Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Знамето на Израел СНИМКА: Pixabay
Знамето на Израел СНИМКА: Pixabay

Чуждестранни медии бяха допуснати от правителството в град Кфар Аза, през който са преминали бойците на "Хамас". Първите гледки са ужасяващи - над 40 трупа на деца и бебета, някои от които с отрязани глави. 

В града са убити повече от 200 израелци.

Разположен между Нетивот и Сдерот на около пет километра източно от Газа, той попада под юрисдикцията на Регионалния съвет Шаар ХаНегев. През 2021 г. има население от 765 жители, предаде БТА. 

Телата на израелски жители и бойци от ислямското движение "Хамас" лежат по улиците на кибуца Кфар Аза в Южен Израел сред опожарени къщи, разхвърляни мебели и подпалени автомобили, докато израелски военни обикалят от къща на къща, за да прибират труповете, описват журналисти от Times of Israel.

Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) разведоха чуждестранни журналисти през Кфар Аза, който се намира в един от най-тежко засегнатите райони, пострадали при нападението на бойците от "Хамас" през уикенда.

"Това не е война, това не е бойно поле. Това е клане, това е терористично нападение", заяви генерал-майор Итай Верув, командир на един от корпусите на ЦАХАЛ, описвайки видяното по време на претърсването на домовете в района. Той отбеляза, че голяма част от жителите на кибуца са избити в къщите си.

Пред една от къщите лежи трупът на един от жителите на кибуца, покрит с чаршаф, а телата на редица от нападатели са малко по-нататък, с лице към земята.

Чак сега - дни след нападението, израелските войници чак сега могат да обиколят всички къщи в кибуца, защото преди това са се водили сражения с въоръжените бойци.

Войниците са продължили да извършват операции по обезпечаване на сигурността на пътищата в кибуца, докато в далечината са се чували изстрели и експлозии.

Автомобили са напълно изгорени. Това е само малка част от разрушенията, като все още няма точен брой на хората, които са били убити, тъй като телата все още се събират и изнасят от домовете.

Миризмата на смърт — това е останало от някога оживения Кфар-Аза. Повече от 70 въоръжени терористи нахлуват в кибуца, телата им все още лежат на земята, за да може целият свят да види жестокостта, която извършват.

Тъй като е на границата, Кфар-Аза все още е "цел", като войниците на Израелските отбранителни сили са нащрек за потенциално останали терористи. Ракетите продължават да летят над главите им. Чуват се и гърмежите на минохвъргачките, за които няма предупредителни сирени.

Все още е предизвикателство за войниците да проверят всяка къща поради многобройните капани. Пресата дори е посъветвана да стои далеч от някои райони, които все още не са проверени за експлозиви. Журналистите са защитени от поне рота израелски войници, облечени в пълно бойно снаряжение, които продължават да разчистват домовете.

Израелски военен говорител заяви, че броят на жертвите на нападенията на "Хамас" е нараснал до 900 души, предимно цивилни, застреляни в домовете си или на улицата, като по този начин броят на жертвите е надхвърлил мащабите на всички предишни подобни ислямистки нападения, с изключение на атентата на 11 септември 2001 г. в Ню Йорк.

Десетки израелци са били отведени в Газа като заложници. Израелското посолство в САЩ съобщи за над 1000 убити израелци.

Междувременно бе съобщено, че синът на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху - Авнер Нетаняху, е мобилизиран и отива на фронта.