Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

За проекта „Златна клетка” в спецслужбите се говори под сурдинка. Планира се това да е глобална система за сигурност, в която ще се знае всичко за всеки – всеки ще бъде следен в реално време къде е, с кого контактува, къде отива, с кого се среща, какви сайтове разглежда и т.н.

Големите градове на САЩ и Европа

ще бъдат осеяни с дискретни

малки интелигентни камери

Те ще са по улиците, летищата, метрото, моловете, такситата, спирките, градския транспорт и др. Ще засичат всяко едно лице независимо дали е в профил, анфас и за него ще се прави досие.

Мощни суперкомпютри ще анализират разговорите по мобилните телефони, ще реагират на определени ключови думи, ще сигнализират за кодирани изречения, смартсистеми ще разпознават различните арабски диалекти. Това неимоверно ще улесни службите, тъй като ще съкрати броя на наблюдаваните подозрителни лица.

Причината е, че в райони с определени диалекти, има голяма концентрация на джихадистки настроени терористи. Много от тях живеят в Европа и САЩ и контраразузнаванията и спецслужбите имат огромни трудности да ги разкрият кои са, какви са връзките между тях, роднините им, приятелите им и други.

От белгийските служби неофициално признаха пред западни медии, че със сегашните си методи не могат да се справят – все едно търсим игла в купа сено, казват те.

Затова тихомълком ще се активира проектът „Златна клетка”. Засича се мобилен разговор на араби с джихадистки диалекти, ако е кодиран, още по-зле за тях. По мобилните клетки и GPS-а те ще бъдат задържани за проверка за броени минути в която и да е точка на Европа, САЩ, Канада или Австралия. Дори да са в автомобил,

службите получават информация

в реално време от сателита

коя е търсената от тях кола

На колко метра е пред тях и т.н.

Ще се следят сайтовете, които посещават, хората, с които се срещат. Така мощните компютри много по-лесно ще засекат на кого трябва да се отделя внимание и на кого не.

Ако заподозрян си изхвърли телефона, тогава полицаите ще трябва да го открият, тръгвайки по следите му от последното място, на което е бил засечен.

Неслучайно в западните медии периодично се лансира идеята за имплантирането на пасивни чипове

в обувки, облекла, аксесоари и други. Те се зареждат с характерните черти на лицето на купувача - генерират се от камерата на касата, на която се заплаща покупката.

Чипът е пасивен, без захранване, активира се само от своя индивидуален кодиран ключ. Той се захранва от станцията на така наречения "интернет, на нещата", покрай която минава човекът и предава записаната в него информация.

Така за всеки във всеки момент се знае къде е. На практика „Златна клетка” е нещо като голям Биг брадър в името на общата сигурност.