Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Избиратели алармираха, че не са давали лични данни, а те са се появили в подписките на някои политически партии, които ще участват на предстоящите избори. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
Избиратели алармираха, че не са давали лични данни, а те са се появили в подписките на някои политически партии, които ще участват на предстоящите избори. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Партиите мълчаха в изборната нощ Кирил Петков призна победата на ГЕРБ

А сега накъде - на този най-важен в нощта след изборите въпрос отговорите се отлагат. С изключение на “Продължаваме промяната”, която свика брифинг пред брандирания си автобус късно снощи, другите основни играчи предпочетоха да изчакат крайните резултати.

Уважаваме избора на хората, ред е на ГЕРБ да направи правителство, обяви Кирил Петков. Зарече се да не се коалира с тях - въпрос на ценности.

Нито един представител на ГЕРБ не коментира победата на партията.

“Една хипотеза, която се коментира, е ПП и ДБ да направят обща парламентарна група, за да получат евентуално първия мандат”, обяви час по-рано политическият анализатор Асен Генов, който е свързан с дясната коалиция. “Но това ще са някакви козметики и повърхностно лечение на дълбока травма, свързана с това, че наистина няма как да има устойчива комбинация. Може би единствената цел ще е да има правителство, което да изкара зимата и да е най-късно до лятото или есента догодина”, каза той пред БНТ.

“Независимо от сложността в следващото НС, вашият глас бе този на разума и вярвам, че това ще се потвърди в следващите седмици. Доказали сме, че най-много държим на принципите ни”, обърна се към избирателите на ДБ във фейсбук бившият вицепремиер и екоминистър Борислав Сандов.

Очаквах по-висока избирателна активност, ако това продължи, поставяме под въпрос легитимността, под която действа държавата, заяви лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов, зарекъл се за пробив, но останал 4-и или 5-и (виж още за “Възраждане” на 6-а стр.) “Смятам, че американците вече са ги оженили ГЕРБ, ДПС, ПП, ДБ. Те нямат никакви проблеми идеологически, има разлика по отношение на личностите. Очакваме правителство от тях. Независимо как ще го маскират, като програмно или експертно, то ще си бъде коалиционно”, каза той пред Нова тв. И настоя България да признае т.нар. референдуми за отцепването от Украйна на 15% от територията ѝ.

Обрат на тема Русия обаче демонстрира Стефан Янев, който до последно бе на кантар за влизане в парламента. Бившият служебен премиер, загубил поста си на военен министър в кабинета “Петков” заради отказа си да нарече нахлуването в Украйна война, снощи в ефира на bTV обяви Путин за агресор. Генералът подчерта, че “Български възход” не слага червени линии и партията би разговаряла с всички за правителство с перспектива от поне 1 година.

Другата партия на чертата - тази на Слави Трифонов, запази мълчание. Само Филип Станев лаконично отдаде ниския резултат на “много неща и много събития”, случили се от април досега.

БСП отказаха коментар преди да са ясни резултатите. И от ДПС замълчаха, но почетният председател Ахмед Доган предупреди сутринта след гласуването си, че не ни чака “розово бъдеще”. Автобусите от Турция идвали за “сватби, кръщенета, празници и делнични дни”, а не само за изборите, коментира пък областният координатор на ДПС в Кърджали Ресми Мурад. (24часа)