Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Елитът на ДПС трепери какво ще чуе на традиционния предновогодишен купон в Сараите от почетния си председател Ахмед Доган вечерта на 21 декември, четвъртък. Поканени са над 100 души - депутати, областни шефове и членовете на тясното ръководство - Централното оперативно бюро.

"Никога не знаем какво точно възнамерява да ни каже лидерът. Той обича да прави изненади, които дълго осмисляме. Винаги задава визията и задачите за следващата година, показва към какво да се стремим", коментираха избрани да присъстват на тържеството.

Никой не си позволявал

да закъснее,

за да не ядоса най-уважавания политик в партията. Доган посрещал всички в добро настроение и с усмивка в огромна зала. Когато се съберял целият елит, започвали с веселата част.

Но всички знаели, че точно в полунощ трябва да прекъснат разговорите си и музиката, защото Сокола вземал микрофона и произнасял словото си. Обикновено започвал с пожелания за актива, близките им, членовете на ДПС и всички български граждани за следващата година. След това правел политически анализ на изминалата и задачите и предизвикателствата за ДПС през следващата. В типичния си стил Ахмед Доган правел разбор и на геополитическите процеси.

Тази година предположенията на активистите коя ще е основната тема на словото му варират в няколко насоки. От една страна, привържениците му

се надяват да даде сигнал, че ще се върне в политиката,

за да засили позициите на движението. Както направи Сокола през 2015 г., когато поиска оставката на Лютви Местан. Тогавашният председател бе засечен в нерегламентираните му връзки с турското посолство зад гърба на почетния лидер.

"Досега бях наблюдател, вече ставам участник в политическия процес. ДПС трябва да се преструктурира въз основа на новите геополитически реалности", заяви преди 2 г. Ахмед Доган на същия новогодишен купон. Тогава всички възприеха думите му като знак, че ще се завърне в активната политика, от която се отказа през януари 2013 г. точно след като Октай Енимехмедов насочи пистолет срещу него на редовната конференция на ДПС в НДК.

Пак срещу отцепници от формацията - Касим Дал и Корман Исмаилов, пък бе речта на лидера през 2011 г.

Другото предположение за насока на Ахмед Доган към партията тази година е как да стане свалянето на патриотите от властта.

"ДПС започва действия за демонтаж на управляващата коалиция с националистическите партии", заяви председателят Мустафа Карадайъ преди повече от месец, когато започнаха консултациите с БСП за вот на недоверие към правителството.

И даде да се разбере, че иска смяна на малкия партньор

“Обединени патриоти”, а не на ГЕРБ. Тогава стана ясно, че акцията на ДПС срещу "Атака", НФСБ и ВМРО е с благословията на почетния председател.

Но така, както е настроен срещу българския национализъм, Сокола е изказвал остро отношение и към неоосманизма и изказванията на Реджеп Ердоган за Варна и Кърджали като бивши османски територии.

Преди референдума в Турция за въвеждане на президентска република през април 2017 г. почетният лидер на ДПС бе категорично против

смяната на кемалистката държава

със султанат, както сам той се изрази.

Третата важна тема, която се очаква да застъпи Сокола, е за конфликтите в Близкия изток - борбата с "Ислямска държава" и битката за Ерусалим.

Нищо чудно Доган да изкаже визията си и за председателството на България на Европейския съюз от началото на 2018 г.