Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Университетската болница в Стара Загора Снимка: Архив
Университетската болница в Стара Загора Снимка: Архив

Момче на 8,5 години почина в Университетската болница в Стара Загора, след като го ритна кон в родното му село Нова махала в община Николаево. Трагедията е от 6 май, но за нея се разбра едва днес, когато второкласникът Иван бе погребан в присъствието на много хора.

По традиция на 6 май циганите масово празнуват християнския празник Георгьовден, който наричат Едерлези. Заради празника имало много хора по главната улица в ромската махала на Нова махала, на която играели и група деца. Сред тях бил и второкласникът Иван.

В това време по улицата преминал съселянинът им Александър, който водел след себе си с повод кон на водопой от Тунджа. По принцип животното било кротко, но точно когато минавало край децата нещо го подплашило. Конят започнал да се дърпа от стопанита си и да рита, което се оказало фатално за момченцето. Конските копита попаднали в главата на детето.

То било закарано в Спешния център в Гурково, оттам - и в Университетската болница в Стара Загора. До последно ученикът бил адекватен. След направения рентген обаче станало ясно, че се налага спешна операция на главата на Иван, която момчето не успяло да понесе. То издъхнало на операционната маса.

Според информация от Нова махала почернените родители нямали претенции нито към собственика на коня, нито към лекарите заради сполетялото ги нещастие. В циганската махала на това село мнозина гледат коне. От там е и достойният българин на "24 часа" от 2015 г. Красимир Андреев, който през декември предната година с коня си Абърдийн и с каруцата си в продължение на 2 дни спасяваше свои съселяни от наводнението, което тогава застигна Нова махала.