Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Иванчева беше задържана  във вторник.
Иванчева беше задържана във вторник.

Действащите лица в сагата с подкупа

Десислава Иванчева е кмет на район “Младост” от есента на 2016 г. Печели частичните избори като независим кандидат с подкрепата на “Нормална държава” на Георги Кадиев. Преди това е инициатор на протестите срещу застрояването на квартала. Има транспортна фирма и е представител на марка за козметика.

Биляна Петрова е един от тримата заместници на Иванчева. Тя отговаря за образованието и социалните дейности, но е човекът, който придружава Иванчева на заседанията на комисиите на СОС и говори по темите за застрояването на района. По образование е математик. 

Биляна Петрова
Биляна Петрова

Петко Дюлгеров е бивш кмет на “Младост”. Той печели изборите през 2007 г. и е издигнат от ГЕРБ. През 2010 г. обаче партията снема доверието си от Дюлгеров и сезира прокуратурата за съмнения за злоупотреби с обществени поръчки. Той обаче изкарва мандата си, защото отказва да подаде оставка. 

Петко Дюлгеров
Петко Дюлгеров

Предприемачът, подал сигнал срещу кметицата, е работил дълго време в чужбина. Има 4 обекта в “Младост”. Засега от прокуратурата отказват за съобщят името му. Той се е жалвал от действията на Иванчева в общинския съвет и административния съд.

Посредник е бившият кмет на “Младост” Петко Дюлгеров

Кметицата на район “Младост” Десислава Иванчева е искала първо подкуп от 1-1,1 млн. евро от строителния предприемач, който планирал да изгради 4 обекта в столичния квартал. След дълги преговори чрез посредник обаче общата сума била намалена до 500 000 евро, съобщи в сряда шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев.

Кметицата и заместничката ѝ Биляна Петрова бяха задържани в зрелищна акция на спецпрокуратурата и Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Арестът им бе във вторник в 13,30 ч на бул. “Васил Левски” пред сградата на Министерството на спорта пред очите на стотици софиянци. В автомобила им

в кашон бяха

открити 56 хил.

евро в белязани

банкноти

Иванчева и Петрова останаха на тротоара до 17,30 ч, а след това бяха вкарани в сградата на министерството докъм 22 ч.

Посредникът им - бившият кмет на “Младост” Петко Дюлгеров, бе арестуван минути преди тях в градинката пред Народния театър с 14 хил. евро белязани банкноти.

Той предал

парите в

кафенето до

градинката при

“Кристал”

В 11 ч в сряда шефовете на спецпрокуратурата и КПКОНПИ Иван Гешев и Пламен Георгиев и заместниците им Димитър Петров и Антон Славчев дадоха брифинг в Съдебната палата при огромен медиен интерес.

Зам.-шефът и шефът на спецпрокуратурата Димитър Петров и Иван Гешев (от ляво на дясно) и шефът на антикорупционната комисия Пламен Георгиев и членът на органа Антон Славчев дадоха подробности за ареста. СНИМКА: ПРБ
Зам.-шефът и шефът на спецпрокуратурата Димитър Петров и Иван Гешев (от ляво на дясно) и шефът на антикорупционната комисия Пламен Георгиев и членът на органа Антон Славчев дадоха подробности за ареста. СНИМКА: ПРБ
На него присъстваха и поддръжници на кметицата и заместничката ѝ (виж по-долу). По същото време пред сградата на Съдебната палата протестираха десетина поддръжници на Иванчева.

Ето какво казаха Гешев и Георгиев, които на брифинга не съобщиха имената на предприемача, посредника, както и не назоваха поименно кметицата и заместничката ѝ.

Иван Гешев: Досъдебното производство беше образувано през февруари, а проверката, извършвана от прокурор, която бе за търговия с влияние, тръгна през декември.

Досъдебното производство засяга много сигнали за неправомерни действия в община “Младост”. В хода на разследването КПКОНПИ събра информация за строителен предприемач, който строи в “Младост”. Човекът дълги години е живял в чужбина и няма нагласата, манталитета и не възприема проблемите да се решават с пари под масата. Този човек е с европейско мислене.

Конкретната ситуация за нас не беше новост, защото

има много

сигнали от

граждани и

предприемачи

за този начин и

подход в тази

община

Начинът и подходът е метод на натиск,маскиран зад добрите намерения за борба с порочните практики за строежите в района. Тоест под маската, че се борим за правата на хората, се оказа, че се преследват лични интереси. Начинът е с години да се бавят различни преписки и да не се решават всякакви възможни проблеми с различни цели.

До вчера (вторник - б.р.) можехме само да предполагаме с какви цели, но за мен вече няма съмнение.

