Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Миналата седмица след 518 работни дни на 41-вото Народно събрание пловдивчани, гласували за ГЕРБ, най-сетне научиха, че са изпратили в парламента народните представителки Величка Шопова и Зоя Георгиева.
В Града под тепетата разбраха за тях не от успешен закон в интерес на избирателите, който двете са изработили, а от бюрото по труда, където депутатките се записаха моментално след закриването на събранието.
Те се наредиха на опашка за помощи до хората, които с мъдрото си участие във властта бяха извадили безработни на улицата.
Никой в бюрото по труда обаче дори не ги наруга. Защото никой не подозираше за съществуването им. Ако не бяха се решили на стратегическия ход да се подсигурят финансово до изборите, никой никога нямаше и да чуе за Величка и Зоя. Те бяха най-незабележимите депутатки в 41-вото Народно събрание.
Двете не се изказваха от трибуната и бяха най-тихите в комисиите. На Величка и Зоя бе забранено да коментират политически и експертни проблеми. Позволено им бе да говорят с журналистите САМО за костюмите, които разхождат в кулоарите, и да гласуват правилно в пленарната зала.
Затова Величка бе известна единствено с колекцията си от маркови часовници и снимки във фейсбук как кърши кючек в чалготека. А Зоя? Зоя бе просто сянката на Величка. Двете вървяха в пакет още от изборите - дори се записаха като близначки в така полезните групи в парламента за приятелства с едни и същи държави - Бразилия, Италия, Русия и Япония (депутатите принципно участваха в тях с надежда да ги изпратят там в опознавателна командировка).
А сега, след като се разчу за скандалния ход с бюрото по труда, Величка и Зоя отново в пакет бяха изритани от депутатските листи на ГЕРБ. Сега на тяхно място ще бъдат записани нови активисти - новите лица, които във всички партии преди изборите сменят старите муцуни, за да рефрешнат големите политически сили.
Нови лица обаче далеч не значи нов морал и нов политически модел. И това започва да проличава вече от листите. Партията на Кунева, която се тупа в гърдите с промяна в статуквото, се тресе от скандали в цялата страна. Защото централата в София е наредила начело в списъците с депутати почти навсякъде не местни хора, а партийци от столицата.
В БСП ситуацията е същата - Буруджиева и Жаблянов водят листи не в София, а в Разград и Сливен. В ГЕРБ Вежди Рашидов е начело на битката за Шумен, а Вучков от с. Стоп, Кюстендилско, води списъка във Видин. Примерите са десетки във всички партии.
Примери за това как гласоподавателите отново няма да имат реално представителство в парламента, а просто ще дадат мандат на някоя политическа сила да си вкара вътре глухонеми Велички и Зои, които да гласуват послушно в интерес на партията.
Нови лица, които носят стария морал и политика.