Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Гледам, че едни хора се събрали пред Народното събрание да хвърлят домати в подкрепа на съдебната реформа. Явно доматите пак са поевтинели.
Много ясно, че човек, който хвърля домати за ремонт на конституцията, е малко над нещата.
Той чува гласове свише като Мохамед,
комуто ангелите продиктували всички светски закони - и наказателен кодекс, и семеен, та и търговското право.
Но Мохамед не можел да пише, та преразказвал всичко на близките си, а те записвали върху каквото им падне. Жена му Айша записвала върху палмови листа. За съжаление, в един момент козата влязла в шатрата и изяла листата.
Кой знае, може би юридическата мисъл на човечеството се е лишила от най-важните си прозрения? Дали върху тези палмови листа не е бил текстът за Висшия съдебен съвет и неговия състав?
По принцип неюристите не трябва да се ръчкат в съдебната реформа със своите домати. Но нима Мохамед е бил юрист? Или Наполеон? А Хан Крум? Римското право пък тръгва от Дванайсетте таблици, които разбунтуваните плебеи наложили на римските магистрати около 450 години преди Христа. Не е трудно да се защити тезата, че
една истинска съдебна реформа трябва да тръгне извън професионалните среди
на магистратите и адвокатите, защото те винаги си пазят хляба, т. е. пазят статуквото. А това значи никой да не им се меси. Точно както сутеньорите са против всякакви външни намеси в търговията с плът.
Но аз нямам намерение да давам акъл на Темида - нито с домати, нито със статии. Просто се радвам на лекото й поведение. Не е ли вече смешно?
Българският политик държи на принципа, че нов публичен дом не се прави със старите курви. Щом у нас дойде нова партия на власт, веднага решава да сменя върховни магистрати. Но тъй като те са несменяеми по средата на мандата, тръгва да сменя системата.
Дълбоки реформи,
от левия крачол в десния
И обратното - ако някоя партия тръгне да ремонтира конституцията, значи всъщност иска да уволни Иван и да назначи Драган. И винаги няма нищо лично, винаги Европейският съюз и Венецианската комисия настоявали. Иначе наесен ще ни изхвърлят от ЕС и ще си приберат магистралите.
Засега главните прокурори успяват да устискат целия си мандат, но с цената на неспирни скандали. Човекът на този пост е любимата грешка на всяка партия, която го е назначила.
И Татарчев, и Филчев в един момент станаха най-омразните врагове на СДС, партията майка.
Цацаров пък се оказа пръв душманин на ГЕРБ само 2-3 месеца след като ГЕРБ го възцари. Единственото изключение, което потвърждава правилото, беше Борис Велчев. Той пък мина между капките поради необикновения си талант да не прави съвсем нищо, но по най-елегантния начин.
Сега, изглежда, Цацаров е решил да навакса пропуснатото от Велчев и
така е наплашил
политиците,
че реформаторите дори не поискаха да му съкратят мандата. А това бе любимата им тема миналата година. АБВ също я предложи миналата година, но това лято сви опашка. Ами ако наистина стане радикална съдебна реформа и някои политици попаднат в обятията на Темида? Което ще рече - в ръцете на главния прокурор. Я по-добре да не дразним лъва. Нещо повече, напоследък зачестиха служебните правителства. А в тези периоди, които траят няколко месеца,
България временно е прокурорска република
Иначе идеята да се раздели ВСС на съдии и прокурори според мен е много даже правилна. По принцип съдебният процес е състезание, двубой между обвинението и защитата. За да бъде двубоят честен, адвокатите и прокурорите би трябвало да са равнопоставени. Но това няма как да стане, когато прокурори участват в кадруването на съдиите. Все едно във футбола единият отбор да назначава рефера.
Това смесване на несъвместими институции се задълбочава от факта, че докато прокуратурата е силно централизирана йерархична пирамида, съдилищата у нас са някак си по-независими и автономни.
Значи в съдебната зала се сблъскват три организации. Първата е адвокатската - тя е толкова разцентрована, че изобщо не е организация. Втората е съдийската - тя е основна държавна институция, но сглобена от почти автономни органи. И третата е прокуратурата, която е централизирана и почти милитаризирана.
Сетете се кой ще победи Абсолютизмът винаги печели. Затова Османската империя е прегазила и България, и Византия, и много други народи, които вече са били в етапа на късния разцентрован феодализъм.
Истината е, че прокурорите изобщо не би трябвало да се наричат магистрати и да седят на една маса със съдебната власт. Така е в най-уредените държави. Но у нас явно трябва да минат още 50-100 години преход, докато партиите на власт узреят за тази идея.

Целият анализ четете в новия брой на в."168 часа".