Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Едно от най-добрите прозрения на премиера Бойко Борисов, плод на дълбока и изстрадана мъдрост, е на път да бъде бойкотирано и заметено под килима. Проблемът е, че това може да е последният ни шанс бързо да догоним останалите в ЕС и да се превърнем в новия икономически тигър на Европа.

Призивът му до всяка дупка на пътя да има полицаи, подпомагани от 200-хилядната армия чиновници, крие огромен заряд. Стига човек да се замисли, а не просто да отхвърля идеята или да се майтапи с нея.

Първо, премиерът знае, че Тодор Живков е управлявал страната с 4 пъти по-малко бюрократи и с още по-малко пазители на реда. Затова в администрацията спокойно може да се оставят 50 хил. души. Но за да има ефект това, трябва да са най-младите. Причината е, че само те все още не са усвоили до съвършенство фрази от типа: “Не може”, “Не става”, “Не ми стигат парите и затова работя малко” и други подобни.

Същият принцип се прилага и в полицията. И там се оставят най-младите, чиито мечти за ред и законност все още не са прекършени. И без това като брой полицаи на глава от населението превишаваме почти половината европейски страни, така че от командировките около дупките никой нищо няма да усети. Със сигурност няма да се влоши нито битовата престъпност, нито разкриваемостта, защото те и сега са на отчайващи нива.

Второто голямо предимство на идеята на Борисов е, че това ще е истински катарзис за хилядите чиновници и полицаи, свикнали да се гаврят с обикновените българи. Дали ще ти губят времето пред гишетата, като с удоволствие те разкарват дни наред за елементарни процедури, или ще ти кажат да си търсиш откраднатото на битака или да си пазиш вилата с частна охранителна фирма, е все едно.

Но когато постоят няколко дни до дупките в тях ще тръгнат особени процеси на трансформация. Там ролите ще се сменят - чиновникът и полицаят няма да са всесилните божества, които объркват живота на хората за дни наред. Там ще ги псуват, ще им викат да се мръднат, за да не пречат. Някои нарочно ще минават с колите си през дупките, за да ги окъпят с кал и да си го върнат за всички гаври, за всичкото изгубено време и т.н.

Врезултат на всичко това тази армия бюрократи и пазители на реда, която години наред издържаме без особен резултат, има шанс да стигне до някои важни прозрения за живота. Примерно, че те са на постовете си, за да служат, че не са богоизбрани свише, за да издевателстват над останалите, че ако не се стегнат да заработят, премиерът пак може да ги прати да пазят дупките.

Така че, министри, не бързайте веднага да бойкотирате премиера. Това може да се окаже последният ни шанс.