Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Хора на Реджеб Ердоган я прокарват, но турският президент се разграничи дипломатично 

Експерти на Джордж Сорос държат златната акция в контролния орган GREVIO

Посланикът на Турция в Съвета на Европа предлага проф. Айше Фериде Акар да го оглави

Възможно ли е турският президент Реджеб Ердоган да стои зад Истанбулската конвенция, която защитава правата на жените? Може, при това изглежда, не без помощта на милиардера Джордж Сорос. 

Проф. Айше Фериде Акар е посочена за шеф на GREVIO от трима души. Един от тях е посланикът на Турция в Съвета на Европа.
Проф. Айше Фериде Акар е посочена за шеф на GREVIO от трима души. Един от тях е посланикът на Турция в Съвета на Европа.

Няколко години преди договорът да бъде обявен през 2011 г., турската професорка Айше Фериде Акар създава в Техническия университет в Анкара програма "Джендър и проучвания за жените". За някои това може да е революция за държава като Турция. Неслучайно през 2010 г. Фериде Акар става представителят на страната си в Комитета по превенция и борба с насилието срещу жени към Съвета на Европа.

В автобиографията й е отбелязано, че основната й дейност в този орган е да участва в преговорите и подготовката на Истанбулската конвенция.

Дамата се справя повече от отлично - през 2011 г. в рамките на турското председателство на Комитета на министрите към Съвета на Европа е организирано и обсъждането на Истанбулската конвенция.

Благодарение на усилията на енергичната професорка кабинетът на тогавашния премиер Реджеб Ердоган става първият в света, който на 12 март 2012 г. подписва конвенцията.

В медиите хвалят турския лидер като

бащата на модерна Турция

и проевропейски и прозападен политик . Появяват се научни изследвания как при управлението му се модифицира ролята на жената и други евротермини, галещи ухото на чиновниците в ЕК.

По това време Западът все още смята Ердоган за партньор, на когото може да разчита. А самият той няма нищо против да го смятат за проевропейски лидер, тъй като полага максимални усилия Турция да влезе в ЕС.

Вероятно в името на добрите отношения и политкоректния диалог турският кабинет някак преглъща

възторжената позиция на "Трансджендър Европа"

На сайта й на 24 септември 2014 г. е отбелязано, че "Конвенцията досега е най-изчерпателният, детайлен и законово обвързан отговор срещу насилието над жени и трансджендъри".

Според организацията насилието срещу жени и хора с различна сексуална ориентация води до полова дискриминация и нарушава човешки права. Тезата й е, че трансхората са по-уязвими за насилие, както вече е установила Агенцията на ЕС за фундаментални права на лесбийките, гейовете, бисексуалните и трансджендърите.

Според организацията половото неравенство, джендър стереотипите и негативните прояви на мъжественост са коренът на агресията срещу жени и хора с

различна джендъридентичност

Изглежда, все пак позицията на "Трансджендър Европа" е подразнила турския президент Реджеб Ердоган, защото два месеца след нея, на 24 ноември 2014 г., той обявява, че жените не могат да бъдат третирани еднакво с мъжете.

Като ловко лансирапредупреждението, че феминистките отхвърлят майчинството.

"Двата пола не могат да са равни, защото това е срещу природата", е позицията на турския лидер.

Ердоган дипломатично

се измъкна

и като посочи, че "на работното място не можете да третирате еднакво мъжа с една бременна жена".

Според него дамите не могат да вършат всичко, с което се справят мъжете, защото това е "против тяхната деликатна природа". След което Ердоган вади последния си коз - необходимо еднакво уважение отколкото равенство между половете. Така с очевидно верни аргументи той се разграничава от конвенцията, която Турция първа подписа.

Въпреки позицията, която очевидно е за вътрешна употреба,

той продължава флирта си с Европа Вероятно това е причината посланикът и постоянният представител на Турция в Съвета на Европа Ердоган Искан през май 2015 г. да стане председател на Комитета на участниците в Истанбулската конвенция. Така Искан е един от тримата, които определят членовете на Експертна група за действие срещу насилието над жени и домашното насилие (GREVIO).

Между 21 и 23 септември този тричленен комитет, начело с Искан Ердоган, избира за президент на групата пробивната турска професорка, подготвила конвенцията - Фериде Акар.

От тази гледна точка да се мисли, че документът е сътворен зад гърба на новия държавен глава и бивш премиер Реджеб Ердоган, е някакъв абсурд.

По-скоро в този период той се възползва от чудесния PR пред Европа и неслучайно Турция излъчва представители, които да подпомогнат създаването на конвенцията. Затова и в официалната позиция на Анкара е отбелязано, че страната ще продължи да дава своя принос в тази област в рамките на Съвета на Европа.

Какво представлява GREVIO, оглавяван от Айше Фериде Акар? Групата ще е независим орган, наблюдаващ как се спазват изискванията на Истанбулската конвенция. Нещо като най-висша комисия, която на европейско ниво ще следи как се изпълнява член 14, ал.1: "Страните предприемат, където е удачно, необходимите стъпки за включване на учебен материал, съобразен с

възможностите на

учащите се

по въпроси като равнопоставеност между жените и мъжете, нестереотипни роли на пола, взаимното уважение..." и др. Всъщност именно това плаши обществеността, тъй като одобрени от GREVIO неправителствени организации могат да влизат при най-малките, в училищата и в университетите. Покрай тезите за насилие срещу жени и трансекссуални неминуемо ще възникнат и въпроси какви са тези хора, с различна сексуална ориентация, могат ли да създават семейства, деца и т.н. Все неща, които докарват до истерия обществото, Православната църква и всички останали вероизповедания в страната.

Има ли опасност агресивни неправителствени организации да рекетират правителството, четете в хартиеното издание.