Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Владимир Путин
Владимир Путин

"В тези тържествени и отговорни минути на встъпване в длъжноста Президент бих искал сърдечно да благодаря на гражданите на Русия. Вие потвърдихте, че посоката, в която върви страната ни, е правилна. Това е от голямо значение сега, когато сме изправени пред сериозни предизвикателства. Заедно ще победим!" С тези думи Владимир Путин официално встъпи в длъност като президент на Русия за пети път. Той ще заема поста до 2030 година.

Ето го и текста на речта му, публикуван на сайта на Кремъл:

"Искам да се поклоня пред нашите герои, участниците в специалната военна операция, всички, които се борят за Отечеството. Още веднъж ви благодаря за доверието и подкрепата, която ми оказахте, а сега се обръщам към всеки гражданин на Русия.

Току-що прочетох президентската клетва. В нейния текст е концентрирана същността на най-висшата цел на държавния глава - да защитава Русия и да служи на народа.

Разбирам, че това е голяма чест и свещен дълг. Именно това определяше смисъла на работата ми през предходните години. Уверявам ви, че ще продължа да поставям интересите и сигурността на народа на Русия над всичко останало.

Обединената воля на милиони хора е гигантска сила, доказателство за нашата обща, твърда убеденост, че сами и само сами ще определяме съдбата на Русия в името на днешното и бъдещите поколения.

 Виждам в това дълбоко разбиране на общите ни исторически цели и решимост да отстояваме непоколебимо нашия избор, нашите ценности, свободата и националните ни интереси.

Убеден съм, че ще преминем достойно през този труден и важен период, ще станем още по-силни и със сигурност ще реализираме дългосрочни планове и мащабни проекти, насочени към постигане на развитие. А това е преди всичко спасението на хората. Убеден съм, че подкрепата за вековните семейни ценности и традиции ще продължи да обединява обществените и религиозните сдружения, политическите партии и всички нива на управление.

Нашите решения за развитието на страната и регионите трябва да бъдат ефективни и справедливи, да подобряват благосъстоянието и качеството на живот на руските семейства.

Ние сме били и ще продължим да бъдем отворени за укрепване на добрите отношения с всички страни, които виждат в Русия надежден и честен партньор. А това наистина е мнозинството в света.

Ние не отказваме да водим диалог със западните държави. Изборът е техен: дали те възнамеряват да продължат да се опитват да спрат развитието на Русия, да провеждат политика на агресия и непрекъснат натиск върху страната ни през годините, или да търсят път към сътрудничество и мир.

Повтарям: разговор, включително по въпроси за сигурността и стратегическата стабилност, е възможен. Но само като равни, уважавайки интересите на другия.

В един сложен свят, който се променя бързо, трябва да бъдем самодостатъчни и конкурентоспособни, откривайки нови хоризонти за Русия, както се е случвало много пъти в нашата история.

Но е важно да помним и уроците, да не забравяме вътрешните сътресения и катаклизми. Ето защо нашата държавна и обществено-политическа система трябва да бъде силна и абсолютно устойчива на всякакви предизвикателства и заплахи, като гарантира прогресивността и стабилността, единството и независимостта на страната.

В същото време стабилността не означава скованост. Нашата държавна и обществена система трябва да бъде гъвкава, да създава условия за движение напред.

Виждаме как се е променила атмосферата в обществото, как надеждността, взаимната отговорност, искреността, благоприличието, благородството и смелостта се ценят високо днес. Ще направя всичко възможно хората, които са показали най-добрите си човешки и професионални качества, които са доказали с дела своята вярност към Отечеството, да заемат ръководни постове в държавната администрация, в икономиката, във всички сфери.

Трябва да отгледаме и възпитаме млади поколения, които ще укрепват мощта на Русия, да развиваме нашата държавност, която се основава на междуетническо съгласие, съхраняване на традициите на всички народи, живеещи в Русия, държава-цивилизация, обединена от руския език и нашата многонационална култура.

Ще направя всичко необходимо, всичко, което е по силите ми, за да оправдая вашето доверие, да използвам за тази цел всички правомощия на държавния глава, които са залегнали в Конституцията.

Гледаме уверено напред, планираме бъдещето си, набелязваме и вече изпълняваме нови проекти и програми, които имат за цел да направят развитието ни още по-динамично, още по-мощно. Ние сме единна и велика нация и заедно ще преодолеем всички препятствия и ще реализираме всичко, което сме планирали."