Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Стефан Янев разказа в предаването "Съдебен спор", че дъщеря му Мария Янева не пуска децата си на училище.
Стефан Янев разказа в предаването "Съдебен спор", че дъщеря му Мария Янева не пуска децата си на училище.

Дъщеря му и зет му са в ареста по обвинение за убийство

86-годишен пенсиониран военен, който разкри в предаването “Съдебен спор” по Нова тв, че внучките му са държани в плен от родната им майка, бе открит мъртъв.

Полицаи водят Свилен Велев към блока
Полицаи водят Свилен Велев към блока

Тялото на Стефан Янев бе намерено на 2 метра от жилището му на втория етаж в бл. 741 в кв. “Люлин” в сряда към 17 ч. По трупа, който бил проснат в предверието на тераса, имало следи от насилие. Дядото бил удрян с твърд предмет по главата и тялото и

рязан по лицето

Софийската градска прокуратура обвини  за убийството дъщерята на Янев - Мария, и мъжд ѝ Свилен Велев.

Мария Янева се нахвърли да бие екипа на предаването
Мария Янева се нахвърли да бие екипа на предаването

Според криминалисти убийството не е извършено на терасата, а трупът е довлечен дотам. Най-вероятно престъплението е извършено преди 2-3 дни. Според комшии, открили трупа, той миришел.

В четвъртък по обед задържаният Свилен бе доведен в жилището, обграден от 15-ина полицаи. Мъжът беше мрачен, брадясъл, с работни дрехи. Около 13 ч той и криминалистите напуснаха, но след минути отново се върнаха в апартамента, вероятно за следствен експеримент.

Достъпът до площадката на втория етаж беше забранен.

Това е терасата, на която е  открит мъртвия пенсионер.
Това е терасата, на която е открит мъртвия пенсионер.

Стефан Янев, който трябвало да навърши 87 г. на 22 февруари, в деня, когато е открит мъртъв, изчезва на 12 февруари. Това става само ден след като главният редактор на предаването “Съдебен спор” Жоро Игнатов заснема репортаж с него, Мария и Свилен. Дядото търси екипа, за да се оплаче, че дъщеря му и зет му, с които делят двустайно жилище, не плащат сметките на апартамента. Заради тях той бил осъден от “Топлофикация” за 4000 лв.

Тогава обаче лъсва далеч по- зловеща история. Оказва се, че трите дъщери на Мария и Свилен, които са на 13, 14 и 18 г., никога не са стъпвали на училище. Момичетата не прекрачвали прага на апартамена без майка си и баща си.

“Децата винаги

излизаха с

родителите си

Не говореха с никого, с едни усмивки на лицата, с раници на гърба отиваха някъде и след няколко часа се връщаха по същия начин пак петимата”, разказа Розалия Хаджийска, съседка на семейството. Мария и Свилен били силно религиозни, последователи на църквата на адвентистите.

Главният редактор на "Съдебен спор" Жоро Игнатов  публикува във фейсбук снимка от огледа, след като е открито тялото на дядото.
Главният редактор на "Съдебен спор" Жоро Игнатов публикува във фейсбук снимка от огледа, след като е открито тялото на дядото.

Ден след смъртта на Стефан Янев целият блок е възмутен от безхаберието на институциите към семейството. (Виж карето.) Хората са уплашени, че Мария може да се окаже невменяема и след няколко месеца да бъде пусната.

“Тогава ще ни убие и нас”, смята нейна възрастна комшийка. В Софийската районна прокуратура няма преписки срещу Янева по закона за домашното насилие, казаха от институцията. В 9-о РПУ имало жалби от Стефан Янев и Мария един срещу друг за неплатени сметки.

Преди 30-ина години Стефан Янев се нанесъл с дъщеря си и съпругата си в бл. 741. Малко след това жена му починала. Още като ученичка Мария крещяла по родителя си. Според съседи учила в музикално училище.

“Преди години ходеше в някакво читалище, май да преподава музика, но беше отдавна”, спомни си комшийка. Мария не работела от години.

“Веднъж

видях Стефан

целия посинен,

плачеше

пред блока”, твърди друга съседка. Според нея възрастният човек често нощувал в предверието на терасата, където бе открит мъртъв. Той избягвал да се оплаква и също не контактувал със съседите. Те предполагат, че се е срамувал заради дъщеря си.

Никой в блока не помни кога се появил мъжът на Мария - Свилен. Преди години домоуправителката се престрашила да позвъни на вратата, за да го попита за името му и да го запише в домовата книга. Отворила ѝ Мария с крясъци, че ще я убие. Жената уплашена побягнала по стълбите.

“До техния апартамент никой няма достъп, при всеки опит да бъде заговорена, Мария започва да крещи истерично”, обясни Розалия Хаджийска.

Съседката Розалия Хаджийска
Съседката Розалия Хаджийска

Мария, Свилен и 3-те им дъщери делели една стая. Петимата спели на общо легло и диван. Преди години компания им правели котка и куче. Дядото обитавал другата стая.

Семейството

живеело в

абсолютна

изолация

Не плащало сметките на входа, не се явявало на събранията на живущите.

Преди време Мария набила съсед от 1-ия етаж, който отрязал част от лозата, спускаща се от тяхната тераса върху неговата.

“Много обича като види, че някой върви след нея, да блъсне металната врата на входа пред лицето му. Веднъж за малко да премаже ръката на едно дете”.

Друг път Мария се проснала по лице на тревата пред блока с разперени ръце. Съседи помислили, че е припаднала и повикали Бърза помощ.

Тя посрещнала медиците с истерични викове. Те все пак успели да я склонят да ѝ поставят инжекция с успокоително.

“Често я чуваме да крещи на балкона:

Ще ви убия

всичките,

долни

наркомани,

крадци

Оставете ме на мира”.

Според съседи тя била фиксирана в две неща - наркотиците и прането. “Непрекъснато пере, не може да се отрече, че момичетата са чисти. Като бяха по-малки купуваше от кварталния магазин белина с литри”, разказа друга комшийка .

Мария не пускала дъщерите си на училище точно, за да не станат наркомани.

“Преди няколко години дойдоха да ме питат дали момичетата посещават училище. Обясних им, че не. Те си записаха нещо и дотам. Нищо не се промени”, твърди Розалия Хаджийска.

Пращат 2 от децата

в кризисен център

Още днес 2-те непълнолетни деца, държани под ключ в столичния кв. “Люлин”, ще бъдат настанени в кризисен център, съобщи социалният министър Бисер Петков. В момента те са под полицейска закрила. С тях ще работят експерти от образователното министество, за да установят какво е нивото им, за да могат да започнат занятия. С децата ще работи и психолог.

“Ще разпоредя проверка, за да знаем всички обстоятелства по случая. Защо, след като са правени репортажи по случая, не са сигнализирани органите по закрила на детето”, каза Петков. Той заяви още, че не може във всеки дом да има социален работник и всеки трябва да подава сигнал за деца в риск.

“Сигналът за семейство с 3 деца, които не посещават училище, е постъпил в отдел “Закрила на детето”. На 15 февруари адресът на семейството е посетен от социални работници за проверка”, уточниха от Агенцията за социално подпомагане. Те позвънили, но никой не им отворил и се обърнали към МВР и прокуратурата. Влезли вътре и не открили никого. Децата били обявени за издирване. През 2011 г. във връзка със семейството е имало и друг сигнал в агенцията, но за пожар.