Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ОСЪДЕНА: 79-годишната Сузана Петрова е задлъжняла с 5200 лева към топлофикация.
ОСЪДЕНА: 79-годишната Сузана Петрова е задлъжняла с 5200 лева към топлофикация.

Самотна възрастна жена продължава да получава огромни сметки за парно отопление, въпреки че щранговете към жилището са отрязани, а радиаторите са счупени.
С такова оплакване се обърна 79-годишната Сузана Петрова от София към "168 часа".
Прекъсването на тръбите е станало без нейно съгласие с решение на представителите на етажната собственост. Учудващо, но дори тази радикална мярка не е попречила на монополистите от "Топлофикация" да продължат да начисляват огромни за нейните доходи суми за отопление. Независимо че тръбите са запушени още през ноември, Сузана Петрова е получила сметка за януари от 218,10 лв. и за февруари съответно 178,94 лв. Важно е да се уточни, че в сметката е включено и топлоподаването в имота, а не само дължимото за сградната инсталация.
"Жилището ми е от две стаи и кухня и на практика съм без отопление от 5 месеца. Техникът, който отряза тръбите на долния етаж, ми каза, че дори били запушени. Дупката, която разбиха в стената заради парното, си стои, но майсторът след като я направи видя, че проблемът не е оттука. Топла вода имам", обяснява притеснено Сузана Петрова.
За прекъсването и затапването на тръбите за парното има и съставен протокол,
но от "Топлофикация" не го признават, твърди потърпевшата и показва документа.
"Имам протокол, който взех от общината, за това, че са ми отрязани тръбите и са ми спрели цялата топлина. Още от октомври месец съм заявила това и занесох документа в "Топлофикация". Мисля, че при такова положение нямат право да ми начисляват сметки, защото, доколкото знам, това е противозаконно", казва тя.
"Водят ми общо пет отоплителни тела - едно в хола, две в спалнята, едно в кухнята и едно в банята. Истината, е че от много време нито един от радиаторите не е работил. В хола и спалнята два са извън строя заради прекъснатия щранг, а третият е с тръба, счупена от техниците, които поставяха топломерите, и също е неизползваем - обяснява Петрова.
"В банята и кухнята отопление не съм пускала от години, нещо, което може да се провери и от отчета на уредите.
Служители на "Топлофикация" са
идвали многократно и
знаят за тези факти",
жалва се още тя.
Според нея връзката с тръбите на "Топлофикация" е прекъсната от съседите от долният етаж заради предполагаем, но недоказан теч, който дори след грубата намеса не е отстранен. Съседите от етажа непосредствено под жилището на Сузана са имали съмнения, че той се дължи на тази част от тръбата, която е била в нейното жилище.
"Първоначално не разбирах къде е било повредено, а и не знаех къде са го запушили. Същевременно директорът на "Топлофикация" ми е изпратил едно писмо чрез общината, че са идвали 5 пъти, но никой не им е отворил, за да могат да видят къде са отрязани тръбите.
Най-накрая, когато взехме от съвета изпратените от съседката от долния етаж обяснения научих, че на 1,60 м е затапен щрангът. Тя го е отрязала, като казала, че съм отказала да им позволя да разбият при мене", споделя Петрова. "Сами виждате, че е разбито и предния път изобщо не го оправиха. Как, при положение, че при мене нито има вода по стените, нито паркетът ми е надут, съседите казват, че от мене им тече?! Всъщност се оказа, че е пробита тръбата на тавана, за което аз нямам вина. Казах им, че независимо от това, ще дам съгласието си да разбият още веднъж стената, но само при условие, ако се наложи да разбиват отново при мене след това да ми възстановят щетите. Ето и писмо от кметицата, че не е от мен течът - дава им нареждане да оправят всичко", пояснява тя.
Със съдебно определение от 2005 г.
възрастната жена е осъдена да внесе и 5240,70 лева за неплатени сметки от 2002 и 2003 г.
Задълженията са стари и могат да бъдат погасени по давност, но тъй като Петрова получава едва 145 лв. пенсия и не е могла да си позволи адвокат, те са станали изискуеми.
"Няма тръби дори, а изпращат сметки, които продължават да идват. Според мен може да осъди "Топлофикация", но истината е, че жената няма с какво да си купи хляб, камо ли да завежда дела. В същото време срещу нея е заведено дело при частен съдебен изпълнител и тя иска вече да си продаде апартамента, за да може да удовлетвори вземането", обяснява казуса служебният защитник на потърпевшата адвокат Чанкова.
"Влезнах в процеса на много късен етап, когато той вече беше решен. Жалих, описвах, но в съда въобще не ме допуснаха да изложа аргументите си", разказва юристът.
"Въпреки че задълженията са от 2003 г. от топлофикация ме осъдиха да внеса накуп всички пари, които дължа по сметките. Карат ме да плащам - на едното място пише 5000 лв., а на другото 7000 лв. - всеки изпълнителен лист е различен. Няма откъде - 145 лева пенсия получавам. Исках и да попитам защо през всичките тези години, откакто съм сама, не ми е намалено потреблението, но в съда не ми дадоха възможност", разказва за проблемите си с делата Сузана Петрова.
Тя не се е омъжвала, а всичките близки са починали. Не притежава и други имоти освен апартамента си. Нещо повече, тя твърди, че за да покрие натрупаните задължения, е поела ангажимент пред съдия-изпълнителя да продаде единственото си жилище.
"Дойдоха да описват, но видяха, че няма какво да ми вземат.
В крайна сметка предложих на съдия-изпълнителя да си продам апартамента", свива отчаяно ръце Петрова.
В тази връзка "168 часа" се обърна с въпроси по телефона към офиса на частния съдебен изпълнител Сия Халаджова, където е заведено изпълнителното дело. С мотив, че не могат да дават сведения за частни лица, оттам отказаха да коментират случая.
"Била съм инспектор към Кукления театър. Преди да се пенсионирам, опитах да получа по-голяма пенсия, работих няколко години в "Булгарплод". За съжаление после в НОИ ми казаха, че това не е основание да ми вдигнат дохода", оправдава се за ниските си доходи възрастната жена.
"Преди, когато работех и имах възможност, на всички съм помагала. След като близките ми починаха, ми останаха много дрехи, за съжаление вече по училищата не приемат такива помощи...", тревожи се Петрова.
Едва ли само Сузана Петрова се намира в такава ситуация. У нас възрастните, бедни и самотни хора сигурно са стотици хиляди. Проблемът е, че за разлика от държави, в чиято конституция не пише че са "социални", в България институциите остават напълно бездушни към незавидното им положение.
Още по-малко може да се очаква милост и от дружества с узаконен монопол, които предлагат съмнителна услуга, от която на всичкото отгоре нямаш право да се откажеш сам.