Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Колко е хубаво само да си футболист в английската Висша лига. Парите се леят като пролетен дъжд, мацките ще се избият коя първа да се качи в бентлито ти, бъдещето ти изглежда сигурно и безоблачно.

Но дали това не е лъскавата повърхност на една гнила действителност. Истински ли са усмивките върху лицата на звездите от "Манчестър Юнайтед", "Арсенал", "Челси" и останалите отбори в елита. Ако се вярва на последните разкрития на разследващи журналисти в Англия, младите и суперизвестни богаташи въобще не са чак толкова за завиждане. Оказва се, че около тях се навъртат стотици корави бандити, които са на мнение, че натрупаното богатство трябва да се споделя с ближния. И ако някой не е толкова благотворително настроен, въпросните опасни типове започват с психическия и дори физически тормоз.

Пак според въпросното разследване някои играчи от Висшата лига плащат по около 10 хил. евро на месец, за да бъдат оставени на мира от добре организираните и изключително арогантни престъпници. Преминалите през българския преход нашенци добре знаят какво означава въпросната такса "спокойствие". Плащаш на едрото борче месечна такса. В случай че откажеш, те връхлитат куп нещастия. Магазинчето ти осъмва изпотрошено, колата ти пламва като факла и накрая отнасяш здрав пердах, който може да те прати завинаги в инвалидна количка.

Абсолютно същите заплахи са отправени към топфутболистите с напомпани до пръсване банкови сметки. Те очевидно нямат нерви и желание да борят престъпността с помощта на полицията и предпочитат да си плащат тихомълком. В крайна сметка за тях 10 хил. паунда са буквално джобни пари, при положение че някои от звездите вземат по 150 хил. паунда на седмица.

Има и такива, които пак не звънят в полицията, но решават да поведат лична битка с организираната престъпност. В Англия вече не е чак такава рядкост да срещнеш популярен футболист, заобиколен от трима-четирима яки гавази. В крайна сметка те пак си плащат, но на официални охранителни фирми и със сигурност пак живеят в постоянен страх.

Какво да кажат халфът на "Евертън" Том Клевърли и жена му Джорджина, които бяха атакувани в дома си от въоръжени нападатели миналия октомври. В Англия упорито се говори, че Клевърли не е бил съгласен да снася всеки месец на обкръжилите го бандити и те решили да му покажат колко лошо се живее без "специалната" защита. Една нощ умели крадци влизат в имота на футболната звезда и отмъкват всички бижута на г-жа Клевърли, а на тръгване подкарват и джипа на играча.

Почти същият сценарий се разиграва в луксозната къща на вратаря на "Арсенал" Давид Оспина. Бандитите нахлуват в жилището, докато неговите обитатели спят, събират ценности и пари и отмъкват семейния мерцедес. Стрестът от подобна преживелица не може да бъде премахнат с вълшебна пръчка.

Жертвите на подобни престъпления си наемат нощни пазачи,

усилват електронната защита на жилището, монтират камери и в тоалетните си. Но пак не могат да са сто процента сигурни, че са напълно защитени.

Някои от рекетираните в крайна сметка решават, че е по-здравословно да се преместят някъде, където няма чак толкова голяма опасност да те изнесат барабар с луксозния матрак. Воден от подобни положителни мисли, Анхел ди Мария каза "сбогом" на "Манчестър Юнайтед" и отиде да играе в ПСЖ. Официалната причина бяха пререканията му с мениджъра на "червените дяволи" Луис ван Гаал. Според неофициалната версия Ди Мария си купи самолетен билет за Париж, след като къщата му в Чешир беше атакувана от гангстери, докато той, жената и детето кротко спели в леглата си.

Домашните обири съвсем не са единствената форма на рекет в английския футбол. На огромна популярност се радват и изнудванията със секскомпромати. Това изглежда дори по-лесно от посегателствата над движимо и недвижимо имущество. Младите и надъхани ритнитопковци разполагат с много пари и съвсем естествено търсят забавления във всеки свободен миг. А какъв по-голям кеф за един 20-годишен младеж от това да се натряска здраво в скъпия бар и след това да завърши вечерта в едно легло с една, две или три силиконови красавици.

Номерът е, че някои от тези красавици членуват в престъпните организации и предварително са се подготвили да запишат креватните си авантюри с футболните звезди. След това видеото се обработва и откъс от него се праща на жертвата. Офертата е кратка и ясна - плати си или това видео ще бъде пратено към електронните пощи на съпругата, приятелката или майката. И сгафилите момчета плащат по 3, 5 или 10 хил. паунда, за да не стават после обект на обвинения и подигравки.

Голяма част от успеха на този бизнес се дължи на факта, че жертвите на рекетьорите така и не се осмеляват да потърсят полицията и да направят публично достояние своите проблеми. Бандитите прекрасно се възползват от тази свенливост на богаташите и все повече разширяват сферите си на влияние.

В интерес на истината има един добре известен случай на звезда от Висшата лига, който дълго е тормозен от известен бандит, но в крайна сметка успява да се отърве и да разкаже неприятните си преживелици. Става дума за легендата на "Ливърпул" Стивън Джерард, който влиза в полезрението на популярния английски мафиот Джордж Бромли, познат в подземния свят с прякорите Психото и Физиотерапевта. Причина за тяхното запознанство е гадже на Джерард. След като тя се разделя с футболиста, попада в обятията на Бромли.

Последният обаче силно ревнува гаджето си от бившия и започва да го тормози.
Бандитът не пропуска ден, без да отправи някоя заплаха към играча на "Ливърпул", а след това започва да го изнудва за пари. Заплашва, че ще го простреля в коленете, ако не му донесе пачка с пари.

Как точно се справя семейство Джерард с бандита четете в хартиеното издание.