Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Евгения Банева СНИМКА: Архив
Евгения Банева СНИМКА: Архив

Вината за фалита и плачевното състояние на завод „Полимери“ в Девня не е на семейство Баневи, а на Варненсккия окръжен съд и синдика Иван Балабанов, който го управлява от 2012 г. насам, обясни пред Нова телевизия Евгения Банева.

В понеделник премиерът Бойко Борисов обяви, че държавата ще трябва да инвестира 15 млн. лв. в извозването на опасен химикал, съдържащ се в ръждясалите резервоари на завода. Борисов се закани виновниците за ситуацията да бъдат наказани.

"От декември 2012 г. не сме в управление на предприятието. Оттогава то се управлява от синдик Иван Балабанов", заяви Банева. През същата година предприятието е обявено във фалит и впоследствие не е под контрола на семейството.

"За 4 години от предприятие с активи 200 млн. и договорени инвестиции за над 100 млн. долара от „Полимери“ остана лунен пейзаж", заяви Банева. По думите й тя и съпруга й са осигурили включването на първокласен китайски инвеститор. Тя обвинява съдебната система за сегашното плачевно състояние на комплекса и ситуацията с опасните отпадъци. По думите й отговорност трябва да се търси на синдика Иван Балабанов и окръжния съдия Цвета Павлова, обявила предприятието във фалит.

„Не може за над 10 млн. задължения и договорени инвестиции за стотици милиони да се обяви във фалит предприятие с активи за над 200 млн., смята Банева. Тя съобщи, че в съда не са разгледали и оздравителния план, внесен от семейството.