Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Посланик Наама Леви Кадър: БНТ
Посланик Наама Леви Кадър: БНТ

Правителството се подготвя за една дълга военна операция в Газа

"За съжаление числата се увеличават с минути. Вчера официално 700 бяха убити, но тази сутрин израелските медии съобщиха, че 900 са жертвите на "Хамас". 2700 са ранените и повече от 100 души се считат за изчезнали или отвлечени от групировката", това каза в предаването "Денят започва" по БНТ посланик Наама Леви, заместник-ръководител на посолство на държавата Израел в България.

"Тази война, която беше обявена на Израел и неговия народ, засегна семейства. Те седят вкъщи уморени и тъжни, защото не знаят къде са децата им. Много хора са в ръцете на врага в момента. Враг, който иска да ги убие", каза посланикът.

"Не за първи път се случва израелски граждани да бъдат държани в плен в ивицата Газа. Правителството е ангажирано всеки един от изчезналите да бъде върнат у дома. Израел се подготвя за една дълга военна операция в Газа", коментира още тя. 

По думите й връщането на хората е една много деликатна ситуация, затова се обсъжда при закрити врати. В момента усилията са насочени към продължаване на битката. Терористите все още са на израелска територия. 

"Ракетите, които са паднали в Израел от събота сутринта, са 3500", констатира тя. 

Според нея "Хамас" не се интересува от тези, които стават жертви на нападенията. 

"Израелската армия е една от най-моралните армии на света. Много преди да започне войната тя предупреждаваше населението, направи го и този път. Бяха предупредени всички, които не участват, да се крият и да бягат, да напуснат ивицата Газа. Има много палестинци, които искат да живеят в мир, ние не водим война с тях", категорична бе Наама Леви. 

По думите й лидерите на "Хамас" използват живущите в ивицата Газа като човешки щит. 

В събота напрежението между Израел и Палестина ескалира. Палестинското движение "Хамас" изстреля стотици ракети по Израел и бяха нанесени щети в редица израелски населени места.
Военният командир на палестинската групировка "Хамас" Мохамед Дейф обяви началото на "военна операция" срещу Израел.

Военният отговор на Израел не закъсня - започна да нанася въздушни удари по цели на "Хамас" в ивицата Газа. "Ние сме във война", обяви премиерът Нетаняху, "Война, в която ще победим".

"Нямаше никакви предупреждения, особено от Египет. В последните дни циркулират много фалшиви новини", каза Леви.