Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Промени във времето, преумора, стрес – всичко това неизменно се отразява не само върху имунитета, но и върху работата на мозъка. А честото забравяне и забавената работоспособност понякога се дължат на липса на определени витамини и минерали. Затова храненето е от основно значение за функцията на мозъка.

Американски диетолози са категорични, че най-полезната храна за мозъка са риби като сьомга, сардини, аншоа и тон. Те са богати на омега-3 есенциални мастни киселини, които благоприятстват доброто състояние на нервната система, стимулират мисловната дейност и възпрепятстват разрушаването на мозъчните клетки. Тези риби освен това са богати на йод и фосфор, които стимулират паметта.

Лененото семе също е добър източник на омега-3 и омега-6 есенциални мастни киселини. То подобрява циркулацията на кръвта, оросяването на мозъка и благоприятства мисловната дейност. Но също така се смята за идеалната храна за превенция на сърдечносъдови заболявания, защото понижава високото кръвно налягане, нормализира пулса, предпазва от аритмии, намалява риска от инфаркт и инсулт.

Народни лечители твърдят, че лененото семе дори помага за понижаване на нивата на т.нар. лош холестерол и може да се използва при детоксикация на организма. Подходящо е за хора, които искат да отслабнат или имат проблеми със задържането на течности.

Спанакът също е признат като храна за запазване на паметта, защото съдържа лутеин, който защитава мозъчните клетки от промените, свързани с напредването на годините.

Освен това една порция спанак набавя почти 70% от препоръчителната дневна доза фолиева киселина.

Германски учени са установили, че при пациенти с ниска концентрация на фолиева киселина в кръвта с напредването на възрастта се увеличава рискът от развитие на алцхаймер.

Учени от Бостънския университет пък твърдят, че рискът от развитие на деменция може да се намали с редовна консумация на яйца. Причината е, че в жълтъците се съдържа холин, който стимулира производството на ацетилхолин – вещество, влияещо пряко на възможностите за запаметяване и бързата мисъл.

Подобряващи паметта са и доматите заради съдържащия се в тях мощен антиоксидант ликопен. Той унищожава свободните радикали, стимулира кръвообращението, доброто оросяване на мозъка, подпомага работата на сърцето и намалява риска от сърдечносъдови болести.

Смята се дори, че ликопенът забавя процесите на стареене и увеличава репродуктивните способности на мъжете. Специалисти по хранене обаче подчертават, че ликопенът се усвоява по-качествено от термично обработени домати. Но и суровите са полезни за организма, защото освен витамини, те съдържат калий и благоприятстват за добро храносмилане.

Само шепа тиквени семки на ден набавя необходимата доза цинк, който подобрява паметта и стимулира мисловния процес. Освен това тиквените семки са богати на магнезий, витамини А и D и имат противовъзпалително действие. Те подобряват настроението, активират сърдечната дейност и намаляват умората.

Незаменим за мозъка е и магданозът, който подобрява кръвообращението и стимулира нервната система.

Богат е на калций, йод и желязо и се смята за незаменим срещу сърдечносъдови и бъбречни проблеми. Освен това подобрява сексуалните функции.

Орехите също са полезна храна за мозъка, защото са богати на витамин Е, полифеноли и мастни киселини. Няколко ореха всеки ден са гаранция за идеални способности за запаметяване.

Американско изследване доказва, че хората, които консумират често ягоди, имат по-малко проблеми с паметта с напредването на годините. Според учените причината е, че тези плодове са богати на флавоноиди – растителни пигменти, които са признати за силен антиоксидант. Те подпомагат работата на мозъка и когнитивните способности.

Освен това се смята, че флавоноидите имат силно противовъзпалително действие, помагат в превенцията на астма, разширени вени, катаракта и дори рак.

Най-известната суперхрана, стимулираща работата на мозъка, е гинко билоба. За нея е доказано, че подпомага концентрацията и подобрява паметта. Тя действа стимулиращо на целия организъм, като увеличава притока на кръв във всички органи, затова се смята, че е подходяща и при преумора, стрес и отпадналост. Много ефикасна е при хора, страдащи от нервно изтощение, защото увеличава работоспособността и издръжливостта.

Друга екзотична храна, която подобрява паметта, е брахми. Среща се предимно в Азия, но е ценена и в Европа и САЩ заради силните си стимулиращи качества. Брахми подпомага паметта, концентрацията и познавателните функции на мозъка. Източни лечители препоръчват екстракт от растението най-вече на хора, подложени на всекидневен стрес, натоварени с много умствени задачи и преуморяващи се с работа.

С какви упражнения да стимулирате мозъка четете в печатното издание на "168 часа".