При претърсването в кабинета и дори в дома на кметицата бяха намерени стотици преписки, които е трябвало да са разпределени по компетентните дирекции, т.е. твърди се, че са изгубени и срещу това се иска нещо.

В началния етап имаше оперативна информация, че се искат пари, но голяма част от хората предпочитаха да не го заявяват писмено, а да си решат самостоятелно проблемите. Друга част от хората, чиито преписки не са придвижвани с години, заявяваха, че са принуждавани да извършват определени облагородяващи действия като изграждане на детски площадки, поставяне на пейки, но дори и когато ги извършат, преписките им пак се бавят. Подобрителните дейности се извършват от една конкретна фирма. Предполагам, че тя разполага с един огромен капацитет и затова кметицата насочва всички натам.

По този начин се спират дори инвеститори клас А, които не могат да осъществят напълно законно работата си.

За мен

най-чистият

термин е

изнудване

Предприемачът имал заповед за изменение на подробния устройствен план, която се издава от главния архитект на София Здравко Здравков. Трябвало да се издаде съобщение за уведомление. Това е формална процедура, която трае седмица. Според нея общината е длъжна да обяви на заинтересованите лица - строителя и съседа му, с когото в конкретния случай той е бил в идеални отношения.

Минава седмица, година и започват разговори какво се случва, защо обявлението не се издава. Започват срещи със зам.-кметове и всякакви служители и се дават различни обяснения - първо, че преписката е загубена, после, че е възстановена, после пак е загубена. Съобщението за уведомление се бави от юни 2017 г. и няма как да започне строителството.

Пламен Георгиев: В други райони дори това съобщение не се издава от кмета.

Иван Гешев: Строителният предпримач е пускал много жалби - в административния съд в София и в Столичния общински съвет.

Той бил изслушан и от Столичния общински съвет и всички съветници били възмутени как може това да се случва.

В един момент се свързва с него посредник, който му казва, че кметицата е много възмутена от него и че проблемът му няма да се разреши. След много разговори с посредника се стига до решението, че цената за решаване на проблема е 20 евро на квадратен метър на строежа, който е 12 500 РЗП (разгърната застроена площ), общо е 250 000 евро. Плюс това му е казано, понеже той има инвестиционни намерения за четири обекта с общо 49 000 кв. м РЗП в “Младост”, че съвместната дейност трябва да продължи при същата разценка.

Впоследствие след дълги преговори за първия обект сумата била фиксирана на 250 000 евро и да бъде разделена на три вноски по 70 хил. евро. Като първата вноска е да се предвижат документите му, след това да има втора и трета.

Предприемачът осигури

сумата, защото

спецпрокуратурата не

разполага с такива пари

И започна едно чакане от 20 дни.

Организацията включваше над 100 човека (служители на КПКОНПИ, следователи, звеното КОБРА, полицаи - б.р.) и всеки път тя се създаваше наново, защото денят и часът за предаването на парите се променяха постоянно. Определяха се няколко срещи, които не се случваха - дали защото посредникът е ангажиран, дали защото кметицата не е в добра кондиция поради бурен нощен живот, различни варианти.

Пламен Георгиев: Тя действаше много предпазливо, пазеше се в разговорите си, но имаме документирани разговори между нея и посредника.

Иван Гешев: Последната среща беше определена между кметицата, зам.-кмета, посредник, бивш кмет на “Младост” и изнудвания, но не в този формат.

Кметицата определи къде ще бъде срещата, защото имаше работа в Столичната община. Отначало парите трябваше да се предадат в заведението “Хепи” срещу ВИАС, но преценили, че в района циркулират много хора от общината и не е желателно да се случват там нещата.

Изнудваният предприемач предава сумата на посредника в кафене на ъгъла на улиците “Гурко” и “Раковски”. Посредникът се свърза по телефона с кметицата и заместничката ѝ се срещнаха на кафенето “Кристал”.

Пиха кафе 2 часа. Взеха си парите. Посредникът си взе неговата част - 14 хил. евро, въпреки че беше заявил на изнудвания предприемач, че пари няма да вземе, че всички са за кметицата. Но си взе 20%. После тръгнаха в различни посоки. Посредникът беше задържан в градинката пред Народния театър.

Посредникът е написал

саморъчно обяснение

от 4 страници

Абсолютно доброволно е описал цялата обстановка.

Парите взема заместник-кметицата. Двете се качват в колата на кметицата. Автомобилът е на общината. Веднага служители на КПКОНПИ спряха колата, защото не знаехме какво ще се случи с парите - можеха да бъдат хвърлени, да бъдат внесени в банка, да бъдат изядени. Не ние сме преценили откъде ще мине кметицата. В момента, в който колата беше спряна, наблизо чакаха химик, физик, фотограф. Полицаи от звеното КОБРА я задържаха, защото новата антикорупционна комисия няма право да арестува.

