Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

КОД: Шифърът с имената на мишените на глаголица и дешифровката, които турските медии погрешно определят като кирилица.
КОД: Шифърът с имената на мишените на глаголица и дешифровката, които турските медии погрешно определят като кирилица.

Турската полиция кръстила заловения код “Документ 5”

Участвала и организаторка на атаката в Истанбул през юни 2016 г., където пострадаха и две български коли

14 март се оказа критичен за двама лидери - Ангела Меркел и Реджеп Ердоган. В един и същи ден имаше опити за атентати срещу германския канцлер и синовете и зетьовете на турския президент.

Полицията в Турция открива шифър с кирилски букви у заподозрени за тероризъм от групировката “Ястреби за свобода на Кюрдистан” (ТАК). Според конфискувания документ това подразделение на Кюрдската работническа партия (ПКК) подготвяло атентат срещу хора от близкото обкръжение на президента Реджеп Ердоган, пише в. "Сабах".

Турските спецслужби намерили и дешифровката.

Кодът коя буква

как да се чете е изписан на ръка,

като латинското писмо е показано в скоби. Имената на мишените са изрисувани с неразбираеми за съседите ни ченгелчета. Като заменили непознатите знаци с добре известните им латински по схемата, получили имената на синовете и зетьовете на държавния глава на южната ни съседка. Листът с тайния план за покушение срещу близкото обкръжение на Ердоган и ключът за разчитането му е заведен в полицията под кодовото наименование "Документ 5".

Въпреки че органите на реда в Истанбул смятат, че това е кирилско писмо, от снимките става ясно, че шифърът, чрез който е криптирана организацията на атентата, не е кирилски, а е от по-старата българска азбука глаголица. Как се е озовала в ръцете на кюрдските противници на Ердоган и кой им я е показал, може само да се гадае. Тя не се употребява от около 1000 години и с нея боравят само специалисти.

Според намерения лист

мишени на атаката са били двамата синове

на държавния глава Бурак и Билял, както и зетьовете му Селчук Байрактар и Берат Албайрак (министър на енергетиката и националните ресурси). Братът на последния също бил в списъка на клетката на ТАК. Серхат Албайрак е заместник-директор на медийната компания "Туркуваз". Службите в Истанбул смятат, че шефове на подготвящото атентат срещу обкръжението на Ердоган подразделение на ПКК са две жени и един мъж. Полицията разпространи снимките на Мехмед Емин Тьоре, Гюлшен Бахадър и Зозан Кутум. Последната се смята за една от най-издирваните заподозрени за тероризъм в Турция. Предполага се, че

Зозан Кутум е мистериозната жена, заснета от камерите

през декември 2016 г. на стадион "Водафон парк" в Истанбул, когато по време на мач за Суперлигата между "Бешикташ" и "Бурсаспор" бяха хвърлени няколко бомби. Тогава загинаха 46 цивилни и 39 полицаи, а 239 души бяха ранени. Полицията е сравнила височината, телосложението, походката и чертите на лицето на Зозан Кутум, но тя отказала да отговори била ли е на стадиона по време на взрива. "Документ 5" с шифъра на глаголица е открит и конфискуван в нейното жилище.

Полицията притежавала доказателства за срещи между другите двама предполагаеми лидери на клетката - Мехмед Емин Тьоре и Гюлшен Бахадър. Те са заснети през лятото.

Гюлшен Бахадър според полицията била организатор на атаката на 7 юни 2016 г. на спирката на метрото "Везнеджилер" в историческата част на Истанбул. Тогава бомба се взриви до автобус на турските сили за бързо реагиране. Загинаха 11 души - 7 полицаи и четирима цивилни. Тогава стана ясно, че български граждани не са пострадали, но са обгорени два автомобила със софийска и бургаска регистрация. Впоследствие повече не се разбра дали те имат някаква връзка с атентата или просто са паркирали в центъра на Истанбул.

