Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Йоан Матев разговаря с адвокатката си преди делото.
Йоан Матев разговаря с адвокатката си преди делото.

Разследването срещу 20-годишния Йоан Матев е пред финал. До два месеца делото влиза в съда

15-годишният Георги Игнатов, който бе убит в Борисовата градина, не е издъхнал веднага. Момчето е изпитвало значителни болки и е осъзнавало какво му се случва. Преживявало е ужаса, е заключението на съдебномедицинската експертиза по делото.

Ученикът от Търговско-банковата гимназия в София бе убит в 11,43 ч на 2 юни 2015 г. На 22 февруари 2017 г. бе арестуван първокурсникът по право в Югозападния университет в Благоевград Йоан Матев, който навърши в ареста 20 години на 16 септември. Според разследващите двете момчета не са се познавали преди престъплението. Причината Йоан да убие с един удар с нож в гърдите гимназиста била, че искал да го обере, смятат разследващите.

В понеделник за пети път от задържането си Йоан поиска да излезе на свобода. Последните две дела за мярката му за неотклонение пред градския и апелативния съд бяха през май.

Младежът е в ареста 7 месеца и 17 дни, а максимално разрешеният срок е 8 месеца при тежко умишлено престъпление.

“Желая

по-лека мярка,

за да завърша

образованието

си”,

лаконичен беше Йоан пред съдия Андрей Ангелов от Софийския градски съд. Според новия му адвокат Стоянка Маркова той трябвало да излезе от ареста, “за да се превъзпита и да продължи да учи”.

Йоан бе докаран в 11,30 ч в зала 6 на Съдебната палата, охраняван от 6 съдебни охранители. Той криеше лицето си под качулката на черния си суитшърт, докато отиваше към залата. Вътре обаче я свали, без да се притеснява от камерите и фотоапаратите.

В залата нямаше негови близки, въпреки че майка му - бившата журналистка Сребрина Гаджева, е конституирана като един от адвокатите му. По същото време обаче тя пусна своя снимка във фейсбук в магазин, озаглавена “Шопингът започна”.

В началото на заседанието защитата му представи удостоверение, че Йоан е студент в Югозападния университет и касов ордер за платена семестриална такса. Сред новите доказателства бяха и две характеристики от приятел и от частното училище “Езиков свят”, което Йоан е завършил през 2016 г. В тях той бил описан като младеж с добри характеристични данни.

На делото стана ясно, че от май досега единственото, което е направено, е съдебнопсихологическа и психиатрична експертиза на Йоан. Тя показала, че бил вменяем както през 2015 г., така и в момента.

Разследващите поискали удължаване на срока с още 2 месеца, макар че били на финала. На 19 септември започнало предявяване на материалите по делото на семейството на Георги. Сега предстояло томовете да бъдат представени на Йоан и адвокатите му.

След това прокурорът ще пише обвинителния акт и ще го внася в съда, което вероятно ще стане до 2 месеца.

Според прокуратурата няколко доказателства, макар и косвени, уличават Йоан в убийството на Георги.

“Не мисля, че нещо ще ни затрудни при доказването”, обясни прокурор Драгомир Янчев.

Една от уликите е ножът, с който според разследващите е убит Георги. Оръжието е открито в шахта близо до БНР през февруари тази година. Мястото, където било хвърлено, е посочено от брата на Йоан - Марсел. Той е с година по-малък. Експертите обаче

не открили

биологични следи

и ДНК от Йоан

по ножа

“Това, че по оръжието няма следи, нищо не означава. Те може да са изчезнали с времето, да са се размазали, да са измити, за нас не е проблем. Доказателствата са достатъчни”, уточни прокурор Янчев.

Според експертите раната в гърдите на Георги и острието на ножа съвпадат.

След получаване на заключението на вещите лица обвинението на Йоан било преквалифицирано - от убийство в убийство, извършено по особено жесток и мъчителен за жертвата начин. Тъй като Йоан е бил непълнолетен през юни 2015 г., в случай че вината му бъде доказана,

може да получи

между 5 и 12 г.

затвор

Брат му Марсел не е разпитван пред съдия, а само пред разследващ полицай през февруари. Той обаче е този, който разказал, че на 2 юни 2015 г. от 10-12 ч двамата трябвало да тренират тенис на кортовете в Борисовата градина. Йоан обаче решил “да се помотае”. Малко след 12 ч той все пак се появил в съблекалнята на корта и казал на Марсел, че е наръгал момче в парка.

“Стана грешка.

Исках да му

взема

парите,

а без да искам го намушках”, признал той пред Марсел. По това време не знаел, че Георги е починал. Около 14 ч отишъл в училището си, където съучениците му го видели да се мие в съблекалнята и да сменя дрехите си. След този ден Йоан престанал да посещава редовно часовете.

Клетка на мобилен оператор засякла телефона му в 11,42 в района на убийството.Това е другото доказателство, с което разполагат разследващите.

Бягащият младеж е заснет от камерите в района на БНР малко след престъплението. МВР разпространи записите дни след това.

“В показанията си неговите съученици и съотборници от тенис клуба, където е тренирал, описват специфични белези и движения, които водят до извода, че младежът на записите е Йоан Матев”, посочи съдия Ангелов.

Според прокурор Янчев Йоан е положил усилия да се укрие и да промени вида си. Пуснал си брада, напълнял, започнал усилено да тренира във фитнеса, изтрил всички свои снимки във фейсбук.

Адвокатката на младежа обаче твърди, че не се е укривал, а напротив - бил манекен на модна агенция “Визаж”, станал студент в Югозападния университет.

Тя поиска Йоан да излезе на свобода срещу парична гаранция, която обаче да е в минимален размер, защото не работел и бил с нисък социален статус.

“По делото има комплекс от улики, анализът на които води до извода, че Йоан е автор на престъплението”, обяви съдията. Той остави младежа в ареста.

Камери край БНР заснемат младеж да се отдалечава тичешком от Борисовата градина.
Камери край БНР заснемат младеж да се отдалечава тичешком от Борисовата градина.
Полицаи правят оглед на мястото, където бе убит Георги.
Полицаи правят оглед на мястото, където бе убит Георги.
Шахтата, където е открит ножът, с който е убит Георги.
Шахтата, където е открит ножът, с който е убит Георги.