Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Нападателите убиха 137 души в концертната зала “Крокус Сити Хол” и раниха близо 200. Кадър X
Нападателите убиха 137 души в концертната зала “Крокус Сити Хол” и раниха близо 200. Кадър X

Париж затяга мерките за сигурност заради страх от атаки по време на Олимпийските игри

Един в инвалидна количка, друг - с откъснато ухо и всички с подути очи и синини. В такова състояние четиримата заподозрени за кървавия атентат в Москва от петък се явиха в съда по обвинения за тероризъм. Нападателите, убили 137 души в концертната зала “Крокус Сити Хол” и ранили близо 200, са се признали за виновни.

Мъжете бяха официално идентифицирани като граждани на Таджикистан, а на изслушването в неделя ги оставиха в ареста до 22 май.

Терористите Сайдакрами Муродали Рачабализода, Далерджон Баротович Мирзоев, Шамсидин Фаридуни и Мухамадсобир Файзов - на възраст между 19 и 32 години, са изправени пред максимална присъда от доживотен затвор.

Полицаите въведоха един от заподозрените в съдебната зала с белезници. Друг беше със завързани очи - натиснат да стои наведен през цялото време. Когато превръзката му беше махната, се виждаше насинено око. Друг заподозрян беше докаран в съдебната зала в инвалидна количка - едва запазил съзнание.

“Украинска правда” разпространи кадри, изтекли от разпитите, на които са уловени някои от методите на раздаване на правосъдие на руските разследващи. На тях се вижда как един от обвиняемите

лежи на пода със смъкнати панталони

В канал в телеграм бе обяснено, че към тялото му бил свързан полеви телефон TA-57, с който силите за сигурност му пускали ток. Скобата на жицата била поставена около гениталиите му. Напрежението било 80 волта, а заподозреният бил обливан с вода, за да се засили ефектът.

Един заподозрян, 19-годишният Мухамадсобир Фаизов, който пристигна в инвалидна количка, бе облечен в медицинска пелерина, а на места по тялото му личаха множество порязвания. Мъжът едва оставаше в съзнание и бе посетен от медици по време на производството.

Появи се и информация, че руските сили отрязали ухото на друг от обвиняемите, а после натъпкали месото в устата му. Той бе с превръзка в съдебната зала.

Заместник-председателят на Съвета за сигурност в Русия Дмитрий Медведев заяви, че всички извършители и организатори на терористичната атака от петък

заслужават смърт

Инцидентът край Москва е най-смъртоносното нападение на европейска земя, за което “Ислямска държава” пое отговорност. Това бе и най-тежката атака от която и да било групировка в Русия след обсадата на Беслан през 2004 година.

Путин все още не признава официално, че групировката стои зад атентата, въпреки че от САЩ потвърдиха. Вместо това намеси Украйна, която бързо се разграничи от случилото се.

На този фон Франция повиши предупреждението си за тероризъм до максималната степен. Париж затяга мерките за сигурност заради притеснения, че предстоящите олимпийски игри може да се превърнат в следващата терористична мишена.