Всички светнаха като коледни елхи. (Защо кметицата и заместничката и светнаха, виж по-долу)

Кметицата и заместничката ѝ бяха изведени от колата.

Целта ни бе да им

гарантираме правата

Ако бяхме ги преместили на друго място, тя пак щеше твърди, че някой ѝ ги е сложил. Следователите започнаха претърсване от единия до другия край на колата и да ѝ описват абсолютно всичко. Добре е собственикът на автомобила, въпреки че той е общински, да гледа какво се случва. На зам.-кметицата ѝ прилоша, повикахме Бърза помощ.

Обадихме се на адвокат, той каза, че ще дойде, когато има възможност. После дойдоха още четирима адвокати. Всеки беше вписан в протокола. Те направиха много възражения, всеки не бе съгласен с нещо.

Показанията са дадени

пред съдия. Има и

специални разузнавателни

средства

Задържаните бяха с белезници, защото не трябваше да пипат нищо, за да се извърши освидетелстването (химик да провери дали веществото по дланите им съвпада с това по банкнотите - б.р. )

В момента (11,30 ч в сряда - б.р.) трима се привличат за подкуп в особено големи размери. Наказанието за това престъпление е от 10 до 30 г. затвор, конфискация на част или цялото имущество, лишаване от права. Обвинението е работно. Възможни са и други обвинения - за участие в организирана престъпна група и пране на пари.

Фандъкова: Не съм се срещала с Иванчева

ДАРИНКА ИЛИЕВА

“Не съм имала среща във вторник с Десислава Иванчева.” Така столичният кмет Йорданка Фандъкова отрече твърденията на хора от екипа на задържаната кметица на “Младост”, че е имала среща с нея преди акцията пред Спортната палата.

Иванчева е била в общината, но е имала срещи със зам.-кметовете по транспорт Евгени Крусев и по правните въпроси Ралица Стоянова. Те не са били планирани и са се провели между 10 и 11 ч.

“Не са истина твърденията, че новият Закон за устройството и застрояването на Столичната община отваря врати за застрояване на междублокови пространства. Ако имаше и грам съмнения за подобно нещо, нямаше да позволя този текст да е в закона”, каза Фандъкова. 

ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА
ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА

“Спекулира се със страховете на хората. Дали е “Младост”, “Обеля” или “Овча купел”, градинки няма как да се застрояват, защото те имат специална защита и не може да се преотреждат”, добави главният архитект Здравко Здравков.

Групата на ГЕРБ в СОС също излезе с позиция за Иванчева. Според нея липсата на управленски капацитет и некомпетентност на районната кметица “налагаше многократно комисиите на СОС да разглеждат сигнали за забавени процедури”. “Настояваме политическите сили, които системно подкрепят действията на кмета на район “Младост” - представителите на ДСБ, БСП, “Зелените”, “Нормална държава” на Георги Кадиев, да поемат отговорност пред гражданите”, казват още съветниците от ГЕРБ.

Частични избори, ако съдът я отстрани от поста

Частични избори в район “Младост” може да бъдат насрочени, ако съдът отстрани Десислава Иванчева от поста.

Очаква се прокуратурата да поиска това. След това съдът трябва да се произнесе, като Иванчева може да обжалва решението, в случай че не е в нейна полза. След окончателното произнасяне на съда, ако Иванчева бъде отстранена като районен кмет, в “Младост” отново ще има избори. Те ще са трети за този мандат, след като първо оставка подаде Цвета Авджиева, която спечели редовните местни избори през 2015 г. После през 2016 г. Иванчева спечели извънредния вот в района.

По закон нови избори трябва да бъдат насрочени, ако до следващите редовни има повече от 1 г., а те ще се проведат през есента на 2019 г., обясниха от Общинската избирателна комисия в София.

Този тип дела се разглеждали бързо от магистратите, защото става дума за администрация, която няма как да функционира.

Още на сесията на 26 април на Столичния общински съвет се очаква да бъде гласуван временно изпълняващ длъжността кмет на “Младост”, който вероятно ще е от заместниците на Иванчева.

“За зелен “Младост” и Сашо Диков я бранят

В истински панаир се превърна накрая брифингът за ареста на кметицата на “Младост” Десислава Иванчева и заместничката ѝ. В зала 2 на Съдебната палата освен медии присъстваха и граждани, защитници на кметицата. След изложението на Иван Гешев и Пламен Георгиев защитниците взеха думата, за да бранят арестуваните.

“Получава се много неприятно.

