Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кандидатът на ГЕРБ за министър председател Мария Габриел КАДЪР: БНТ
Кандидатът на ГЕРБ за министър председател Мария Габриел КАДЪР: БНТ

Защо Мария Габриел бе единственият политик в "Панорама"?

Този въпрос си задаваха в петък вечер зрителите, когато видяха кандидата за премиера сама в студиото на Бойко Василев. А в събота вече темата стана поле на политически битки в социалните мрежи.

Интрига обаче няма. Форматът на "Панорама" само с един политически участник е същият, какъвто бе и на 8 март (петъка, след като бе приета оставката на правителството). Тогава политически гост бе само премиерът в оставка Николай Денков.

Форматът в "Панорама" да има само един гост всъщност не е заради конфликтите в момента. Винаги, когато гостува министър-председател или президент се отпуска повече време, за да е цялостен разговорът, показва и архивът на предаването.

Извън спекулациите и откровените атаки обаче интервюто на Мария Габриел пред "Панорама" даде в голямата си степен отговори дали ще има ново редовно правителство и какви са споровете между преговарящите ГЕРБ и ПП-ДБ.

Какво ни каза всъщност Мария Габриел?

1. Преговорите за правителство ще продължат. "Смятам, че трябва да направим всичко възможно България да не се окаже в ситуация на нови избори", обясни позицията си номинираната от ГЕРБ за нов министър-председател.

Самата Мария Габриел смята, че е дала шанс да се постигне съгласие за правителство с ПП-ДБ като е отишла със списъка с министри при президента Румен Радев. Така реално тя е удължила времето за постигане на съгласие. "Във вторник, давайки списък с имена, в който няма нито едно неизговорено име, аз също исках да поема своята отговорност и да кажа: "Нямаме право да не отговорим на онези 40% от българите, които не искат избори. Нямах право да тласна страната към нови избори, преди да изчерпам каквато и да е възможност за преговори", каза още Мария Габриел.

Габриел имала усещането, че ПП бавят преговорите в очакване да дойде вторият мандат за съставяне на правителство. Тя допълни, че още на 15 март имали финален текст на споразумение и състав на правителство. След този ден се създаде онова усещане за губене на време или тласкане към втория мандат, уточни тя. По думите й след 15 март не са били финализирани само датата за реформа на службите и въпросът за съдебната реформа, свързан със следствената тайна. А по отношение на състава на правителството останали да бъдат дискутирани 2 имена за състава в Министерския съвет - министерството на отбраната и енергетиката. Дори се върнала идеята да има ротация при министъра на отбраната.

2. Две са спорните министерства - отбрана и енергетика.

Мария Габриел потвърди пред "Панорама", че споровете са били само за постовете министър на отбраната и министър на енергетиката. Досега тази информация течеше неофициално и от двете партийни централи. Като в списъка, който Габриел внесе при Румен Радев за министър на отбраната бе сложен Христо Гаджев, а за енергетиката Жечо Станков. И двамата в момента са депутати от ГЕРБ.

"Нямам нищо против министър Тагарев. Но стана ясно, че ние имаме нужда заедно да направим план за действие и за ускорение на процеса на модернизация на българската армия", каза тя пред Бойко Василев. По отношение на подкрепата за Украйна не трябвало да остава усещане за забавени срокове.

Мария Габриел заяви още, че дала предложение да остане сегашният състав на правителството, за да си дадат преговарящите още няколко дни за финализиране на предложението.

3. Две са критичните теми: срокът за реформи в спецслужбите и отпадането на следствената тайна пред парламентарни комисии.

"24 часа" първи съобщи за разминаване в датите кога да бъдат сменени шефовете на ДАНС и разузнаването - в края на април или в края на юли както и за изчезването на каквато и да е дата в споразумението. За споровете по отношение на следствената тайна в края на седмицата говори и лидера на ПП Кирил Петков.

4. Делян Пеевски и Кирил Петков писали заедно и съгласували текстовете в споразумението между ПП-ДБ и ГЕРБ, за регулаторите, избора на Висш съдебен съвет, Висш прокурорски съвет, Инспекторат на съдебната система и КПКОНПИ, който изисква 2/3 мнозинство в парламента - Габриел потвърди и казаното от лидера на ДПС, че няма ангажимент движението да участва в изпълнителната власт

"Нямам такъв ангажимент", каза тя на въпрос дали има такива към ДПС и Делян Пеевски.

5. Има 25 важни държавни позиции, които се избират с 160 гласа - кандидатът за премиер заяви, че се търсят професионалисти и не бива да зачерква някой заради партийната му принадлежност. 

"В споразумението има много ясна част, свързана с регулаторите, и това, че 25 позиции се избират с 2/3 мнозинство. Договорен беше текст, който срещна нашето съгласие. Но този текст беше представен като предварително одобрен от Кирил Петков и Делян Пеевски", обясни Габриел.

"Така че в този момент искаме да отправим послание, че не може да изключваме кандидати поради тяхна партийна принадлежност. Смятам, че тук е много важно да се отнасяме с уважение към всички, които са в НС, защото зад тях стоят хора, които гласуват за тях", добави Габриел.

6. ДПС са уважавана партия с тежест в Европарламента - Габриел като еврокомисар е работила изключително добре с евродепутатите на движението

7. След обидата на Асен Василев, че тя е лицето на мафията. Габриел иска извинение за всички жени.

"Не искам лично извинение. Искам извинение за две неща. На всички онези жени, и не само жени, а и майки, професионалисти, които отговорно заемат високи позиции, извинение, че в едно правителство, в един екип, уважението между мъжете и жените е принципът, от който няма да отстъпя.

Не очаквайте от мен, както досега, да отида в детайли на преговорите преди процесът да е завършил или преди да са се изчерпали всички възможности", каза тя в отговор на въпрос за срещата между Бойко Борисов и Асен Василев.

На въпрос ако ПП я приемат за премиер, тя дали ще приеме Асен Василев за финансов министър, тя заяви, че това е част от преговорите: "Когато осъзнаеш, че отношението не е само към един човек, а към хората, които са зад него - партията и електората, е хубаво да мерим думите си и да не се оказваме в ситуация, в която е много трудно връщането назад. В едни преговори не тръгваш с ултиматум, а да си дадем шанс да се изслушваме".

8. Обидена, че Денков в подал оставка без нейно присъствие. 

Мария Габриел припомни, че Николай Денков подал оставка на правителството, без тя да знае. "Ротацията трябваше да е технически въпрос. Водиха се преговори в продължение на много дни, които оставиха усещането за губене на време", каза още тя. И допълни, че затова отишла заедно с Николай Денков и Кирил Петков при Радев, за да искат още време.

9. Съвет към свои и чужди: Да се научим за успехите са общи, но и неуспехите са общи, пожела си Габриел.