Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Първата издаде допинг аферата на века, но не я пуснаха да участва на олимпиадата. Втората избяга в САЩ, отказа се от Русия и се добра до шанса да се състезава в Рио.

Животът за едни е майка, а за други мащеха. За съжаление най-често го отнасят смелите и непреклонните, докато нагаждачите винаги намират вратичка. Нещо подобно се случи в руската лека атлетика. Две от най-известните й представителки - Юлия Степанова и Дария Клишина, се превърнаха в прекрасни примери за това колко може да е несправедлива съдбата.

Юлия стана причина да бъде разплетена допинг аферата на века, разкривайки на немската телевизия ARD за масовото допингиране в руския спорт. По-късно самата тя признава, че също е приемала забранени субстанции само и само да остане част от националния отбор по лека атлетика. Смелата й постъпка обаче не трогна чиновниците от МОК, които не я допуснаха до игрите в Рио.

Там ще отиде Дария Клишина, известна още като секссимвола на руската лека атлетика. Дария никакви афери не е издавала и с никого не се е карала. Вместо да се бута между шамарите, преди три години тя и треньорът й бягат в САЩ. Може би още тогава Клишина е решила, че не иска да бъде част от порочната схема, която властва в руския спорт. Вместо да надигне глас обаче, тя си стяга куфарите и преминава във вражеския лагер.

Решението й се оказва изключително далновидно. След дълги съвещания МОК позволява на красивата Дария да се състезава на олимпиадата, въпреки че създава истински прецедент. Рускинята няма да марширува под руските знамена по пистата на олимпийския стадион по време на откриването. Всъщност тя си няма свое знаме. Щели да й дадат да развява това с олимпийските кръгове. Дария в момента не се състезава за Русия, за САЩ или за друга държава. Отива там, за да защитава единствено и само своята чест и сексапил.

Така излиза, че смелата Юлия Степанова ще си остане вкъщи, а хитрата Дария изигра всички и отива на най-големия и престижен спортен форум в света. И все пак двете си приличат по нещо - почти еднакво мразени са в своята родина.

Юлия едва ли се е изненадала от реакциите у дома. Тя доста трудно се навива да говори пред разследващия журналист на ARD. Журналистическият екип обещава на рускинята пълно съдействие при развихрянето на евентуална буря след излъчването на филма. В действителност се разразява ураган от пета степен. Световната антидопингова агенция (WADA) погва руснаците на всички нива. Оказва се, че не само в леката атлетика са се друсали с допинг. Спортистите на най-голямата страна в света са били част от добре организирана схема за изкуствено подобряване на сетивата и физическата сила.

Допингът се е превърнал в истинско изкуство в държавата, която дава мило и драго да бъде на първо място по медали на всяка олимпиада.

Руснаците явно са подходили твърде високомерно и не са си давали зор да заличават следите си. Доказателствата изскачат от всяка кръвна проба, сякаш супермен е уринирал в шишенцата за проба. Разследването на допинг ченгетата върви леко и приятно. След няколко месеца усърдна работа те са събрали толкова много материал, че се осмеляват да призоват МОК да извади целия руски спорт от предстоящите летни олимпийски игри. И докато примката се стяга около врата на руския спорт, шефовете му насочват гнева си в погрешната посока. Вместо да потърсят отговорност у самите себе си, вместо да завалят оставки и арести, отговорните за най-големия допинг скандал в историята обвиняват за всичко единствено и само Юлия Степанова.

В общия хор се включват и политиците, които би трябвало да потърсят сметка от виновниците за мащабната допинг афера. По-лесно е да нарекат Степанова национална предателка. Още по-цветно е да поискат да й се отнеме руското гражданство или дори да я заплашат със смърт. Руското общество явно също се хваща на номера и изсипва целия си гняв по посока на живеещата в САЩ информаторка на WADA.

Тя обаче не смята, че е направила нещо нередно. В собствените си очи дори е най-голямата жертва след утихването на бурята.

"Бях длъжна да разкажа какво ни караха да правим години наред. Самата аз бях част от порочната практика. Това беше условието да съм част от националния отбор по лека атлетика. В един момент разбрах, че повече не мога да си мълча и трябва да разкажа на някого. Надявах се, че моите признания ще помогнат на руския спорт да се отърве от порочните практики. Но какво се получи?

Сънародниците ми ме намразиха МОК не ми позволи да се явя на олимпиадата в Рио. В същото време други руски спортисти, които са се допингирали и са си мълчали, отиват да участват на игрите. Къде е справедливостта и защо въобще трябваше да си отварям устата", оплаква се бегачката на 800 метра.

В първите месеци след скандала се очакваше, че от МОК ще вземат предвид нейните признания и ще я помилват. Също така се очакваше, че Русия ще бъде извадена от олимпиадата. Случи се обратното. Степанова остава извън борда, а МОК взе соломоновското решение всяка международна федерация сама да решава дали да пусне руските спортисти на олимпиадата, или не. И за да е гаврата пълна, от МОК пратиха покана на Степанова да бъде специален гост на откриването на игрите.

"Аз да не съм турист, че да ходя и да гледам откриването. Не знам каква точно чест искат да ми окажат, но аз ще я отхвърля", ядоса се информаторката на допинг ченгетата. Слаба утеха бяха 10-те хил. евро, които получи от германския фонд в помощ на пострадалите от употреба на допинг. Подкрепиха я и в социалните мрежи, събирайки десетки хиляди подписи за връщането й на олимпиадата. Но това не стига да бъде върната усмивката върху лицето на Юлия Степанова.

Любопитен въпрос е доколко е щастлива и нейната колежка Дария Клишина. Да, тя ще участва на игрите в Рио, но това в никакъв случай не я прави популярна персона в страната на Толстой, Пушкин и Путин.

Дария ще е единствената лекоатлетка с руски паспорт, която ще участва на олимпиадата, и това съвсем естествено не се харесва на бившите й съотборнички в националния. В Русия и нея я жигосаха като предателка, призовавайки я да прояви солидарност с наказаните и да се откажа от участие. Секссимволът не ще и да чуе за подобен вариант. Тя ще отида да скача в Рио и едва ли скоро ще се престраши да се върне в родината си.

"Едва от 3 години тренирам и живея в САЩ. Защо ме наричат предателка? Как може да искат от мен да се откажа? Та нали това е мечтата на всеки спортист! Ясно е, че всеки мой успех ще бъде успех за Русия, защото там съм родена и името ми е руско независимо от всички други подробности", заяви Клишина, но не успя да трогне сънародниците си. На тях всичко им е ясно - виновни са предателите и външните фактори, но Путин ще оправи работата.