Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: 24 часа
СНИМКА: 24 часа

Братът на криптокралицата Ружа Игнатова Константин Игнатов бе забелязан на опашка пред Дирекция "Български документи за самоличност" в София от източници на "24 часа". Там се издават документи за чужденци, а Игнатов има американски паспорт. 

СНИМКА: 24 часа
СНИМКА: 24 часа

През януари стана ясно, че той се намира в България, след като е излязъл от затвор в САЩ срещу гаранция от 500 хиляди долара. Причината - излежал 36 месеца от присъдата си.   

СНИМКА: 24 часа
СНИМКА: 24 часа

Информацията, че Константин се намира в столицата се потвърждава от негови публикации в социалните мрежи. По-рано днес той е публикувал снимки в инстаграм от знакови точки в Столицата - от площада пред Народното събрание и от Статуята на София.

КАДЪР: Инстаграм/konstantin.ignatov_
КАДЪР: Инстаграм/konstantin.ignatov_

КАДЪР: Инстаграм/konstantin.ignatov_
КАДЪР: Инстаграм/konstantin.ignatov_

Константин Игнатов бе погнат редом със сестра си Ружа за най-грандиозната криптоизмама на всички времена - международната пирамидална схема OneCo. Игнатова се издирва за престъпна дейност, свързана с измами с търговска цел, прогресивно набиране на клиенти и пране на пари чрез създаване и разпространение на виртуална валута OneCoin. Сама се провъзгласява за "криптокралица".     

СНИМКА: 24 часа
СНИМКА: 24 часа
        Пирамидата започва да действа през 2014 г. За 3 години по сметките на Игнатова постъпват около $4 млрд. долара. В периода 2014-2016 г. Ружа популяризира OneCoin в международен план на пищни събития.

Разплитането на схемата започва през 2016 година след подаден сигнал от бланков клон на Sparkasse в германския град Щайнфурт в провинция Северен Рейн-Вестфалия. Подозренията тогава са предизвикали стотици транзакции на обща стойност 320 млн. евро в рамките само на няколко седмици. Според прокуратурата двойката от Гревен е получила няколко милиона евро комисиона за минимум усилия.

ФБР установило, че OneCoin на практика няма никаква стойност и никога не е била защитена от блокчейн технологията, използвана при криптовалутите.

На 25 май 2023 г. ФБР обяви, че наградата за информация, водеща директно до ареста на десетте най-издирвани бегълци, сред които и Ружа Игнатова, се увеличи от до 100 000 долара на до 250 000 долара. 

Криптокралицата се издирва от 25 октомври 2017 г. насам. Тогава за последно е видяна да се качва на самолет от България към Гърция. 

През октомври 2023 г. стана ясно, че Ружа ще бъде свалена от списъка с издирваните лица от Интерпол. От адвокатската кантора ТФБ, която работи по случая й, потвърдиха новината пред "24 часа" и уточниха, че вече разполагат с решение, с което се преустановява търсенето от Интерпол на Ружа Игнатова. Оттам обясниха още, че се работи по свалянето й от бюлетина на ФБР. 

Братът на Ружа Игнатова - Константин Игнатов беше арестуван на 6 март 2019 г. на международното летище в Лос Анджелис. Той е обвинен в заговор за измама, произтичащ от ролята му на един от тарторите на международната пирамидална схема OneCoin. 

СНИМКА: 24 часа
СНИМКА: 24 часа

Игнатов е обвинен в електронни измами, измами с ценни книжа и престъпления за пране на пари.

Впоследствие Игнатов е започнал да издава подробности за цялата схема. Показанията на Константин помагат в залавянето на други членове на международната престъпна мрежа. Това от своя страна изиграва голяма роля в това братът на Ружа да избегне 90-годишната присъда, която е щял да получи.

Доказателства от транзакции и други документи, получени в хода на разследването и по време на делото срещу Константин, показват, че само между четвъртото тримесечие на 2014 г. и третото тримесечие на 2016 г. OneCoin е генерирала 3,353 милиарда евро приходи от продажби и е спечелила "печалби" от 2,232 милиарда евро. 

На 22 декември 2023 година присъдата на брата на Ружа отново беше отложена. Заповедта беше издадена малко след като Министерството на правосъдието в САЩ поиска от съда да отложи датата на произнасяне на присъдата, тъй като сътрудничеството на обвиняемия все още не е приключило.

Според "Блумбърг" Игнатов е осъден на 34 месеца затвор, които вече е прекарал, след като се е признал за виновен, че е помогнал за управлението на OneCoin.  

Според южноафриканския вестник Daily Maverick една от версиите за убийството на Къро е свързана именно с Ружа Игнатова. Изданието твърди, че той е имал информация за нея, включително как, кога и къде е убита. 

"Красимир Каменов може да е планирал да предостави или е предоставял информация за нея на САЩ в навечерието на убийството му", пише Daily Maverick.

Освен това братът на Игнатова - Константин, който също е част от схемата OneCoin, е посещавал Южна Африка преди убийството на Къро.