Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Валери Найденов
Валери Найденов

Ако за изграждането на една АЕЦ от проекта до ключа са нужни 10 - 15 години, то за информиране на населението при референдум са нужни поне 50 години. Това е логичният и единствено възможен извод от дебатите в сряда по “междинния доклад” на временната парламентарна комисия за АЕЦ “Белене”.
В този парламентарен бой с възглавници не остана нито едно читаво и здраво число. Нито едно твърдение, което да не бе обявено за лъжа. Разбра се, че в 12 без пет изскочили някакви странни кашони с важни документи, а други щели скоро да възникнат. Според Румен Овчаров документите ги крие ГЕРБ, а според ГЕРБ те са
накъсани и изядени
от самия Румен Овчаров
И така нататък, и така нататък. Ако до сряда подозирах, че все пак имам минимално бегла представа по темата за АЕЦ “Белене”, то днес вече твърдо знам, че нищо не знам.
Логиката на дебата обаче показва, че 50 на сто от депутатите лъжат като типични депутати. Кои са те - казва ли ти някой? Но просто няма как и двете страни да говорят истината.
За зрителя изборът е въпрос на емоционално привличане. Това важи и за 50 на сто от експертите. И едните са професори, и другите са професори, но просто няма как крокодилът да е пеперуда и обратното. Или единият професор е лъжец, или другият. Или и двамата лъжат по 50 на сто.
Ето защо референдумът на 27 януари е малко прибързан. Много по-правилно е
това първо демократично допитване до народа да се отложи за 2063 година,
когато документите най-сетне изскочат до един и трите милиона българи, които още не са отплували за топлите страни, ще могат да ги прочетат и да направят избор въз основа на логиката, а не на феромоните.
Според Толстой половин век е историческата перспектива, от която вече може да се напише сериозен и обективен роман за войната. Имал е предвид войната от 1812 г. с Наполеон. Графът леко прибързал - публикувал е “Война и мир” през 1869 година, но въпреки това резултатът може спокойно да се отчете като успех. Това ме кара да мисля, че може да направим и лек компромис -
да закръглим датата
 на референдума за
27 януари 2060 година
Един колега от фейса ми предложи да скъся срока с 10 години, нали Моисей накарал израелтяните да се скитат едва 40 години из пустинята, докато измрат тези, които помнят робството. Но в онези библейски времена човешкият живот е бил кратък, максимум 30-40 години. Ако не броим, разбира се, библейските патриарси, които са живели по 500-800 години, че и повече.
Днешната медицина удължава живота на политиците до 90-100-годишна възраст. Това означава, през 2060 г. само малка част от сегашните народни представители ще могат да се включат в дебатите, и то ако владеят турски.
Ще кажете - как така да отлагаме референдума за 2060 г., след като АЕЦ “Белене” вече е наполовина построена? Може ли гьолът да чака още половин век? Ами ако някъде през 2055 г. търпението на руския президент Владимир Путин се изчерпи? Отговорът е прост - между референдума и строежа няма никаква връзка. По принцип той трябваше да е преди проекта, но бе отложен за средата на строежа. Има ли проблеми? Няма. Значи спокойно може да се премести по случай закриването на централата.
Тази автономност на референдума от строежа е заложена и в самия въпрос на допитването - всеки възможен отговор води до всеки възможен резултат. Вече много се писа за това. Първо,
ако броят на гласувалите е по-малък от 4,3 милиона, значи референдумът
 е невалиден
Засега социолозите прогнозират малко над 2 милиона гласували. Второ, тъй като във въпроса не се посочва изрично “Белене”, правителството може спокойно да каже, че това “да” се отнася за “Козлодуй”. БСП май се е хванала за сламката, че нов проект на “Козлодуй” няма да е нова централа, а само пристройка. О, наивна девственост!
Какво пречи на ГЕРБ да нарече новия проект “Козлодуй - 2” и да го отложи за 2060 г.? Както би казал Сокола, този въпрос на допитването отваря “голям постмодерен вектор в историческото време”.
Ще кажете, че се майтапя със сериозни неща. По-добре го кажете на тези, които в момента движат информационно-разяснителната кампания под формата на
телевизионна клоунада
Явява се някакъв веселяк и обяснява как щял да товари киловатите в бурета. Наивният зрител очаква да му обяснят с числа и картинки колко ще струва новата АЕЦ, безопасна ли е и дали е необходима. Но защо да си натоварва мозъка? И без това никой не го пита истински.
Утре медиите ще гръмнат кой поръча тези майтапи и колко пари са профукани. Но днес всички са притихнали като ловци на гюме, които не искат да подплашат първия демократичен референдум. Напоследък интернет е пълен с революционери, които са убедени, че само пряката демокрация може да оправи България. Това е сериозно обществено заболяване, което трябва да бъде излекувано веднъж завинаги. Затова референдумът за АЕЦ “Белене” най-вероятно има за цел да имунизира населението срещу всякакви следващи референдуми.
Принципът на тази лабораторна манипулация е същият като ваксината срещу едрата шарка, позната като вариола. Както е известно, тя е измислена през 1797 г. от английския селски лекар Едуард Дженър. Той взел материал от болни крави и заразил с него живи хора. Шарката при говедата е различна болест и не е страшна за човека, но тя създава имунитет към всички други шарки, включително и вариолата.
По същия начин се извършва и
референдумната
 имунизация
Вземат се недоубити вируси от фалшива пряка демокрация, вкарват се в организма на нацията и тя завинаги спира да бълнува за допитвания.
Същият метод бе използван през 2009 г. - в пропорционалната избирателна система бяха впръскани 31 недоубити мажоритарни мандата, след което придворните поети запяха осанна за блаженството на партийната листа.
В навечерието на първия демократичен референдум е несериозно да бъдеш сериозен. Но въпреки това ще завърша с думите, че в България няма да има истинска пряка демокрация, ако преди това не се въведе чиста и свята мажоритарна избирателна система в два тура. Първото започва от второто. А второто започва от улицата.