Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кой всъщност написа Истанбулската конвенция?

Хора на Реджеб Ердоган я прокарват, но турският президент се разграничи дипломатично 

Експерти на Джордж Сорос държат златната акция в контролния орган GREVIO

Посланикът на Турция в Съвета на Европа предлага проф. Айше Фериде Акар да го оглави

Възможно ли е турският президент Реджеб Ердоган да стои зад Истанбулската конвенция, която защитава правата на жените? Може, при това изглежда, не без помощта на милиардера Джордж Сорос. 

Няколко години преди договорът да бъде обявен през 2011 г., турската професорка Айше Фериде Акар създава в Техническия университет в Анкара програма "Джендър и проучвания за жените". За някои това може да е революция за държава като Турция. Неслучайно през 2010 г. Фериде Акар става представителят на страната си в Комитета по превенция и борба с насилието срещу жени към Съвета на Европа.

В автобиографията й е отбелязано, че основната й дейност в този орган е да участва в преговорите и подготовката на Истанбулската конвенция.

Дамата се справя повече от отлично - през 2011 г. в рамките на турското председателство на Комитета на министрите към Съвета на Европа е организирано и обсъждането на Истанбулската конвенция.

Благодарение на усилията на енергичната професорка кабинетът на тогавашния премиер Реджеб Ердоган става първият в света, който на 12 март 2012 г. подписва конвенцията.

В медиите хвалят турския лидер като

бащата на модерна Турция

и проевропейски и прозападен политик . Появяват се научни изследвания как при управлението му се модифицира ролята на жената и други евротермини, галещи ухото на чиновниците в ЕК.

По това време Западът все още смята Ердоган за партньор, на когото може да разчита. А самият той няма нищо против да го смятат за проевропейски лидер, тъй като полага максимални усилия Турция да влезе в ЕС.

Вероятно в името на добрите отношения и политкоректния диалог турският кабинет някак преглъща

възторжената позиция на "Трансджендър Европа"

На сайта й на 24 септември 2014 г. е отбелязано, че "Конвенцията досега е най-изчерпателният, детайлен и законово обвързан отговор срещу насилието над жени и трансджендъри".

Според организацията насилието срещу жени и хора с различна сексуална ориентация води до полова дискриминация и нарушава човешки права. Тезата й е, че трансхората са по-уязвими за насилие, както вече е установила Агенцията на ЕС за фундаментални права на лесбийките, гейовете, бисексуалните и трансджендърите.

Според организацията половото неравенство, джендър стереотипите и негативните прояви на мъжественост са коренът на агресията срещу жени и хора с

различна джендъридентичност

Изглежда, все пак позицията на "Трансджендър Европа" е подразнила турския президент Реджеб Ердоган, защото два месеца след нея, на 24 ноември 2014 г., той обявява, че жените не могат да бъдат третирани еднакво с мъжете.

Като ловко лансирапредупреждението, че феминистките отхвърлят майчинството.

"Двата пола не могат да са равни, защото това е срещу природата", е позицията на турския лидер.

Ердоган дипломатично

се измъкна

и като посочи, че "на работното място не можете да третирате еднакво мъжа с една бременна жена".

Според него дамите не могат да вършат всичко, с което се справят мъжете, защото това е "против тяхната деликатна природа". След което Ердоган вади последния си коз - необходимо еднакво уважение отколкото равенство между половете. Така с очевидно верни аргументи той се разграничава от конвенцията, която Турция първа подписа.

Въпреки позицията, която очевидно е за вътрешна употреба,

той продължава флирта си с Европа Вероятно това е причината посланикът и постоянният представител на Турция в Съвета на Европа Ердоган Искан през май 2015 г. да стане председател на Комитета на участниците в Истанбулската конвенция. Така Искан е един от тримата, които определят членовете на Експертна група за действие срещу насилието над жени и домашното насилие (GREVIO).

Между 21 и 23 септември този тричленен комитет, начело с Искан Ердоган, избира за президент на групата пробивната турска професорка, подготвила конвенцията - Фериде Акар.

От тази гледна точка да се мисли, че документът е сътворен зад гърба на новия държавен глава и бивш премиер Реджеб Ердоган, е някакъв абсурд.

По-скоро в този период той се възползва от чудесния PR пред Европа и неслучайно Турция излъчва представители, които да подпомогнат създаването на конвенцията. Затова и в официалната позиция на Анкара е отбелязано, че страната ще продължи да дава своя принос в тази област в рамките на Съвета на Европа.

Какво представлява GREVIO, оглавяван от Айше Фериде Акар? Групата ще е независим орган, наблюдаващ как се спазват изискванията на Истанбулската конвенция. Нещо като най-висша комисия, която на европейско ниво ще следи как се изпълнява член 14, ал.1: "Страните предприемат, където е удачно, необходимите стъпки за включване на учебен материал, съобразен с

възможностите на

учащите се

по въпроси като равнопоставеност между жените и мъжете, нестереотипни роли на пола, взаимното уважение..." и др. Всъщност именно това плаши обществеността, тъй като одобрени от GREVIO неправителствени организации могат да влизат при най-малките, в училищата и в университетите. Покрай тезите за насилие срещу жени и трансекссуални неминуемо ще възникнат и въпроси какви са тези хора, с различна сексуална ориентация, могат ли да създават семейства, деца и т.н. Все неща, които докарват до истерия обществото, Православната църква и всички останали вероизповедания в страната.

Има ли опасност агресивни неправителствени организации да рекетират правителството, четете в хартиеното издание. 

Коментара ()

Вашият коментар