Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Георги Марков
Георги Марков

Мине немине време и някой току се сети да претопли старата манджа, наречена "убийство на писателя емигрант Георги Марков" в Лондон. Това направи и София филм фест, включвайки в тазгодишната си програма документален филм от Германия. Негов сценарист, режисьор и продуцент е Клаус Дексел.
Предварителната реклама представя филма като "разследване за едно от най-загадъчните политически убийства на студената война, извършено в Лондон, мотивите за което идват от София, технологията - от Москва, а вероятният извършител - от Копенхаген".
Това всъщност е версия, известна от десетилетия. За нея и досега не е открито нито едно безспорно доказателство, документ или пряк свидетел на предполагаемото престъпление. Поради което тя и досега не е била поставяна на изпитанието да бъде потвърдена или отхвърлена в хода на съдебен процес. Нито в британската столица, където разследването започва още след смъртта на писателя в Лондон на 11 септември в далечната 1978 г. Нито в София, където български следователи работят по случая след избухването през 1989 г. на демокрацията в България.
Сценаристът, режисьорът и продуцентът Дексел очевидно е имал достатъчно време и пари за пилеене, за да се посвети на тази обречена на неуспех кауза.
Защото така нареченото "разследване" на филмовия творец от Германия е само един преразказ на вече брадясалата версия за убийство на писателя емигрант. Включително за "вероятния извършител от Копенхаген".
Това е италианецът Франческо Голино, дребен контрабандист на коли. Той е арестуван в България и вербуван в софийския затвор през 1972 г. за агент на разузнавателното управление на ДС под името "Пикадили". След три години е изпратен в Дания с фалшив паспорт, но с истинското му име. В столицата Копенхаген Голино отваря магазин за източни художествени произведения с пари на българското разузнаване. Задачата му е да събира информация за страните от НАТО, както и да търси лица, "подходящи за вербуване".
В началото на февруари 1993 г. Голино е разпитан в Копенхаген от двама детективи от Скотланд ярд в продължение на осем часа. След което е пуснат да си ходи. Британското разследване по делото "Марков" никога повече не се интересува от него.
Италианецът напуска легално Дания на 18 април 1993 г. Живее из Европа. Който журналист е поискал да се срещне с него, е успявал. Както това е сторил сега и Клаус Дексел. Скотланд ярд обаче никога не са го издирвали чрез Интерпол като заподозрян за убийството на Марков.

Цялото разследване четете в новия брой на в. "168 часа"

АФЕРА: Мистериозният агент Пикадили обича да говори с журналисти.
АФЕРА: Мистериозният агент Пикадили обича да говори с журналисти.