Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Иван Иванов
Иван Иванов

-Господин Иванов, според вас направено ли е достатъчно от разследващите, за да се установи истината за убийството на Георги Игнатов в Борисовата градина?

- Гледах единствено репортаж, в който беше показана бетонна шахта и за нея обясниха, че вътре е бил намерен ножът. Очевидно е, че е трябвало да погледнат в нея непосредствено след убийството.

- От МВР съобщиха, че заради водата детекторите за метал не могли да засекат ножа...

- Е, ако е била пълна с вода, една педя или повече, те може и да са погледнали и като са видели, да им е станало пределно ясно, че ако вътре има нещо, включително и
този нож, по отношение на ДНК няма да може да се използва
Просто водата е отмила кръвта - тя е прясна, суха и за отрицателно време се е отмила.

- А може ли върху тялото на убитото момче да е останала следа?

- Абсолютно е възможно. Ако е имало някаква борба, момчето е намерено много скоро след това и е направен един много качествен оглед - иззети са косми от ръцете, под ноктите са изрязани и т. н. Ако е имало борба и някаква кръв, която да е попаднала по неговото яке примерно.

- Не е ли учудващо, че са се доверили само на металодетектор, и то при железобетонна шахта?

- Да, ако наистина са се доверили само на този металодетектор, е глупаво, защото този нож е необходим, за да се покаже, че това е оръжието. Тъй като извън ДНК анализите само по размера на острието например може да се докаже, че с него е извършено убийството. В края на краищата той може да се използва и за разпознаване след време - примерно съседи на убиеца или други свидетели да кажат, че са го виждали у него.

- Може ли в случая с Георги ДНК пробите да окажат решаващо влияние за установяване със сигурност на убиеца му?

- Напълно е възможно – по дрехите на убитото момче може да има кръв, под ноктите му може да има епителни клетки от извършителя. Респективно по дрехата на извършителя пък може да има кръв от убитото момче. По ножа също така може да има и кръв от убития, и евентуално клетки от убиеца, ако все пак е бил на сухо, както вече казах.

- Не е ли куриозен фактът, че при наличието на видеозапис не беше намерен досега?

- Ботьо Ботев вече го каза с едно изречение по телевизията - образът е разпознаваем и е абсолютен пропуск по такава хубава снимка никой да не може да разбере кой е човекът. Иначе за прикриването не вярвам, но очевидно е, че не е търсен с тази снимка.

- Според вас дали има взети проби от убитото момче, на базата на които да се извършат сега изследвания?

- Има. Няма начин да няма. Възможна е и ексхумация в определени случаи, както и вземане на проби от негови близки, но в този случай може да бъдете сигурни, че има.

- Имаше информация, че убиецът е изхвърлил връхната си дреха минути след случилото се. По принцип може ли да й се прави ДНК анализ?

- Да, определено. Не само за наличие на кръв при евентуално нараняване
по този суитшърт или яке, но по него може да има и епителни клетки, особено около врата - отпаднали от кожата. И ако тази дреха е била на сухо, също няма проблем да се получи резултат сега. Но и в този случай - ако е било дълго време на открито, пекло го е слънце, също няма как да стане.

- Вашата дългогодишна практика какво говори – прави ли се такъв щателен оглед и защо тогава се е допуснало оръжието на престъплението да остане скрито на броени метри от местопрестъплението?

- Да, много неща се казаха, че са направени, но аз всичко това го поставям в кавички.

- Способни ли са нашите лаборатории да извършват качествени анализи на ДНК?

- Вече доста време не съм в Института по криминалистика, така че не мога да кажа какво е нивото там. Но докато бях там, то беше абсолютно съпоставимо с която и да е лаборатория по света.

- Съпоставими ли са резултатите у нас и в чужбина?

- Да. Има много примери. Такъв беше и случаят "Белнейски". Първоначално пробите бяха при нас, в Института по криминалистика. Получихме един профил, след което
пробите отидоха в централната лаборатория на ФБР За съжаление там не можаха да получат нищо. Идеята беше да се получи там нещо по-различно, да не изпадам в подробности. Но те просто потвърдиха този резултат. След това бяха изпратени в английската лаборатория на Скотланд ярд - тя е водеща. Похарчиха някаква голяма сума, но резултатът беше кръгла нула. И накрая - пробите бяха много, последните бяха ноктите на момичетата. Едните останаха при нас, а другите отидоха в австрийската лаборатория, ние получихме резултат и идентифицирахме лицето, но те не получиха нищо. Под нищо се разбира неполучаването на ДНК профил, който да е годен за сравнителен анализ.

- Скъпи ли са тези изследвания?

- За ФБР поеха разходите те, за Скотланд ярд Висшият съдебен съвет плати голяма сума, докато в Австрия цената беше много прилична - в смисъл малка.