Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Съществува конспиративна теория за зика, че епидемията се използва като борба срещу католическата църква, която има огромна власт в Латинска Америка.

Още през последните месеци на 2015 г. от Центъра за контрол на заболяванията в САЩ съобщиха за завишен брой случаи на вродени аномалии в различни държави в Южна Америка и Карибския басейн. А в началото на 2016 г. от ООН настояха в страните, засегнати от вируса, да се облекчат режимите за прекъсване на бременност по медицински причини.

В Бразилия започна кампания, целяща разрешаването на абортите.

В момента в тази страна доброволното прекъсване на бременност е възможно единствено при забременяване след изнасилване или когато износването на плода застрашава живота на майката.

Разпространението на зика обаче даде възможност на активисти да се опълчат срещу правилата, налагани от католическата църква, и да поискат прекъсване на бременност и по други причини като риск от раждане на дете с тежки увреждания.

Според активисти над един милион жени в Бразилия правят нелегални аборти, като броят им се очаква да скочи заради зика, затова е необходима генерална промяна в закона.

За момента обаче кампанията няма реален успех. Властите не са готови да се противопоставят на католическата църква, която забранява абортите.

От Ватикана категорично отричат възможността за прекъсване на бременност дори при установен риск за ембриона. Официалната позиция на папата е, че абортът не само не е по-добър вариант от вируса, но е и категорично престъпление и “човешко зло”.

Все пак папа Франциск направи изявление при завръщането си от Мексико, в което намекна, че избягването на бременност не е “абсолютно зло” при настоящата ситуация в засегнатите страни. Изказването му предизвика множество дебати дали това означава, че е възможно от Ватикана да отменят или поне да облекчат пълната забрана за контрацепция. Това само по себе си е вид успех за страни, в които използване на предпазни средства официално не се одобрява.

По принцип католическата църква категорично отрича всякакви противозачатъчни средства, но дебат дали използването на превенция не е “по-малкото зло” е възниквал неколкократно и заради СПИН.

За съмненията, че зика се разпространява нарочно чрез генномодифицирани комари, четете в хартиеното издание на "168 часа".