Разследването е показало, че третият шеф на групата, планирала атентат срещу обкръжението на Ердоган - Мехмед Емин Тьоре, е предал тайно съобщение до по-вишестоящите кюрди от ПКК в планината Кандил, Ирак. Докладвал е, че член на ТАК се подготвя за атака срещу мишените в Истанбул, а друг е на път за града на Босфора.

Посланието е изпратено чрез куриер

и е било криптирано.

Според писмото кола бомба е щяла да се взриви на митинг на Партията на справедливостта, където е трябвало да бъдат министри и депутати.

Общо заподозрените за връзка с подразделението на ПКК са 52-ма души, а 47 от тях са задържани. Претърсени са апартаментите им и са открити планове за атаки, качени на флашки, и ръчно нарисувани схеми. Те са включвали важни мачове и митинги. При обиските са открити и експлозиви.

Операцията по залавянето на тримата ръководители на клетката на ТАК е ръководена лично от прокурора по организираната престъпност Месут Ердинч Байхан, който се е бил в конфликта с кюрдите и е бил раняван, докато е отбивал военната си служба.

Ердоган е бил заплашван много пъти. Само преди 3 месеца - в началото на декември, бе предотвратен друг опит за покушение срещу него, когато бе на официално посещение в Гърция.

Властите в Атина арестуваха 8 мъже и една жена, членове на турската лявоекстремистка Революционна партия и фронт за народно освобождение (ДХКП-С), които щели да атакуват Ердоган, съобщиха вестниците "Миллиет" и "Вима". При операцията са намерени бележки с план за атентат, гранатомети, ръчни бомби и коктейли "Молотов".

Според схемата взривовете е трябвало да бъдат хвърлени от двете страни на кортежа на президента, а трета група е щяла да атакува колата му отзад. Полицията смята, че останалата

част от оръжието за атентата е заровена в подножието на планината

Парнита край Атина.

През 2011 г., месец преди парламентарните избори, на предизборен митинг в турския град Кастамону конвой от коли на партията е бил обстрелян и по него са хвърлени и гранати. Тогава загина един полицай, а няколко униформени бяха ранени. Реджеп Ердоган напусна мястото с хеликоптер.

Рано сутринта на 27 септември 2013 г. мъж стреля по кортежа на Ердоган в Истанбул, докато той пътува към международното летище "Сабиха ГьокченФ. На мястото бяха открити 7 гилзи. Подробности не бяха съобщени, както и не е ясно дали атентаторът после е задържан, кой е той и дали принадлежи към групировка.

Година след неуспешния опит за преврат в Турция през 2016 г. съдът присъди доживотен затвор на 40 души.

Те бяха обвинени в намерение да убият Реджеп Ердоган.

18 г. е присъдата на бившия му адютант Али Язъджъ. Основният заподозрян Фетуллах Гюллен е в САЩ. А бившият бригаден генерал Гьокхан Сьонмезатеш е смятан за ръководител на групата, която е трябвало да плени или убие държавния глава в нощта на пуча.

Самият Ердоган смята, че организаторите са дошли малко след като той е тръгнал от хотела си в Мармарис. Обвиняемите висши военни са общо 37 души, съдени по 17 обвинения, включително "атентат срещу личността на президента", "нарушаване на конституцията" и "убийство на пазител на публичната власт".

Като заменили трудните за тях ченгелчета, полицаите получили имената на синовете и зетьовете на Ердоган.
Като заменили трудните за тях ченгелчета, полицаите получили имената на синовете и зетьовете на Ердоган.
ЗАПОДОЗРЕНИ: Полицията смята, че Гюлшен Бахадър, Мехмед Емин Тьоре и Зозан Кутум (отляво надясно) са шефове на клетката, подготвяла атентата.
ЗАПОДОЗРЕНИ: Полицията смята, че Гюлшен Бахадър, Мехмед Емин Тьоре и Зозан Кутум (отляво надясно) са шефове на клетката, подготвяла атентата.