Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Войници Снимка: Pixabay
Войници Снимка: Pixabay

Вземат ли дрога руските войници по бойните полета в Украйна? Зачестяват свидетелствата за това, пишат няколко чужди издания, а информацията се потвърждава и от руски войници, сражавали се в Украйна, пише "Дойче Веле".

Руски войник зловещо се усмихва въпреки раните си. Според СиЕнЕн това е в резултат от приета от въпросния войник дрога, която го правела безчувствен към болките.

Автентичността на кадрите не е доказана, но пред американския телевизионен канал представители на украинските въоръжени сили също говорят за руски войници (бивши затворници), които се бият под въздействието на наркотици, пише германският вестник „Меркур".

"Под влияние на наркотични субстанции"

Новинарската телевизия n-tv също цитира източници от Киев, според които руските военни давали на войниците дрога, за да им е по-лесно в битките. Украинският Генерален щаб твърди, че се правело така, защото руските войници все по-често отказвали да мрат по бойните полета в Украйна. По тази причина ръководството в Москва било започнало „да експериментира с допълнителни форми на стимулиране, които замъгляват усещането за реалност", пише в поредната военна сводка на Киев. Документът визира конкретно 108-и пехотно-десантен полк, където редовно се раздавали психотропни и упойващи вещества.

„Тези медикаменти предизвикват еуфория и притъпяват болките. Войниците, които ги вземат, по-лесно се готвят за кървавите сражения във войната в Украйна и не изпитват същия страх от смърт или раняване", пишело в сводката. Тази информация не е потвърдена от друг източник, уточнява n-tv.

И берлинският всекидневник „Моргенпост" твърди, че употребата на наркотици сред руските войници е широко разпространена, като се позовава на няколко независими един от друг източника. Пред британския Кралски институт на обединените служби все повече военни докладвали за руски войници, намиращи се „под влияние на амфетамини и други наркотични субстанции".

И меки, и твърди дроги

Информационният портал „Верстка", една от последните независими медии в Русия, сам е провел дълго и много прецизно разследване. Журналистите стигат до извода, че „хиляди руски военни" взимат твърди наркотици – както на фронта, така и в тила. „Верстка" цитира многобройни руски войници, които потвърждават този факт независимо един от друг. В интервютата става дума както за твърди, така и за меки наркотици, като според разследващите журналисти всеки десети руски войник редовно употребява канабис, но широко разпространени са също така хероинът и амфетамините. Войниците се дрогират дори направо в окопите, единственото важно е да не пречат никому – с това твърдение американското списание „Нюзуик" цитира един руски войник.

"Става ми все едно"

Защо войниците взимат дрога на фронта? Причините са многообразни. Според репортерите на „Верстка", които са разговаряли с руски войници, една от главните причини била... скуката. „По време на война ти непрекъснато чакаш нещо да се случи и се молиш то да свърши по-бързо. Аз когато пуша „сол" в окопа, ми става все едно", разказва този войник. „Сол" всъщност е един от най-вредните амфетамини, Alpha-PVP, който поражда, подобно на кокаина, опасна еуфория. Наричат го още „зомбиращ наркотик", защото може да доведе до халюцинации, паник атаки и параноя, пише „Моргенпост".

Редом с възбуждащите субстанции, сред руските войници са особено популярни и успокоителните, съобщава „Верстка". „Има всякакви барбитурати. Аз самият съм взимал. Всеки втори или трети войник ги гълта", споделя един руснак под пагон. Той пояснява, че войниците имали голяма слабост и към други медикаменти по рецепта – например срещу хронични страхове.

Всички войници, с които са разговаряли разследващите журналисти, потвърждават едно: в окопите лесно се намират дроги. „Тук е като Лас Вегас", шегува се един от войниците. Твърди се, че жителите на окупираните от руснаците територии разнасяли наркотици директно из окопите, добавя още.