Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Всички тръпнат в очакване да видят новата Лара Крофт на големия екран в рибута "Томб Рейдър". 13 години след последния филм на режисьора Ян де Бонт, с който за втори и последен път Анджелина Джоли завладя геймърските сърца в иконичната роля, мястото й пред камерата сега заема друга актриса. Алисия Викандер.

Шведската актриса има талант, а вече и достатъчно възможности да си позволява всякакви експерименти, след като спечели "Оскар" за поддържаща женска роля с играта си в "Момичето от Дания" през 2016 г.

Опитът на Викандер да надмине по-въздействие и сексапил Анджелина Джоли в образа на дигитално родената археоложка, еволюирала в киното, ще може да бъде видян чак през 2018 г.

Още този месец обаче актрисата ще се забърка на големия екран в една забранена любов по време на първия регистриран икономически балон в света, създаден още през XVII век.

В драматичната лента "Треска за лалета" (Tulip Fever) на режисьора Джъстин Чадуик ("Мандела: Дългият път към свободата") Викандер си партнира с носителя на две статуетки "Оскар" Кристоф Валц и талантливия Дейн Дехаан, изиграл легендарния Джеймс Дийн в "Живот" на Антон Корбин.

Филмът се основава на едноименния роман на Дебора Могак - писателката, известна и като сценарист на "Гордост и предразсъдъци" и "Дневникът на Ане Франк". За тази лента написаните от нея редове са адаптирани и преведни на езика на киното от големия британски драматург и сценарист Том Стопард.

Историята отвежда в Холандия през нидерландския Златен век и още по-точно по времето на прочутата "мания по лалетата". Действието се завихря около искрата, която пламва между младия художник Ян, в чиято роля влиза Дехаан, и красавицата София, изиграна от Викандер.

Двамата се срещат твърде късно, защото София вече е свързала живота си със заможния и доста по-възрастен неин съпруг Корнилиъс, в когото се превъплъщава Кристоф Валц. Без да подозира какви чувства ще се отприщят между очарователната му жена и твореца, Корнилиъс наема Ян да нарисува семейния им портрет.

Огънят между двамата е толкова силен, че ги кара да измислят рискован план как да избягат далеч, за да бъдат заедно.

Общото им бъдеще обаче изисква сериозен капитал,

който да бъде вложен в него. Така двамата залагат всичко, което имат, на борсата за лалета с надеждата, че ще натрупат състояние и ще могат да си купят съвместно щастие.

Крушението на манията или треската по цветята на любовта се случва точно преди 380 години. Още стотина години по-рано никой в Европа не е виждал красивото лале, което бързо се сдобива със статута на безценно притежание и пониква на портретите на всички знатни особи скоро след като бива внесено от естествоизпитателя Бусбек в Западна Европа. Новобогаташите също не могат да устоят на новия моден символ на лукса.

През 1633 г. цените на различните видове лалета вече са скочили главоломно за няколко месеца и стават обект на трескава търговия.

Холандските спекуланти дори измислят как да не ограничават сделките само до летния сезон заради обстоятелството, че тези растения от семейство Кремови цъфтят само през май и април, а луковиците им се разсаждат от юни до септември. Така се въвежда практиката на предварителна покупка на несъществуващо още лале или луковица, като тази договорка се заверява пред нотариус. През 1636 г. цените на цветята скачат 50 пъти и вече съществува реален пазар за този вид търговия, която

увлича холандците в копнежи за светкавично забогатяване.

И те инвестират в цветните си мечти. Участват в търгове и измерват своите луковици, сякаш са от злато. В кулминацията на треската има луковици от определен вид, чиято цена надхвърля 10 пъти годишния доход на опитен занаятчия. Сортът Семпер Аугустус, от който тогава има само две луковици в цялата страна, може да бъде разменен за 12 акра земя.

Балонът се раздува и нараства значително, докато у някои търговци не се събужда съмнението. Балонът се пука през 1673 г. и крахът е мълниеносен. Само за три дни през февруари паниката завладява скоростно и смъква цената на лалетата с 95%, което

води до пълен фалит половин Холандия.

Според британския журналист Чарлз Маккей, написал "Изключителни заблуди на народа и лудостта на тълпите", кризата се усеща дори в британската икономика.

Копнежите рухват. Цветето на любовта дава надежда, докато не се превърне в средство за купуването на такава.

В "Треска за лалета" участват още Джуди Денч, Джак О' Конъл, Холидей Грейнджър, Зак Галифанакис, Матю Морисън, Дъглас Ходж, Джоана Сканлан, Кевин МакКид, Том Холандер, Кара Делевин и други.

Премиерата на лентата е на 7 април.