Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Стоянка Колева и сина й Венелин в кулоарите на съда.Снимки:Елена Фотева
Стоянка Колева и сина й Венелин в кулоарите на съда.Снимки:Елена Фотева

От тялото течеше кръв, а ни казаха, че е починал от инфаркат, ние извикахме полицията отново, разказва вдовицата Стоянка Колева

Синовете на убития готвач Никола Колев от Несебър са били принудени сами да търсят дупките от куршума, пронизал 62-годишния мъж, за да докажат, че той не е починал от инфаркт.

Това разкриха в съдебната зала днес Венелин и Георги Колеви, делото продължава и в момента в Бургаския окръжен съд.

"Когато личната лекарка повдигна дрехата на баща ми, за да го прегледа, полицаите вече ни бяха казали, че според медици от Спешна помощ татко е починал от инфаркт. Джипито повдигна дрехата малко над корема и също потвърди диагнозата инфаркт. Оказа се обаче, че дупката от куршума е 3-4 пръста по-нагоре и първоначално не се виждаше", обясни Венелин Колев.

Подсъдимият Кирил Христов не се признава за виновен в умишлено убийство.
Подсъдимият Кирил Христов не се признава за виновен в умишлено убийство.

Случката се разиграва минути след полунощ на 18 април, 2016 г. в градината на ресторант "Принц Кирил" в Стария Несебър.

На мястото пристигат жената на мъртвия готвач Стоянка с по-големия си син Венелин. По телефона вече са им съобщили,че Никола е получил инфаркт в ресторанта "Принц Кирил", където работел над 16 г. като главен готвач.

Когато Стоянка идва, собственикът Кирил Христов, сега подсъдим за убийството, седял на една от масите вътре и  през цялото време пиел. Въпреки че семействата им били приятелски той изобщо не излязъл в градината при Стоянка. Жената заварила мъжа си проснат по гръб върху една от масите в градината, ръцете и краката му висели разперени встрани.

"Когато се доближих до мъжа ми му прибрах ръцете и краката. Върху него беше метната бяла покривка, ръцете му бяха ледени. Завих го с покривката, но като го натиснах леко започна да капе кръв. Видях и капка кръв по блузата му, но полицаите ми казаха, че мъжът ми е паднал и си е ударил главата", разказа в съда днес Стоянка Колева.

Не след дълго полицията напуска мястото, тръгва си и личната лекарка, потвърдила инфаркта, а големият син тръгва да търси погребална агенция.

Стоянка остава сама с мъртвия си мъж, след малко пристига другият й син Георги, който пътува от Бургас. Точно тогава кръвта от тялото на застреляния готвач започва да капе все по силно, а Георги намира гилза на земята до масата. Тогава проумява, че баща му може да е убит и звъни на тел.112, а после и в полицията , за да дойдат отново в ресторанта. От там им казали добре да проверят дали баща им е ранен, да видят има ли дупки от куршум по тялото или става дума за инфаркт.

"Все още се питам защо при наличието на двама полицаи ние с брат ми трябваше да търсим раните. Повдигнахме го, първо видяхме изходната рана на гърба, течеше много кръв", спомня си Венелин Колев.

Според съдебния медик д-р Косьо Янков местоположението на входната рана е  в дясно от долния ръб на гръдната кост, а изходната - в подмишничната линия. При подобно нараняване простреляният не е имал никакъв шанс, издъхнал е за минута-две от остра кръвозагуба.

Човек може да бъде спасен при подобно нараняване, само ако го прострелят на операционната маса, обясни медикът.

Според експерти 62-годишният Никола е застрелян от разстояние 40-60 см. В момента на стрелбата готвачът бил на задната дясна седалка в джипа на столичния бизнесмен Пламен Копчев, с когото подсъдимият Христов запивал в ресторанта.

Копчев тъкмо се канел да отведе готвача до дома му в Новата част на Несебър, когато Кирил Христов произвел смъртоносния изстрел. В този момента стрелецът бил прав отдясно на автомобила, близо до страничната колона между двете врати.

Самият Кирил Христов твърди, че неволно е прострелял готвача и много съжалява са случилото се. Дни след убийството неговият син предложил финансова помощ, но синовете на Кольо отказали, стана ясно още в съдебната зала.

Готвачът е убит около 21, 50 ч. на 17 април, 2016 г. , когато Христов и аверът му Копчев вече били солидно почерпени.

По метода Видмарк експерти изчисляват, че към момента на убийството промилите алкохол в кръвта на подсъдимия са били 2,61, което е тежка степен на алкохолно опиване, уточни съдебният лекар д-р Параско Парасков, изготвил експертизата.

Час преди убийството пияният Кирил Принца стрелял няколко пъти напосоки. По-късно гилзите са открити в саксии с палми в градината на ресторанта, но четирите проектила липсват.

Съдбеният процес продължава на 27 април.