Някакви викове отляво и отдясно

Задавайте въпроси, ще отговаряме, разбира се, чисто професионално, но сме свършили толкова работа, мисля, че е несериозно”, опита се да успокои обстановката шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев. Думите му бяха по повод изказвания на поддръжници на Иванчева, че целият фейсбук е възмутен от показния ѝ арест, а парите в колата били постановка.

“Нямам фейсбук, не знам какво пише там, но знам какво пише по делото”, каза през смях шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев. Той отбеляза, че това е

най-голямата сума

подкуп, хващан досега

Най-активен бе журналистът Сашо Диков, който се появи с насинено око. В момента той работи в телевизия “Евроком”. 

Сашо Диков
Сашо Диков

“Г-н Диков, пострадали ли сте някъде?”, попита го Гешев заради окото. Журналистът пък му отговори, че бил гримиран. Той се интересуваше къде са били парите, защото според Иванчева те били в багажника, а според прокуратурата - на задната седалка. Диков отсече, че акцията била смешна.

“Дошъл съм тук не да се надвикваме, а вие давате класификации.

Не мога да ви забраня да ме

обиждате, ако искате,

обиждайте ме

Щом се чувствате добре, продължавайте”, контрира Гешев.

“Има хора, които смятат, че тази акция е жалка картинка. Този прокурор с бръснатата глава и тъмни очила се разкарва около арестуваната жена. Какво е това, ако не жалко, пошло театро. Освен това НПК казва - не може да се нарушава достойнството и честта на лицето. Ами ако се окаже, че не е виновна? Ще съди държавата в Страсбург и ще платим всички ние”, коментира по-късно Диков в предаването си. Потребители във фейсбук споделиха мнението му.

Гешев бе атакуван и по въпроса защо Иванчева не е проследена и арестувана на по-закътано място. “Нямаше възможност да бъде проследена, вие как мислите, че някой ще се следи в трафика, да не съм ѝ сложил джипиес в колата”, отвърна Гешев.

Други пък контрираха, че Иванчева може да е подведена. “1920 минимални заплати, може да сметнете колко пенсии са това. Тя дали е подведена”, отвърна Гешев.

Активност на брифинга прояви и гражданин, който се представи за член на сдружението “Приятели на Русия и православния свят”. Поради виковете обаче не се разбра какво точно го вълнува. Жена на средна възраст пък се интересуваше защо прокуратурата не обръща внимание на сигнал, подаден от нея, за нередност в друг район на София.

Докато се надвикваше с присъстващите, Гешев съобщи, че

получил сигнал срещу Иванчева

и от директорка на

училище в “Младост”

Протестите в подкрепа на Иванчева бяха от сутринта, но твърде рехави. Първият бе още в 8 ч пред кметството. Следващият - в 10 пред БТА, където се провеждаше предварително планирана пресконференция на сдружението “За зелен “Младост”.Там имаше около десетина души. Няма фирма и няма подкуп, арестът на кметицата е инсценировка. Това обявиха нейните поддръжници от сдружението.

Симпатизантка на Иванчева отбеляза, че по ръцете ѝ не са намерени следи от мастило, тоест Иванчева не е пипала парите. Кметицата нямала право да дава разрешение за строителство, това е работа на Столична община и главния архитект, изтъкнаха още хората ѝ.

Пиарът на община Младост Петър Кърджилов все пак допусна, че е възможно обвинението да е вярно. В такъв случай “За зелен Младост” щели да оттеглят подкрепата и доверието си от нея.

Защо Иванчева "светна като коледна елха"

Кметицата на “Младост” светна като коледна елха, каза шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев на брифинга в Съдебната палата.

Какво значи това, питаха се непосветените? Че парите, които са открити в колата на Иванчева, са белязани и тя ги е пипала при получаването.

При разкриването на корупционните престъпления бележенето на парите е задължително изискване. То се води един от способите на специалните разузнавателни средства и е регламентирано в чл. 9 от Закона за СРС. Парите, които ще бъдат дадени за рушвета, предварително се маркират с химическо вещество. С просто око по банкнотите няма видими промени.

Какво е веществото, обаче е държавна тайна и се води строго класифицирана информация. Затова всеки, който го огласи, попада под ударите на Наказателния кодекс за разгласяване на класифицирана информация, обясниха юристи.

При докосването до банкнотите по ръцете остават следи, които не се забелязват. Те може да бъдат открити само, след като дланите се осветят с ултравиолетова лампа. Тогава местата от ръцете, които са се докосвали до белязаните банкноти, излъчват светлина, която всеки път може да е в различен цвят - синееща или бяла например.

Друго важно е, че всеки път веществото може да е различно, затова след задържането на човека, взел белязаните банкноти, се взема проба както от дланите, така и от веществото по банкнотите, за да се установи, че то е едно и също.