Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Повдигат 6 обвинения на най-ефективния му директор, пренебрегвайки случаите на забавена медицинска помощ и застрашен живот, казват от Обществения съвет

Година и половина бе необходима на спецпрокуратурата, за да повдигне 6 обвинения на скандално сваления от поста си ексшеф на Фонда за лечение на деца Павел Александров. За служителите му и за Обществения съвет той е бил най-ефективният директор, спасил най-много деца.

Въпреки това бившият директор и още трима негови служители бяха подведени под отговорност за участие в организиран престъпен сговор, присвояване на пари и неправомерно разходване на средства от бюджета на организацията.

Според журналиста от БНТ и член на Обществения съвет Мария Чернева Александров е един от малкото директори, при които

работата е вървяла на пълни обороти

и всички са били екип в името на интересите на децата.

Тя смята, че е смешно спецпрокуратурата да изгуби година и половина за подобно нещо, при положение,че при други директори е имало истински злоупотреби, застрашили живота на малчуганите - забавянето на лечението на децата, промяната на решенията на Обществения съвет на фонда, неясното събиране и изразходване на средства и редица други.

"Ето това са по-тежки административни нарушения, но смешното е, че спецпрокуратурата изгуби година и половина в опита си да докаже нещо по случая с Павел Александров", категорична е Чернева.

Според нея във фонда се извършват доста по-големи административни нарушения. "Одобряваме лекарства за лечение на децата off label (медикаменти, които не са позволени за дадени възрастови групи, като дози и др. - бел. ред.) - споделя тя. - Такава разпоредба в закона няма, но ние го правим, за да бъде спасен живот. Отделно финансираме медицинските изделия, и то без обществени поръчки, за които не знаем нищо, а някои фирми печелят много от това."

Въпреки че Общественият съвет е бил зад гърба на Александров и работата във фонда е вървяла,

прокуратурата му повдига чисто административни обвинения.

"168 часа" се опита да разговаря с шефа на спецпрокуратурата Иван Гешев, но в последния момент той отказа.

"Твърденията им не са обосновани с доказателства - каза пред "168 часа" Диана Ангелова, адвокат на Александров. - До момента няма никакво развитие по случая."

Разследването започна на 22 април миналата година, когато Министерството на здравеопазването изпрати сигнал за злоупотреби във фонда.

"Прокуратурата преписа обвиненията, изиска хиляди документи, разпита Обществения съвет на фонда и повече не си мръдна пръста", категорична е адвокатката.

По думите й институцията не е успяла да намери доказателства за присвояване на средства за лична облага от Павел Александров. По-скоро посочват, че той е сключвал неправомерни договори с турската болница "Аджъбадем", за което не е обявил обществена поръчка. Подозрението е, че по този начин е присвоил пари.

"Фондът не може да обявява обществени поръчки за работата си с болниците - смята и Мария Чернева. - С тази болница договор направи друг шеф на фонда - Ива Станкова. Сключен е, защото с "Аджъбадем" се комуникира само чрез посредник, а не директно."

От нея става ясно, че на всеки 3 месеца, както и в края на годината Павел Александров е изпращал подробни доклади на министерството, в които се описва дейността на фонда. Тоест всички процедури се контролират и извършват

под шапката на институцията

"За да докажем, че няма присвояване на пари, изискахме фактурите от болницата и от фонда - споделя юристката. - След сравнение бе установено, че няма пари, които липсват или са взети от Павел Александров. "Според нея по закон не може да се обяви обществена поръчка, защото част от дейността се извършва в чужбина. А проблемът на министерството е, че в договора с болницата не са описани изплатените суми.

Следващото обвинение на спецпрокуратурата е, че ексшефът е изпращал лекари от фонда като придружители на болните деца, вместо те да са само с родителите си.

"Това не е забранено, както твърди прокуратурата - споделя Ангелова. - В Закона за здравето е подробно споменато. Освен това повечето болници в чужбина изискват с пациента да пристигне и лекуващият лекар, защото той най-добре познава състоянието на детето."

Мария Чернева също подкрепя тази теза и смята, че това е задължително, защото в повечето случаи родителите на децата не разбират нито езика, нито какво точно представлява интервенцията.

С това е свързано и следващото обвинение към Александров - че сам е взел решение да се поставят няколко клапи на дете.

"То е било в болничното отделение и лекарите са казали, че е необходимо да се поставят конкретни медицински изделия, които не са предвидени в началото - споделя адвокатката. - Съответно веднага търсят одобрението на фонда. Тогава Павел дава разрешение, а след това го съобщава на Обществения съвет."

По думите й

това обвинение не е коректно,

защото те работят за интереса на децата, а в случая е бил застрашен човешки живот.

Следващото обвинение е, че Павел Александров и подчинените му са създали организиран престъпен сговор.

"Тези хора се бъркат с йерархичните отношения в една организация - категорична е Мария Чернева. - След като има шеф и подчинени, се изпълняват задачите, които са възложени. Но тук трябва да участва и Министерството на здравеопазването, защото всичко се случва под тяхната шапка."

В случая не е ясно защо спецпрокуратурата загуби толкова време с тези обвинения, вместо да провери конкретни сигнали по забавяне на лечението на деца.