргизия.

Кожата на петите ми не може да пробие дори боен снаряд.

По-младият ми брат живее в Челябинск.

Е, това е по-добре изобщо да не знаете..."

А самият той се е местил от град на град и напоследък се установил в Киев, където водел програма "Prime: Бабченко" в кримскотатарския канал ATR.

10 часа преди да бъде "застрелян" в дома си в Киев, руският военен журналист Аркадий Бабченко пусна пост във фейсбук и в личния си блог, че на този ден, 29 май, празнува втори рожден ден. Преди 4 г. не се качил на катастрофирал хеликоптер и публикува фото с машината.

"Преди 4 г. ген. Кулчицкий не ме взе на този вертолет. Заради свръхтовар. Нямало място. Претоварената вертушка трудно се отлепи от земята и едва не закачи шасито за парапета, но отлетя за Карачун. Той бе свален 2 часа след тази снимка. Загинаха 14 души. А на мен ми провървя. Родих се за втори път."

"Колко такива рождени дни имате?", пита Роман Мозговой. "Не са малко", казва Бабченко 10 часа преди смъртта си.

"По-често да се вслушвате в гласа на вашия ангел хранител", съветва го Любов Дубинка.

А неговата приятелка от фейсбук Лена Примова му препоръчва сутрин, преди да излезе, да моли своя ангел хранител да върви пред него и да го пази. А той отговаря:

"Предпочитам изсъхнал нокът на прилеп". И само 7 часа след това е застрелян.

"Изглежда, му е било съдено да умре на този ден", пише Дина Латипова в профила му.

А Рустан Хамлов отговаря, че съветът на Лена Примова се оказва зловещ. "Току-що разстреляха Бабченко в дома му. Вие сте окултистка, която предизвика злите сили."

Кой е 41-годишният журналист

Той е роден в Москва, воювал в Чечня като гранатометчик, завършил право, работил и като таксиджия. Писал е във вестници, репортерствал е и в телевизии. Като военен кореспондент отразява и войната в Южна Осетия през 2008 г. Възгледите му били опозиционни, а през 2012 г. срещу него е повдигнато дело по Наказателния кодекс за призиви към масови безредици. Започва свой блог "Журналистика без посредници".

След анексията на Крим Бабченко се свързва с крайната опозиция на Владимир Путин. Заявил открито, че не му е жал за загиналите, когато през 2016 г. военен самолет с хор "Александров" се разби на път от Сочи към руската база в сирийското пристанище Латакия.

Преди да бъде разкрита инсценировката на службите украинският депутат Антон Герашченко, бивш съветник на министъра на вътрешните работи, дори разказа за последните минути на журналиста:

"Вкъщи им свършил хлябът. Аркадий отишъл до магазина да купи.

Убиецът го причакал на площадката.

Когато на връщане Аркадий отворил вратата на апартамента, убиецът подло изстрелял няколко куршума в гърба на Бабченко. Сърцето му спряло в линейката на "Спешна помощ" на път за болницата."

На местопрестъплението е отишла оперативно-следствена група от полицията. Най-добрите следователи ще се занимават с разследването на жестокото убийство. "Една от версиите ще е действия на руските спецслужби по отстраняване на хора, които пречат и даже тровят съзнанието на руснаците с истината за това, което се случва в Русия и Украйна. Лека ти пръст, Аркадий! Знам, че теб

не можеха да те купят или уплашат.

Ти си още един мъченик за свободата и разцвета на Русия и мир в Украйна", завършва Герашченко.

А руският опозиционер Иля Пономарьов смята, че извършители на убийството може да са бивши бойци на украинските доброволчески батальони.

Още за постановката с убийството - четете в хартиеното издание.

ЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Руски журналист бе застрелян в гърба в дома си в Киев. Съпругата му била в банята, когато чула изстрели

Поредна съмнителна смърт: Журналистът Максим Бородин, писал за гибелта на руски наемници в Сирия, падна от балкона на апартамента си в Екатеринбург