Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Доведената дъщеря на златното момиче Юлия Байчева - Александрина Кръстева, пропуска абитуриентската си вечер заради тежко заболяване и химиотерапия. По същата причина момичето не се явило и на матурите. След като излиза от болницата, само за три дни тя успява да се подготви и да изкара отлични оценки, научи "168 часа".

До момента сумата, която е събрана за лечението на Алекс, е 24 000 лева, като има има възможност още около две седмици да се превеждат пари по сметката й.
2"Няма точна дата. Приблизително още около 2-3 седмици тя ще трябва да остане в ИСУЛ за лечение, така че някъде толкова е и времето за събиране на сумата", разказа пред "168 часа" Юлия Байчева.

По думите й семейството не се е обръщало изобщо към Фонда за лечение на деца, тъй като Алекс се разболяла три дни след навършване на 18-годишната си възраст.

"Тя не е дете и нямаме право на това. Именно това е и причината да не сме питали изобщо", обясни още Байчева. Въпреки проблема момичето продължавало да се усмихва.

"Тя е в добро настроение както винаги - казва Байчева. - Обградена е от любимите си хора. Родната й майка Галина Кръстева не се отделя от нея. Баща й Красимир също прекарва всяка свободна минута, правейки й компания. Ако сутрин, да кажем, майка й е при нея, вечерта идва баща й.

Тя винаги има подкрепа от всички около нея. Има и много приятели, които всеки ден я търсят и питат за нея. Самата Алекс е винаги жизнена и нищо не я сломява", разказа още златното момиче.

От 4 години Александрина живее заедно баща си Красимир, Юлия и нейната дъщеря. След развода Красимир и неговата първа съпруга и майка на Алекс - Галина, остават в добри отношения. След като разбират за болестта на дъщеря си, и двамата мобилизират всичките си сили и не спират да търсят варианти за лечението й.

"Предстои й да навърши 20 години. Тя е едно много силно момиче. Тя е борбена и не се предава пред никакви трудности. Сигурна съм, че заедно с всички добри хора, които ни помагат и на които аз искрено благодаря, ще успеем да я спасим, защото тя заслужава да живее. Нейната усмивка е нужна на много хора. Има много приятели, които я подкрепят психически и морално", сподели още втората й майка Юлия.
Лечението на Алекс започва с откриването на болестта преди две години.

През първата се провела активната химиотерапия - вливания и престой в болницата, а през втората - поддържаща химиотерапия, сиреч само на хапчета. Момичето започнало да ходи всяка седмица на контролни прегледи.

Именно след края на активната химиотерапия тя започнала да учи за матурите, които пропуснала. Впоследствие взела изпитите си с отлични оценки. Веднага след това сама поискала да започне работа.

"След химиотерапиите тя нямаше много физически сили, но това не я е спирало да се усмихва всеки ден. Виждаше се с майка си. Вкъщи, когато беше с нас, гледахме филми, излизахме и на разходки. След интензивния курс на лечение силите й бързо се върнаха", споделя още Байчева.

Преди няколко дни обаче лекарите отново откриват рецидив на болестта. Ако има нещо успокоително, то това е, че той е установен още в самото начало, което дава възможност на специалистите от ИСУЛ да реагират по най-добрия начин. Битката за спасение на Александрина стартира отначало. 

Българската федерация по художествена гимнастика също разпространи апел за помощ. Организацията, ръководена от Илияна Раева, преведе пари по сметката за лечение. Още щом стана ясно какво е състоянието на Александрина, в страница на федерацията по художествена гимнастика във фейсбук се появиха стотици предложения за помощ от различни хора. 

След няколко седмици Александрина ще бъде приета в чуждестранната болница. Преди самата трансплантация цялото й семейство се надява, че когато дойде времето за нея, те ще имат средствата да я платят.