Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ген. Кирчо Киров и адвокатът му Димитър Вълчев (вдясно)  ще обжалват  присъдата.
Ген. Кирчо Киров и адвокатът му Димитър Вълчев (вдясно) ще обжалват присъдата.

Парите били описани като изплатени пенсии на 6-има агенти. Прокуратурата иска домашен арест за генерала

15 г. затвор получи бившият шеф на Националната разузнавателна служба (НРС) ген. Кирчо Киров за присвояване на 5,1 млн. лв. Това е второ дело, по което той има ефективна присъда, макар и неокончателна.

Тя бе постановена в понеделник от състав на Софийския военен съд с председател полк. Цанко Грозев при закрити врата, защото делото е секретно.

Заради тежкото наказание военните прокурори поискали мярката за неотклонение на генерала да бъде променена в домашен арест. Те не настоявали за задържането му заради възрастта му - 67 г.

“Най-сдържаният, най-хладнокръвният, най-нормалният човек е

способен

на неразумни

действия

или на такива, които биха му помогнали да избегне тежки последици, ако види, че нещата се развиват в неблагоприятна посока”, мотивира се един от наблюдаващите прокурори - Елин Алексов.

Елин Алексов
Елин Алексов

Съдът отхвърлил искането с аргумента, че генералът няма да се укрие. Алексов щял да протестира пред военноапелативния съд.

“Това беше много бърз, скоротечен и режисиран процес. Бях осъден единствено и само по показанията на един свидетел. Мисля, че този процес има политически характер. Очевидно е, че трябва да покажем пред международните фактори, пред нашите европейски партньори, че има осъдена знакова фигура”, коментира ген. Киров пред “Фокус”.

Наблюдатели на закрития процес обаче коригираха това изявление на бившия шеф на разузнаването. Той не е бил осъден по данни на един свидетел, а

ген. Кирчо Киров е бил осъден по данни на втория подсъдим

по делото за т.нар пенсии на бивши агенти. Става дума за предоставени документи и изявление на бивш служител на разузнаването, който е получил 3-годишна условна присъда с 5-годишен изпитателен срок по същия процес.

Обвинителният акт срещу генерала бе внесен в съда през пролетта на 2017 г. Според него присвояването на тези милиони е станало между 2007 и 2011 г.

Още на 1 август 2016 г. “24 часа” първи съобщи за новото обвинение, повдигнато два месеца по-рано. Според прокурорите

парите били

описани като

изплатени

“пенсии”

на шестима

български агенти

по света. Разузнавателната им дейност, заради която били изтеглени сумите в евро и долари, приключила обаче още в края на 1999 г. Тя била свързана с интегрирането на страната ни в европейските структури - процес, свършил през 2000 г. Предшественикът на ген. Киров - ген. Димо Гяуров, изпратил делата им в архива през 2002 г. Те обаче били държани отворени почти 10 г. след това от ръководството на разузнаването. На името на шестимата със заявка, ордер и предоставяне на пари на ръка били изплащани 5,1 млн. лв.

Ген. Киров не действал сам. Помагач му бил довереният му служител, началник в службата, полковникът от резерва Димитър Лидарев.

Той получи 3 г . условно. Според обвинението по разпореждане на директора си полковникът изготвял фалшивите документи за теглене и отчитане на сумите и получавал парите от касата, а после ги давал на Киров.

“Полк. Лидарев е работил в строга субординация с ръководителя си, получавал е разпорежданията от него. В една военизирана структура възможностите за реакция са строго ограничени. Като прибавим и възрастта на човека и

старият военен

рефлекс от

близкото минало,

преценката бе, че той не е имал много възможности да реагира”, обясни Алексов. Според него присъдата на Лидарев била справедлива, “защото в последния възможен момент постъпил достойно”.

До разплитането на престъплението се стигнало, след като самият Киров в обясненията си по първото дело, което е за присвояване на 4,7 млн. лв., се опитал да убеди съда, че

сумите са

харчени

при най-висока

секретност за

разузнавателна

дейност

Тя била в интерес на националната сигурност. (За другите дела на ген. Киров - виж карето долу.)

Естествената реакция на обвинението бе да поиска официална справка от НРС имало ли е такава дейност и какви пари са похарчени”, каза Алексов. От службата отговорили, че дейността е закрита. “Но хората са разузнавачи. Те проверяват нещата до дъно. Извадили старите архивирани дела и финансови отчети и след време на бюрото на главния прокурор се появи докладната им записка, съобщаваща за липсата на още 5 млн.”, добави прокурорът.

Той уточни, че за какво ген. Киров е използвал парите, не било работа на прокуратурата да изяснява. Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество била уведомена още с повдигането на обвинението.

“Надявам се да разбере за какво са използвани парите”, каза Алексов. Следите на разследването сочели, че парите били за ген. Киров, “Като военен не чувствам прилив на гордост, че един български офицер е стигнал дотам”, заключи прокурорът.

Четири дела се водят срещу него

Четири дела се водят срещу бившия шеф на разузнаването ген. Кирчо Киров. Първото е за присвояване на 4,7 млн. лв. По него той бе осъден на две инстанции на 10 г. затвор, но Върховният касационен съд върна делото на военноапелативния. Сега се чака решение.

Второто е за разгласяване на държавна тайна в телевизионно интервю през 2014 г. Тогава Киров разказал случая с арестувания в Иран български шофьор Живко Русев. Той бе задържан през 2008 г., след като в камиона му бяха открити 130 кг хероин, а през 2014 г. бе върнат у нас, където доживотната му присъда бе заменена с 15 г. затвор. Киров потвърди, че разузнаването има заслуга за връщането на шофьора. Четвъртото дело е, че е пътувал в бизнескласа, докато бил начело на НРС.